Przepis na najlepszego indyka w sosie curry orange, pochodzi z mojego e-booka pt. ,,Zjedzmy w domu!”. Muszę się przyznać, że dawno do niego nie zaglądałam, bo większość przepisów znam na pamięć, ale kiedy po czasie na nowo go otworzyłam i przypomniałam sobie te wszystkie receptury i zdjęcia, przyszedł mi do głowy pomysł, żeby podzielić się z Wami jednym z nich. Ten jest idealny na styczniową pogodę, która nas nie rozpieszcza.
Skład:
400 g piersi z indyka
1 cebula
1 papryka
1 łyżka żółtej pasty curry
1 pomarańcza
400 ml mleczka kokosowego
3 cm kłącza imbiru
sól
pieprz
do smażenia:
olej roślinny
do podania:
makaron ryżowy
A oto jak to zrobić:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy starty imbir, cebulę pokrojoną w plastry, kawałki papryki i pastę curry. Dodajemy łyżkę mleka kokosowego i mieszamy do uwolnienia aromatów. Gdy masa się zagęści, dodajemy kawałki indyka, doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy resztą mleka kokosowego. Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i pozostawiamy całość jeszcze przez 2 min na ogniu. Podajemy na ciepło z makaronem ryżowym.



komentarzy 14
A ja mam pytanie o białe spodnie, skąd są, jeśli można wiedzieć? Pięknie się prezentują :))
dodany przez Anna @ 14 stycznia 2025 o 22:50. #
No pewnie! Wrzucaj co chcesz, to jest bardzo uniwersalna baza – może być tofu, boczniaki lub nawet ryba (u mnie, bo z mięs jem tylko ryby) .
dodany przez Magdalena @ 17 stycznia 2025 o 12:47. #
Moja odpowiedź miała być do pytanie bel_colores , sorki.
dodany przez Magdalena @ 17 stycznia 2025 o 12:48. #
Super idea! Jednak jestem wegetarianką bezglutenową – czy można, zamiast indyka, wrzucić coś innego? Tofu? jackfruit? Ewentualnie np. jakieś grzyby a la boczniak ostrygowaty czy czubajka kania- te przyprawy i aromat jest na pewno cudowny 💚
dodany przez bel_colores @ 15 stycznia 2025 o 00:37. #
ja bym uzyla lekko podsmazonego tofu albo paneer i jeszcze dala ciecierzyce.
dodany przez MagdalenaT @ 17 stycznia 2025 o 07:18. #
Właśnie tu weszłam żeby napisać, że kotlety sojowe to produkt, który warto odczarować :) moja mama robi z nich PRZEPYSZNĄ kaczkę wegańską z pomarańczami, jest naprawdę mniam.
dodany przez Ula @ 18 stycznia 2025 o 17:12. #
Co to jest pasta curry?
dodany przez Mourry @ 16 stycznia 2025 o 11:40. #
Jest to pasta w sloiczkach do rozrabiania, rozne rodzaje curry. Do nabycia na stoiskach z zywnoscia orientalna.
dodany przez MagdalenaT @ 17 stycznia 2025 o 07:19. #
Można kupić w słoiczku gotową, pikantną pastę zrobioną m.in z chilli, przypraw, imbiru, czosnku i różnych składników które nie są łatwo dostępne osobno. Powiedzmy można to porównać do używania przecieru pomidorowego zamiast samodzielnego miksowania pomidorów etc.
dodany przez Sandra @ 17 stycznia 2025 o 14:48. #
Dziękuję za odpowiedzi :)
dodany przez Mourry @ 18 stycznia 2025 o 12:21. #
Uwielbiam curry! Do wyprobowania:)
dodany przez MagdalenaT @ 16 stycznia 2025 o 15:17. #
Czy ten bialy garnek jest zeliwny? Jaka to seria i marka?
dodany przez Iwona @ 18 stycznia 2025 o 11:23. #
Świetna fryzura!
dodany przez Skakanka czyli Opp @ 18 stycznia 2025 o 17:53. #
Piękna kuchnia, lubię te kulinarne wpisy :) czy mogłabym poprosić o informację; z jakiego kamienia zrobiony jest blat?
dodany przez Magda @ 19 stycznia 2025 o 19:49. #