* * *
Każdy ma jakiegoś kulinarnego bzika – i tak prawdę mówiąc, po cichu liczę, że nie tylko ja wciąż myślę o jedzeniu. Być może moje myśli spowodowane są powrotem do trybu praca-szkoła-dom-dzieci (kolejność przypadkowa :) gdzie nie ma mowy o przestojach jedzeniowych. Poranna owsianka, drugie śniadanie do szkoły i dla Niego do pracy, obiad, podwieczorek a czasami kolacja. Ach, gdyby ktoś mądry zliczył tą energię, która kumuluje się w kuchni i wokół stołu.
Ponieważ w Trójmieście w jeden dzień nastała wczesna jesień, postanowiłam przypomnieć sobie, jak to jest częstować się ciastem prosto z tortownicy – wiecie, z takiej jeszcze gorącej. Efekt jest taki, że dzięki połączeniu twarogu, moreli i miodu ciasto wychodzi bardzo wilgotne. To sprawia, że jest długo świeże i można śmiało częstować się nim przez kilka dni.
Skład:
(forma o średnicy 26 lub 29 cm)
300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
150 g masła
150 g cukru
250 ml maślanki
1 łyżka esencji waniliowej
4-5 morel
6 łyżek twarogu (najlepiej tłusty)
4 łyżki miodu
A oto jak to zrobić:
Przystępując do pieczenia, pamiętajmy, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. To naprawdę ważne i faktycznie decyduje o tym, czy unikniemy zakalca (chociaż jak go lubię, ale może inni niekoniecznie :)).
1. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce ucieramy za pomocą miksera masło z cukrem na puszystą masę – zajmie nam to około 4-5 minut. Gdy masa się zwiększy i napowietrzy, dodajemy jajka, esencję waniliową oraz maślankę na zmianę z wymieszaną mąką z proszkiem do pieczenia. Za pomocą szpatułki mieszamy cisto ale tylko do połączenia się składników (to też ważny moment, żeby zbyt intensywnie nie mieszać). Masę przekładamy do natłuszczonej formy. Na wierzch rozkładamy twaróg wymieszany z miodem oraz połówki owoców.
2. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
3. Upieczone ciasto wyjmujemy i pozostawiamy w formie na parę minut. Przed podaniem polewamy miodem.
Jeżeli zastanawiacie się, jaki miód najlepiej użyć do wypieków, to polecę Wam miód wielokwiatowy. Jego kolor i właściwości zależne są od rodzaju kwiatów z których dany miód pochodzi oraz pory roku, kiedy był zbierany. Wiosenne miody są z reguły jasne i bardziej delikatne w smaku. Aromatyczne i o ciemniejsze barwie, to miody ze środka lata, gdyż są z dodatkiem lipy i facelii (to nazwa rośliny, która może być zarówno doskonałym nawozem, jak i uroczą rośliną ozdobną oraz wartościowym pożytkiem dla pszczół). Miody, które są najbardziej wyraziste w smaku, pochodzą z okresu późnego lata i wyróżniają się dodatkiem gryki i słonecznika.
Twaróg łączymy z miodem do połączenia się składników – to również dobry moment, jeżeli chcemy dodać otartą skórkę z cytryny lub limonki. Przystępując do pieczenia, pamiętajmy, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. To naprawdę ważne i faktycznie decyduje o tym, czy unikniemy zakalca (chociaż jak go lubię, ale może inni niekoniecznie :)).
Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy i pozostawiamy w formie na parę minut. Przed podaniem polewamy miodem.
48 komentarzy
Przepis na pewno wypróbuję w najbliższy weekend.. Ostatnio wykonałam z Twojej książki przepis na jesienne burgery z żurawiną i camembertem i wyszły takie pyszne, że lepszy nie jadłam nawet w ktowarzywej! ❤️
dodany przez Justyba @ 8 września 2020 o 12:28. #
Ojej, ale narobiłaś mi smaczka :D
dodany przez Marta @ 8 września 2020 o 13:46. #
Mam dziś taki dzień, że potrzebuję takiego właśnie miłego, ciepłego akcentu.
Dziś zrobię. Dzięki za inspirację.
Justyna
dodany przez Anonim @ 8 września 2020 o 12:53. #
Form: Jego, Jej, Jemu, Ją itd. – czyli zaimków trzecioosobowych pisanych wielką literą – używamy w zasadzie tylko w dwóch wypadkach: 1) gdy odnoszą się one do Boga, 2) gdy odnoszą się one do osoby zmarłej.
dodany przez Katarzyna @ 8 września 2020 o 13:26. #
Serio? To jest twoja misja życiowa? Żeglować po portalach i stronach internetowych żeby wytykać błędy innym? Nie zazdroszczę.
dodany przez Olka K. @ 14 września 2020 o 21:18. #
TĘ energię.
dodany przez Kasia @ 8 września 2020 o 14:41. #
Wygląda apetycznie! Ja ostatnio robię brownie z kaszy jaglanej, którym można sięopychać bez wyrzutów sumienia.Rewelacja.
dodany przez Wiola @ 8 września 2020 o 15:32. #
Cześć Zosiu,
Czy ciasto wyjdzie również z mąki gryczanej lub migdałowej?
Pozdrawiam
dodany przez Wes @ 8 września 2020 o 16:01. #
Z gryczanej powinno wyjść, migdałowa może być za tłusta i może zrobić się zakalec.
dodany przez Zołza @ 9 września 2020 o 06:18. #
Myślę, że z żadnej Ci nie wyjdzie, bo Zocha jak da przepis tooo…nie ma ciasta w mieście!
dodany przez [email protected] @ 9 września 2020 o 11:35. #
Czym można zastąpić maślankę?
dodany przez Marta @ 8 września 2020 o 17:47. #
Zobacz na blogu Zosi,, tam w komentarzach są różne opcje. Zosia tutaj nie odpowiada…
dodany przez Hania @ 8 września 2020 o 20:24. #
Jeśli to nie kłopot, prosiłabym o podawanie wagi produktów. Ja wnuczka aptekarza, mam dwie lewe ręce w kuchni i zero intuicji. Udaje mi się zrobić tylko takie potrawy, które mają precyzyjne receptury. Sześć łyżek czy filiżanka, to dla mnie zawsze kłopot, czy łyżka ma być z górką i jaką? A filiżanka jakiej wielkości? A już zupełnie nie wiem co oznacza określenie „ile zabierze”. Są na świecie takie beztalencia kulinarne. Wydaje mi się, że trzy kryształki cukru więcej i mi wyjdzie zakalec, no i się nie mogę odważyć.
Dziękuję
dodany przez Aneta @ 8 września 2020 o 18:26. #
Też uwielbiam to określenie stosowane szczególnie przez babcię daj mąki ile ciasto zabierze. Bądz tu mądry i pisz wiersze 🤣
dodany przez Anonim @ 8 września 2020 o 20:06. #
Polecam miarki odpowiadające jednej łyżce stołowej, łyżeczce do herbaty itp. Nie są drogie, a pozwalają na większą precyzję.
dodany przez Ewa @ 8 września 2020 o 21:17. #
Cześć Aneto, jak ja Cię rozumiem! Ja też nigdy nie mogłam się odnaleźć w przepisach gdzie ilość składników podawana jest w szklankach, filiżankach… Koszmar, jeżeli akurat zależało mi na danym przepisie to próbowałam, ale nie zawsze wychodziło. Nie wiem czy Zosia wie i może się podzielić z nami tą wiedzą, skąd pochodzą takie metody pomiarów (pamiętam też zeszyt mojej mamy z przepisami, szklanka mąki, szklanka cukru, itp), podejrzewam że ma to podłoże w kulturze (jeżeli się nie mylę, także n.p. w USA przepisy podawane są z użyciem “cup”) ale strzelam w ciemno. Z drugiej strony, ciarki mi chodzą po plecach jak czytam przepisy gdzie muszę dodać 125 g mąki i 35 g jajek… Może akurat tutaj przydałaby się taka apteczna waga ;)
dodany przez Agata @ 9 września 2020 o 00:04. #
Na stronie Kwestii Smaku jest fajny przelicznik miar do przepisów. Na pewno nie przyda się do wszystkiego – ale do większości produktów już tak :)
dodany przez Marta @ 12 września 2020 o 16:24. #
Wygląda cudownie – w weekend na pewno zagości na stole. Ten przepis zmotywował mnie do zakupu nowej tortownicy :)
dodany przez Ewa @ 8 września 2020 o 18:42. #
Bosko wyglada 😁 a ja mialam sie odchudzac buuui
Chyba sie jednak weekendowo skusze. Chodzi tez za mna ciasto z dzeciństwa robione na szybko przez moją mamę. Polowki jablek zalane ciastem biszkoptowym i po upieczeniu posypane cukrem pudrem, najlepsze na ciepło ze szklanką mleka 😁
dodany przez Magdalena @ 8 września 2020 o 20:04. #
Wygląda pysznie i wydaje się niezbyt skomplikowane w przyrządzeniu :) Zosiu, czy Twoja sukienka na zdjęciach to model lniany z Reserved z tego roku?
dodany przez Patrycja @ 8 września 2020 o 21:24. #
dzień dobry
czy mogłaby Pani podać średnicę formy?Z góry dziękuję :)
dodany przez mimi @ 9 września 2020 o 07:18. #
26 lub 29 cm.
Zosia tę informację podała (nad mąką :))
dodany przez Ania @ 9 września 2020 o 18:54. #
” Każdy ma jakiegoś kulinarnego bzika”.
Nie, nie każdy, nie zawsze, nie wszędzie i nie nigdy.
dodany przez ona @ 9 września 2020 o 08:06. #
Uuuuuu ale powiało
dodany przez Anonim @ 9 września 2020 o 15:02. #
A ja myślę, że jednak KAŻDY ;-)
dodany przez On @ 9 września 2020 o 16:17. #
A ja myślę, że jednak nie każdy. I co, będziesz się tak przerzucał? Uszanuj inne zdanie i nie stosuj uogólnień.
dodany przez kkk @ 13 września 2020 o 16:47. #
KAŻDY ;-)
dodany przez On @ 14 września 2020 o 20:04. #
A czy można zapytać, skąd czerwona sukienka na zdjęciu?
dodany przez Ela @ 9 września 2020 o 12:22. #
Jaką mąkę bezglutenową lub gotową mieszankę można użyć?
dodany przez Jola @ 9 września 2020 o 12:30. #
Pięknie, smacznie, domowe i niezwykle apetycznie.
Pozdrawiam miło,
Elzbieta
dodany przez Elzbieta @ 9 września 2020 o 16:04. #
A ja mam pytanie skąd jest ta drewniana zabawka kanapka z postu Lost Month?
dodany przez Monika @ 9 września 2020 o 18:54. #
Mnie odchudzanie nie wychodzi, a jesień to czas na szarlotkę. Kocham szarlotkę
dodany przez Beata# @ 9 września 2020 o 20:25. #
Upiekłam wczoraj i wyszedł lekki zakalec :-(
Miksera używamy tylko podczas ucierania masła z cukrem?
dodany przez Ewelina @ 10 września 2020 o 09:33. #
Tak, i musi to byc jasna i puszysta masa. Pozniej, jak w kazdym ciescie ucieranym, lepiej nie uzywac miksera, bo zalezy nam tylko na polaczeniu skladnikow. Generalnie zasada, zeby ucierane/jogurtowe nie bylo zakalncem- temperatura pokojowa skladnikow i nie ‘przebijac’ masy.
dodany przez Katsp @ 12 września 2020 o 14:16. #
Dokładnie tak zrobiłam, mikserem ucierałam tylko masło z cukrem, wszystko w temp. pokojowej…
dodany przez Ewelina @ 13 września 2020 o 14:44. #
Wygląda przepysznie! Szkoda, że nie mogę jeść takich smakowitości zbyt często :P
dodany przez aGwer @ 10 września 2020 o 14:51. #
Na 3 zdjęciu nie wygląda, żeby było 6 łyżek twarogu. Nie można podać przybliżonej wagi? Rozumiem, że łyżek kopiatych?
dodany przez Kinga @ 10 września 2020 o 14:59. #
Fajnie wygląda i kusi, ale staram się trzymać z daleka, ponieważ źle się czuje po takich słodkościach. Pozostaje mi pyszna kawa i owoce.
dodany przez Beata @ 10 września 2020 o 16:21. #
Jakie inne owoce moga zastapic morele?
Dziekuje I Pozdrawiam
dodany przez Klaudia @ 10 września 2020 o 20:55. #
Pyszny i szybki przepis, dziękuję 👌
dodany przez Ewa @ 11 września 2020 o 08:55. #
Smacznie wygląda :-)
U nas zarówno pudełko lodów jak i słoik miodu królują cały rok ;-)
dodany przez Iwona @ 11 września 2020 o 11:37. #
Uwielbiam Twoje przepisy! Uwielbiam miód, latem z lemoniadą, jesienią z herbatą, z naleśnikami Ah..Polecam miody od prawdziwych pszczelarzy np ze strony pasieka-urbaniak
Dobrego weekendu
dodany przez Marta @ 12 września 2020 o 17:10. #
można zastąpić morele śliwkami???
dodany przez ... @ 13 września 2020 o 14:23. #
Zrobione i zjedzone w jedno popołudnie. Z gruszką zamiast moreli. Przepis prosty i łatwy w wykonaniu. Produkty wyjęte prosto z lodówki, mimo to zakalca nie było. Na pewno do powtórzenia.
dodany przez Ewa @ 13 września 2020 o 20:25. #
Wygląda naprawdę pysznie. Muszę skorzystać z tego przepisu.
dodany przez Marysia @ 18 września 2020 o 00:09. #
Mam pytanie z innej beczki.. Jakie Kasiu polecasz miejsce do manicure/pedicure w Sopocie i jeszcze masaże/relaksacja spa? Będę parę dni w Sopocie i chciałabym skorzystać a nie mam dobrych namiarów
dodany przez Barbara @ 19 września 2020 o 15:57. #
Balola! :)
dodany przez Katarzyna @ 25 września 2020 o 14:35. #
This looks so good. I need to make this.
dodany przez Joy of Cha @ 28 września 2020 o 17:17. #