Moje masło orzechowe
Skład:
300 g uprażonych orzeszków ziemnych
szczypta soli
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka miodu
A oto jak to zrobić:
1. Uprażone orzechy ziemne wkładamy do miksera i mielimy. Po 1 min. dodajemy miód, szczyptę soli i olej sezamowy. Mielimy dalej, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Ciepłe grzanki smarujemy naszym domowym masłem orzechowym, nakładając pokrojone owoce.
Wskazówki:
1. Najlepiej skorzystać już z uprażonych orzechów (ale nie solonych). Mniej pracy.
2. Można również kupić orzechy w łupinach, obrać je i przesmażyć na patelni lub podpiec w piekarniku. Więcej pracy.
3. Jeżeli nie mamy oleju sezamowego, możemy wrzucić ok. 1 łyżeczki samego prażonego sezamu.
4. Zamiast oleju sezamowego, możemy dodać 1 łyżkę masła.
5. Tym wszystkim, którym jeszcze się nie przejadły kajmakowe mazurki, polecam dorzucić 1 łyżkę masy kajmakowej.
6. Z dodaniem roztopionej czekolady jeszcze nie próbowałam.
7. Miód możemy zastąpić cukrem pudrem.
8. Orzeszków nie możemy niczym innym zastąpić :D
Komentarze