Today, it will be short and sweet, and because the influenza period is in full swing, we redoubled our strengths when it comes to the intake of natural vitamins. The best thing that I can do for my family is taking care of a daily dose of pressed juices and home-made raw vegetable salads. Without any redundant ingredients that aren't neutral to our body. I hope that these two simple recipes will be an addition to your autumn home-made dinners :-).
***
Dzisiaj krótko i na temat, a że nastał okres grypowy to w naszym domu ze dwojoną siłą stawiamy na naturalne witaminy. To co najlepszego mogę zrobić dla mojej rodziny, to zadbać o codzienną dawkę wyciskanych soków i domowych surówek. Bez zbędnych składników nieobojętnych dla naszego organizmu. Mam nadzieję, że te dwa proste przepisy, będą uzupełnieniem Waszych jesiennych, domowych obiadów :-).
Ingredients:
1. Leek, apple, and roasted walnuts salad recipe.
1 medium-seized finely chopped leek
1-2 peeled apples grated using large grating slots
approx. 100 g of roasted walnuts
handful of fresh parsley
handful of California prunes (optional)
sauce:
2-3 tablespoons of olive oil
1 tablespoon of vinegar (I used raspberry)
1 tablespoon of dense honeypinch of salt
2. Cabbage, carrot, apple, and roasted pumpkin seeds salad recipe.
1/2 of peeled and finely chopped white cabbage
1/2 of peeled and finely chopped red cabbage
2 medium-sized peeled carrots grated using large grating slots
1 apple grated using large grating slots
approx. 100 g of roasted pumpkin seeds
sauce:
2-3 tablespoons of olive oil
1 tablespoon of vinegar (I used raspberry)
1 tablespoon of dense honey
pinch of salt
***
Skład:
1. Przepis na surówkę z pora, jabłek i prażonych orzechów włoskich.
1 średni por, drobno posiekany
1-2 jabłka, obrane i starte na dużych oczkach
ok. 100 g prażonych orzechów włoskich
garść świeżej pietruszki
garść suszonych śliwek kalifornijskich (opcjonalnie)
sos:
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu (użyłam z malin)
1 łyżka gęstego miodu
szczypta soli
2. Przepis na surówkę z kapusty, marchewki, jabłka z prażonymi pestkami dyni.
1/2 główki białej kapusty, drobno poszatkowanej
1/2 główki czerwonej kapusty, drobno poszatkowanej
2 średnie, obrane i starte marchwie na dużych oczkach
1 starte jabłko na dużych oczkach
ok. 100 g prażonych pestek dyni
sos:
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu (użyłam z malin)
1 łyżka gęstego miodu
szczypta soli
Directions:
1. Raw vegetable salad no. 1: combine chopped leek, grated apple, dried prunes, and chopped parsley in a medium-sized bowl. Roast the walnuts in a dry pan until golden. Combine the sauce ingredients in a separate dish. Then, pour the sauce over the vegetables. Stir everything thoroughly. Decorate it with roasted walnuts.
2. Raw vegetable salad no. 2: combine chopped red and white cabbage in a large bowl. Add grated carrot and apple. Roast the pumpkin seeds in a dry pan until golden. Combine the sauce ingredients in a separate dish. Then, pour the sauce over the vegetables. Stir everything thoroughly. Decorate it with pumpkin seeds.
***
A oto jak to zrobić:
1. Surówka nr 1: w średniej misce łączymy posiekanego pora, starte jabłko, suszone śliwki i posiekaną pietruszkę. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni do momentu, aż zbrązowieją. W oddzielnym naczyniu łączymy składniki na sos i polewamy warzywa. Całość dokładnie mieszamy. Dekorujemy prażonymi orzechami włoskimi.
2. Surówka nr 2: w dużej misce łączymy poszatkowaną czerwoną i białą kapustę. Dodajemy startą marchew i jabłko. Pestki dni prażymy na suchej patelni do momentu, aż zbrązowieje skórka. W oddzielnym naczyniu łączymy składniki na sos i polewamy warzywa. Całość dokładnie mieszamy. Dekorujemy prażonymi pestkami dyni.
Poszatkowane warzywa najlepiej wymieszać rękami (przydają się jednorazowe rękawiczki) i dopiero później dodać sos i prażone pestki dyni lub orzechy włoskie.
Zamiast białego octu winnego, dodaję ocet z malin i łączę z oliwą z oliwek i łyżką miodu. W trakcie energicznego mieszania sos zgęstnieje.
Surówka z porem, tartym jabłkiem, pietruszką, suszoną śliwką i prażonymi pestkami dyni.
* * *
31 komentarzy
Pysznie i zdrowo, to lubie! Piekne zdjecia, az chce sie jesc! :)
Magda
http://www.gloryofthesnow.com
dodany przez Glory of the Snow @ 18 listopada 2017 o 13:05. #
Oby dwie bym zjadła :) Chyba muszę je kiedyś zrobić w domu :D
Zapraszam na wpis o karboksyterapii- pogromcy cieni pod oczami, zmarszczek, blizn i rozstępów :D http://natalie-forever.blogspot.com/2017/11/karboksyterapia-lekarstwo-na-cienie-pod.html
dodany przez Natalie Forever @ 18 listopada 2017 o 13:13. #
Szczególnie ta z porem mnie zachęcheca do wypróbowania przepisu! Do ryby albo kurczaka będzie idealna!
dodany przez Coolturaikoty @ 18 listopada 2017 o 13:26. #
Sezonowo i lokalnie. To lubię :)
dodany przez Anna @ 18 listopada 2017 o 13:27. #
Bardzo mnie zachwyciła ta druga sałatka!
PS Coś się stało z wersją na telefon tego posta. Zdjęcia są za duże, a tekst się rozszedł.
dodany przez Kinia @ 18 listopada 2017 o 13:31. #
Fajne propozycje. Nie znoszę ton majonezu:(
http://www.kosmetycznieimodnie.blogspot.com
dodany przez Marta @ 18 listopada 2017 o 13:35. #
Uwielbiam takie surówki . Koniecznie je wypróbuje .
dodany przez Monika @ 18 listopada 2017 o 13:57. #
Uwielbiam takie surówki ;)
Blog x Facebook x Instagram x Bloglovin
dodany przez Ania @ 18 listopada 2017 o 14:14. #
Cześć,
Aż ślinka cieknie. Koniecznie muszę wypróbować tę drugą.
Czy będę podobne, zwiększające odporność przepisy w najbliższej przyszłości?
Pozdrawiam,
Kasia
dodany przez Szyciownik @ 18 listopada 2017 o 14:19. #
Skad sa talerze i salaterki?
dodany przez Solo @ 18 listopada 2017 o 14:25. #
Witam najprawdopodobniej Biala Maria ;) i inne….
dodany przez Małgorzata @ 19 listopada 2017 o 10:54. #
Super przepisy na sałatki. Jedna lepsza od drugiej. Trudno się będzie zdecydować, którą zrobić. A dla Pani, która jest lepsza?
dodany przez Tomek 658 @ 18 listopada 2017 o 14:38. #
Surowki już wypróbowane i zjedzone. Pyszne propozycje.
Pięknie wyglądały na talerzu. Dzięki wielkie za przepis. Miłej soboty.
Ela
http://www.themomentsbyela.pl
dodany przez Ela - themomentsbyela.pl @ 18 listopada 2017 o 14:46. #
Czerwona kapustka surówka pyszna już wypróbowana . Dziękuje Zosiu
dodany przez Magda @ 18 listopada 2017 o 15:14. #
Wyglądają wspaniale! :)
http://www.evdaily.blogspot.com
dodany przez Ewa Macherowska @ 18 listopada 2017 o 16:05. #
Świetne! Koniecznie muszę zrobić, wyglądają pysznie! :)
dodany przez Lidi @ 18 listopada 2017 o 16:15. #
http://WWW.homeandmom.pl Zapraszam :) jestem tzw. świerzakiem i przydało by się wsparcie oraz pare cennych porad, gwarantuje brak nudy ;)
dodany przez Żaneta @ 18 listopada 2017 o 18:34. #
mmm.. jadłabym! :) kocham sałatki i surówki
dodany przez Tynka @ 18 listopada 2017 o 18:34. #
mniam :)
dodany przez Madziastylee @ 18 listopada 2017 o 19:21. #
Pychota, kradnę przepisy!
dodany przez Moda i takie tam @ 18 listopada 2017 o 19:54. #
Super że bez majonezu i smietany.
Muszę wypróbować.
Zachęca mała ilość składników.
Nie lubię zbyt długo przesiadywac w kuchni?
dodany przez Iza @ 18 listopada 2017 o 20:44. #
Pyszne propozycje :)
dodany przez Podróże Zwykłych Ludzi @ 18 listopada 2017 o 21:18. #
Takie proste, a tak smaczne i przede wszystkim zdrowe. Sezonowość i lokalne produkty to najlepsze rozwiązanie w naszej kuchni, szczególnie zimą :)
A u mnie ciasto „wiewiórka” :)
http://www.batirulez.pl/2017/11/placek-amerykanski-czyli-jesienne.html
dodany przez Batirulez.pl @ 19 listopada 2017 o 00:15. #
Super, w koncu przepis na cos bez ricotty :) Na pewno sprobuje!
dodany przez Ania @ 19 listopada 2017 o 11:29. #
Skad biale miseczki na pierwszym zdjeciu? ❤️❤️❤️❤️
dodany przez Judyta @ 19 listopada 2017 o 18:59. #
Swietne przepisy!! Mam pytanie na temat gdzie mozna zakupic talerze nakrapiane?? Widze ze pytaja one dziewczyny w kilku postach wczesniejszych ale odpowiedzi brak bardzo prosze o odp i poxdr
dodany przez Karolina @ 19 listopada 2017 o 21:28. #
Pierwsza wypróbowana i domownicy zachwyceni. Dodalam troszkę startego selera,a zamiast orzechów bo nie miałam dalam pestki dyni słonecznika i pini . W weekend zrobię ta z kapusty,dziękuje za ciekawy pomysł i proszę o więcej;-)
dodany przez Marysia @ 21 listopada 2017 o 11:14. #
Obie wyglądają kusząco! :)
dodany przez Magdalena @ 21 listopada 2017 o 20:11. #
Super pomysły na surówki. Szczególnie ta z orzechami włoskimi wygląda bardzo apetycznie :) Dobra alternatywa dla tłustych surówek z majonezem!
dodany przez Karolina @ 22 listopada 2017 o 17:06. #
Świetne przepisy! Dobrze jest mieć taki przepis w zanadrzu! :)
dodany przez Anna @ 23 listopada 2017 o 19:29. #
Pięknie wygląda i czyta się smacznie :) postanowiłam więc wypróbować pierwszą propozycję i wyszła pysznie ? na pewno w następnym tygodniu wypróbuję drugą i na stałe zagoszczą w domu ?
dodany przez Aneta @ 26 listopada 2017 o 15:29. #