I've been thinking about a butter bun for a long time – soaked in milk, fried on butter, and tossed in icing sugar. Millions of wonderful calories, but who would count them! I didn't have butter bun at hand, but I had some bread leftovers from the yesterday's supper. I used the pears from our garden. It was enough to fry them a little bit with some sugar. However, the secret of this recipe is a vanilla bean and cinnamon which spice up the taste.
***
Od dawna po głowie chodziła mi maślana chałka – namoczona w mleku, podsmażona na maśle i obtoczona w cukrze pudrze. Miliony wspaniałych kalorii ale kto by liczył! Chałki pod ręką niestety nie miałam ale za to uchowały się resztki chleba, pozostałe po wczorajszej kolacji. Śliwki wykorzystałam nasze ogrodowe, które wystarczyło przesmażyć z cukrem. Sekretem jest jednak laska wanilii i cynamonu, które podkręcają smak.
Ingredients:
(recipe for 3-4 portions)
2 eggs
1 tablespoon of sugar
1/2 glass of milk
1/2 glass of sour cream (36% butterfat) *
4-6 slices of stale bread (or challah/butter bun)
2-3 tablespoons of butter for frying
pear mousse:
approx. 800 g of ripe pears
1 vanilla bean
2-3 tablespoons of sugar or xylitol
1 vanilla bean **
1/2 teaspoon of ground cardamom + 1/2 teaspoon of nutmeg
1/2 glass of icing sugar
* you can skip the sour cream – replace it with 1 glass of milk
** vanilla bean can be replaced with vanilla extract
***
Skład:
(przepis na 3-4 porcje)
2 jajka
1 łyżka cukru
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietanki 36% *
4-6 kromek czerstwego chleba (lub chałka/bułka maślana)
do smażenia: 2-3 łyżki masła
mus śliwkowy:
ok. 800 g dojrzałych śliwek
1 laska cynamonu
2-3 łyżki cukru lub ksylitolu
1 laska wanilii **
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu + 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 szklanki cukru pudru
* śmietankę można pominąć wówczas dodajemy 1 szklankę mleka
** laskę wanilii możemy zastąpić ekstraktem waniliowym
Directions:
- Mix the eggs with sugar. Add milk and sour cream. Stir everything. Take pieces of bread and immerse them in the egg mixture. Fry the soaked pieces (until golden) in a hot pan with butter. Toss the fried pieces in icing sugar. Serve everything with warm pear mousse.
- To prepare the mousse: heat up some sugar and stoned pears in a pot with cast-iron bottom. Add vanilla bean cut lengthwise, cinnamon, and cardamom. When the mixture boils, decrease the heat and leave it covered for 15-18 minutes. Stir it from time to time so that the pears don't stick to the bottom.
***
A oto jak to zrobić:
- Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy mleko i śmietankę. Mieszamy i zanurzamy w mieszaninie jajecznej kawałki chleba. Na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy namoczone kawałki (do uzyskania złotego koloru). Podsmażone kawałki obtaczamy w cukrze pudrze. Całość podajemy z ciepłym musem śliwkowym
- Aby zrobić mus śliwkowy: w garnku o żeliwnym dnie podgrzewamy cukier i wydrylowane śliwki. Dodajemy naciętą wzdłuż laskę wanilii, cynamon i kardamon. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem przez 15-18 minut, od czasu mieszając aby śliwki nie przywarły do dna.
35 komentarzy
Pyszny i ekonomiczny pomysł na śniadanie lub podwieczorek. Mus ze śliwek zapowiada się wybornie.
Miłego weekendu.
Ela
http://www.themomentsbyela.pl
dodany przez Ela @ 8 września 2017 o 12:34. #
This is really a wonderful dessert! I see this is absolutely my taste and now I want to try it out as soon as possible!
xx Rena
http://www.dressedwithsoul.com
dodany przez Rena @ 8 września 2017 o 12:50. #
Moja mama robiła takie zawsze na słono :-). Muszę spróbować w tej wersji na słodko :-)
dodany przez Kasia @ 8 września 2017 o 13:56. #
Smaki dzieciństwa :)
dodany przez Agata @ 8 września 2017 o 13:58. #
Wygląda cudownie!!!!
dodany przez dagmara @ 8 września 2017 o 14:03. #
Muszę wypróbować te przepis :)
dodany przez Ewa Macherowska @ 8 września 2017 o 15:22. #
Dzisiaj właśnie będziemy z mamą smażyć powidła śliwkowe, więc cześć na pewno przeznaczymy na mus do chałki. Pozdrawiam :) PS A ja chciałabym więcej zdjęć tego tajemniczego ogrodu ;)
dodany przez Joanna @ 8 września 2017 o 16:39. #
Mmm….świnka cieknie…
dodany przez Iwona @ 8 września 2017 o 16:57. #
*slinka :-D
dodany przez Iwona @ 8 września 2017 o 16:58. #
Śliwka :-)
dodany przez Kasia @ 9 września 2017 o 00:24. #
Moi synowie to uwielbiają Kasiu. Z truskawkami też jest przepyszne.
dodany przez Joasia @ 8 września 2017 o 19:48. #
Zdecydowanie smak dzieciństwa. Takie tosty przygotowywała mi zawsze babcia i był to najsmaczniejszy deser w czasach, gdy półki sklepowe nie uginały się od nadmiaru słodyczy (początek lat 80-tych).
Przemiłe wspomnienia wywołałaś u mnie Zosiu, dziękuję :)
dodany przez Batirulez.pl @ 8 września 2017 o 20:24. #
Kojarzy mi się z dzieciństwem u babci <3 Pycha!
http://allegro.pl/marc-by-marc-jacobs-baleriny-myszki-38-pony-unikat-i6946828398.html
dodany przez Aleksandra @ 8 września 2017 o 20:25. #
Uwielbiam takie owocowe musy. Świetnie komponują się ze śniadaniem, podwieczorkiem a nawet z mięsnym daniem głównym :)
Pozdrawiam <3<3<3
https://grzesiakjuliaart.blogspot.com
https://grzesiakjuliaart.blogspot.com
dodany przez JuliArt @ 8 września 2017 o 21:33. #
Świetny deser jako wprowadzenie do jesieni :) Cudownie, że pokazujesz jak wykorzystać jedzenie, żeby się nie zmarnowało! Na pewno wypróbuję.
dodany przez Kinga @ 8 września 2017 o 21:57. #
Uwielbiam takie cuda z czerstwego chleba na sobotnie śniadania :)
dodany przez ELFIE @ 8 września 2017 o 22:22. #
To jest najzwyklejszy przepis na tosty francuskie ;)
Przepisów na to danie na Twoim blogu było już pełno, za każdym razem pod inna nazwa :)
dodany przez Klara @ 9 września 2017 o 08:42. #
Mniamiiiii! Uwielbiam Twoje przepisy! :)
dodany przez Anna @ 9 września 2017 o 10:16. #
Pysznie to wygląda :) Wykorzystam przepis.
dodany przez lukaszmakeup.pl @ 9 września 2017 o 12:05. #
Wygląda apetycznie, na jutrzejszy deser idealny, póki co pleśniak w piekarniku. Miłej soboty wszystkim ?
dodany przez Malwina @ 9 września 2017 o 16:57. #
Wygląda pysznie :)
P.S. Wkradł się chyba mały chochlik – w wersji angielskiej zakładam, że miało być ‘plum’ nie ‘pear’ (chyba, że to dwa przepisy w jednym) ;)
Pozdrawiam! <3
dodany przez Agnieszka @ 9 września 2017 o 19:00. #
Przepis spisany z innego bloga? To tłumaczy błąd….
Zresztą podobne przepisy już proponowalas
dodany przez YTKA @ 9 września 2017 o 21:08. #
A sour cream to raczej nie śmietanka a kwaśna śmietana ?
dodany przez tereska @ 10 września 2017 o 11:55. #
Bleee
dodany przez Ela @ 9 września 2017 o 20:05. #
Jak zwykle zdjęcia mówią:”zjedz mnie”. Pozdrawiam cieplutko. Jestem tutaj.
dodany przez bejbix @ 9 września 2017 o 20:09. #
Takie proste, a takie pyszne. Całkowicie zapomniałam o bułce maczanej w mleku i podsmażanej na maśle. To jeden ze smaków dzieciństwa, którego tak dawno nie jadłam.
dodany przez Kinga - mylittlepleasures.pl @ 10 września 2017 o 07:47. #
Zosiu, gdzie kupiłaś takie piekne talerze? <3
dodany przez Ania @ 10 września 2017 o 07:56. #
Uwielbiam Twoje przepisy Zosiu ;-)
dodany przez Marta @ 11 września 2017 o 13:39. #
Zaraz to chyba wszystko zrobię po kolei;D
dodany przez Elka @ 11 września 2017 o 16:01. #
Zrobiłam, pyszne! Proszę o więcej ekonomicznych przepisów:)
dodany przez Lala @ 12 września 2017 o 11:04. #
Ale fajny pomysl. Musze wyprobowac ?
dodany przez Olgietta @ 12 września 2017 o 21:22. #
maly update… dzisiaj zrobilam.. ale bez sliwek tylko z czerwonymi owocami (wisina, porzeczka itp, takie niemieckie rote Grütze) – pyycha
dodany przez Olgietta @ 14 września 2017 o 20:05. #
Ciekawa propozycja, na pewno spróbuję
dodany przez Suavis @ 12 września 2017 o 22:10. #
Super przepis. Wspaniale dobrane składniki, które razem stanowią piękną i smaczną całość.
dodany przez Tomek 658 @ 15 września 2017 o 19:18. #
Takiego przepisu nie znałam, proste tanie i dobre, ale jestem już głodna! Trafiłam tu przypadkiem szukając mody i nie spodziewałam się takich pysznych przepisów.
dodany przez tośka86 @ 10 października 2017 o 12:30. #