Skład:
5 ogórków gruntowych
2 ugotowane jajka
2-3 średnie peczki botwinki
1 pęczek szczypiroku
1 pęczek koperku
5-6 rzodkiewek
1 papryczka chilli
2 starte ząbki czosnku
1 duży jogurt grecki
1 duży kefir
3 łyżki oliwy
sok z cytryny
sól i pieprz
A oto jak to zrobić:
1. Botwinkę (liście i małe buraczki) kroimy na drobne kawałki, wrzucamy do średniego garnka i dodajemy wodę, tak by całość była zalana (ok. 1 szklanki). Dodajemy 1/2 łyżeczki soli i kilka kropli cytryny. Gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu.
2. Pozostałe warzywa: ogórki, szczypiorek, rzodkiewkę, papryczkę chilli, koperek kroimy na drobne kawałki. Jajka gotujemy na twardo.
3. Po ugotowaniu wywar z botwinki chłodzimy. Jogurt z kefirem łączymy i dodajemy starty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem a następnie łączymy z wywarem i oliwą. Na końcu dodajemy pokrojone warzywa i mieszamy. Przed podaniem warto schłodzić nasz chłodnik w lodówce, a ugotowane jajka pokorojone w ćwiartki, umieścić w miseczkach.
Komentarze