Skład:
1-2 kolby kukurydzy
80g masła
garść orzechów włoskich
listki pietruszki (łodygi usuwamy)
2-3 ząbki czosnku
garść świeżego koperku
1 łyżka cukru
sól i pieprz
A oto jak to zrobić:
1. Masło, orzechy, listki pietruszki oraz koperek wrzucamy do miksera i mielimy na miazgę. Dodajemy wyciśnięty czosnek i doprawiamy solą i pieprzem.
2. Kukurydzę przełamujemy na kawałki i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy cukier i gotujemy pod przykryciem ok. 10-12 minut.
Komentarz: Kukurydza gotowana z solą twardnieje, dlatego używam cukru, który dodaje również przyjemniejszego aromatu.
Masło, orzechy, listki pietruszki oraz koperek wrzucam do miksera i miskuję na gładką masę.
2-3 ząbki czosnku to minimum !
42 komentarze
To masło czosnkowe to rewelacja!
Musze sprobować:)
Fanki torebek zapraszam na mojego bloga HAND MADE!
dodany przez http://blackpearlcat.blogspot.com @ 20 sierpnia 2011 o 08:44. #
Wyszła mi świetnie ta kukurydza
zapraszam do mnie
dodany przez http://ahhmniam.blogspot.com/ @ 20 sierpnia 2011 o 09:55. #
uwielbiam kukurydzę, ale zazwyczaj jem ją samą ;p spróbuję Waszego przepisu :) wygląda smakowicie :)
dodany przez OLa @ 20 sierpnia 2011 o 08:47. #
mniaam! a ja wlasnie jem kukurydze w pracy:))) lepiej nie dodawac masla czoskowego, bo nikt nie wejdzie:PP
zapraszam do mnie!
dodany przez love-makeup-fashion @ 20 sierpnia 2011 o 08:53. #
W tym roku jeszcze nie jadłam.Ale muszę kupić i zrobić.Zawsze jadłam kukurydzę posypana solą-ale wypróbuję z masłem czosnkowym.ps.ładny talerzyk:)Ja zawsze z podróży przywożę coś małego do kuchni-talerzyki,małe filiżanki-to są czasami pojedyncze rzeczy ale fajnie wyglądają w kuchni.Zosiu a co Ty przywozisz z podróży?
dodany przez Kasia @ 20 sierpnia 2011 o 08:55. #
bardzo smaczne :)
dodany przez http://smartnesspattern.blogspot.com/ @ 20 sierpnia 2011 o 08:56. #
Nie jadłam jeszcze kukurydzy z takim masełkiem. Dlaczego wcześniej na to nie wpadłam? :)
dodany przez Ema Mija @ 20 sierpnia 2011 o 09:08. #
jak zwykle super! :) mniam :D
dodany przez http://theblondsensations.blogspot.com/ @ 20 sierpnia 2011 o 09:17. #
bardzo podoba mi się Wasz blog, dziewczyny! Jestem dekadę starsza i cieszę się że mogę czerpać inspirację od młodych, pomysłowych dziewczyn, piękne zdjęcia, świetne teksty, tak trzymać , chętnie będę do Was zaglądała !
dodany przez magda 34 @ 20 sierpnia 2011 o 09:35. #
Masło czosnkowe rewelacja! Ja na kostkę masła daję główkę czosnku :) i koperek i trochę soli. Z orzechami nie próbowałam, a może to być ciekawe :)
Pozdrawiam
dodany przez ala @ 20 sierpnia 2011 o 09:42. #
uwielbiam kukurydzę, mam takie zboczenie, że jak jadam pizzę to jest ona wyłącznie z kukurydzą, bez pieczarek i szynki … nie każdy to lubi, ale ja bardzo przepadam za tym.
gotowana kukurydza z plaży również na plus :)
ale czy z masłem czosnkowym bym zjadła? hmm …
trudno powiedzieć czy by mi smakowała, jeśli spróbuję zrobić i nie będzie smakowało to i tak mi tej kukurydzy nikt w domu nie ruszy ;P
dodany przez http://www.annabartosik.blogspot.com @ 20 sierpnia 2011 o 09:49. #
i znowu takie pyszności Zosiu :)
dodany przez http://butlandia.blogspot.com/ @ 20 sierpnia 2011 o 10:05. #
Podpisuję się obiema rękami pod tą idealną parą ;)
dodany przez kulinarne-smaki @ 20 sierpnia 2011 o 10:13. #
Ja chyba nie skorzystam ponieważ nie przepadam za kukurydzą :)
dodany przez Iga @ 20 sierpnia 2011 o 10:15. #
Wygląda, jakby nie była ugotowana :)
dodany przez Alina @ 20 sierpnia 2011 o 10:24. #
z masłem czosnkowym jeszcze nie próbowałam ale zwykłym jak najbardziej uwielbiam :)
dodany przez http://lovemelavender.blogspot.com/ @ 20 sierpnia 2011 o 10:25. #
słodka kukurydza z masłem czosnkowym ? no nie wiem… jakoś to połączenie zupełnie mi nie pasuje
inne Twoje przepisy są super
dodany przez http://nutmegandvanila.blogspot.com/ @ 20 sierpnia 2011 o 10:26. #
Kukurydza mniam, ale masło czosnkowe to już niebardzo. jak po tym można zionąc komuś w twarz :D
dodany przez bez gustu @ 20 sierpnia 2011 o 10:38. #
Wyjścia są dwa: albo jeść w samotności, albo nakarmić towarzysza tym samym i zionąć wspólnie:)
dodany przez iNGA @ 20 sierpnia 2011 o 10:45. #
a ja czosnku nie lubię więc przyrządzam kukurydzę tylko z masłem i sporą porcją świeżo zmielonego pieprzu. Pycha!
dodany przez Magda @ 20 sierpnia 2011 o 10:41. #
dobry przepis na maslo czosnkowe:)
Ja pozostaje tradycjonalistka jesli chodzi o kukurydze – sama sol;. pozdrawiam
dodany przez Gosia @ 20 sierpnia 2011 o 10:48. #
Super pomysł Zosiu:) Nie wpadłam na to, że masełko czosnkowe pasuje do kukurydzy, ja zawsze jadałam ją z solą i zwykłym masłem lub z majonezem – również bardzo dobre;)
Patent na wygodne jedzenie: wbić w oba końce kolby długie wykałaczki (lub specjalne wykałaczki z uchwytami). Można wtedy jeść całą kolbę obracając ją dookoła:)
dodany przez iNGA @ 20 sierpnia 2011 o 10:48. #
Mm… wygląda pysznie ! Czekam na modowe nowości
dodany przez Ola @ 20 sierpnia 2011 o 10:50. #
Pyszota:)))))
dodany przez Iga @ 20 sierpnia 2011 o 11:21. #
oj, trzeba to jeść ze swoim facetem :) bo jak zjem sama, to mnie z sypialni wygoni, szorowanie zębów nie pomoże :P
dodany przez k8libby @ 20 sierpnia 2011 o 11:25. #
Bardzo dziękuje za świetny pomysł. Zrobiłam i wszyscy byli mile zaskoczeni nowością:) Masło czosnkowe ekstra:) Z niecierpliwością czekam na nowe pomysły kulinarne. Pozdrawiam:)
dodany przez aaa @ 20 sierpnia 2011 o 11:44. #
proste, a na pewno pyszne.
Anita z http://www.pinacoolada.blogspot.com
dodany przez Ann. @ 20 sierpnia 2011 o 11:51. #
kukurydzy jeszcze w tym roku nie jadłam, wypróbuję z tym masłem:)
dodany przez http://swiat-kuchni.blogspot.com/ @ 20 sierpnia 2011 o 11:53. #
Świetny przepis :)
Pozdrawiam.
http://www.zyciowe-debaty.blog.onet.pl
dodany przez Gaga @ 20 sierpnia 2011 o 11:59. #
bardzo ciekawe:) wieczorem wyprobuje :)
dodany przez Sandra @ 20 sierpnia 2011 o 12:20. #
Idealny post na dzisiaj ;) Moja ochota na kukurydzę wzrasta coraz bardziej ;)
dodany przez Moni @ 20 sierpnia 2011 o 12:21. #
Mniam, ale pychota!!!:) uwielbiam kukurydzę, a w połączeniu z czosnkowym sosem…mniam musimy wypróbować;)
dodany przez Domi @ 20 sierpnia 2011 o 12:40. #
ooooo i ja dziś zaserwuje na kolacyjkę:)
dodany przez kinga @ 20 sierpnia 2011 o 15:07. #
bardzo ciekawy pomysł takiego połączenia,muszę spróbować,napewno pyszne
dodany przez Maja @ 20 sierpnia 2011 o 15:30. #
jeśli kukurydza to tylko z solą ;)
dodany przez AK @ 20 sierpnia 2011 o 15:43. #
Masło wyszło pyszne !
Ale mam pytanie , jutro jadę na wieś ,czy kukurydza może być taka zwykła z pola ? ;d
dodany przez Ania @ 20 sierpnia 2011 o 16:59. #
Fajna propozycja ale dla mnie jednak bez czosnku…
dodany przez Bella @ 20 sierpnia 2011 o 18:28. #
Zosiu masz jakiś sposób na szybkie ugotowanie kukurydzy? :)
dodany przez Marysia @ 20 sierpnia 2011 o 18:55. #
wszystko fajnie, ale wyciskacz do czosnku to zło :(
dodany przez Kasia @ 20 sierpnia 2011 o 20:21. #
Uwielbiam gotowaną kukurydzę, jednak według mnie najlepsza jest z dodatkiem dobrego masła i odrobiny soli. Pomysł na to smakowe masło wydaje się być bardzo ciekawy i warty wypróbowania przy następnym gotowaniu kukurydzy;)
t.com
;)
dodany przez Marta @ 21 sierpnia 2011 o 20:05. #
Masło czosnkowe, sos czosnkowy to u mnie podstawa;] Uwielbiam :) Ale nie lubię kukurydzy :(
dodany przez Anahi @ 22 sierpnia 2011 o 19:01. #
hmmm kukurydza jest! sos – będzie ! Świetny pomysł :) Szybko, sprawnie, smacznie :) Pozdrawiam :)
dodany przez Natala @ 31 sierpnia 2011 o 21:38. #