* * *
Ten przepis jest magiczny i bardzo prosty, ale zależy od dwóch kwestii: świeżych drożdży i wesołej aury roztaczanej przez domowych cukierników. Im więcej ugniatania, rozsypywania, podjadania (mam na myśli oczywiście surową kruszonkę ;-)) tym lepszy efekt. Śliwki możemy zastąpić brzoskwiniami lub morelami. A najlepiej niech zadecydują mali szefowie kuchni, na jakie owoce mają ochotę!
Skład:
Przepis na ciasto:
400 g mąki + garść do podsypania
150 ml ciepłego mleka, najlepiej 3,2 %
30 g świeżych drożdży
50 ml oleju roślinnego
2 jajka
50 g cukru
100 g masła
10-12 śliwek węgierek lub brzoskwinie/morele
farsz:
ok. 200 twarogu
1 żółtko
4 czubate łyżki cukru
kruszonka:
50 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
30 g schłodzonego masła
do posypania: cynamon, cukier puder
A oto jak to zrobić:
- Świeże drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce (najlepiej przykrywając lnianą serwetą). Po 15 minutach powinien podrosnąć.
- Do oddzielnej miski przesiewamy pozostałą mąkę, cukier i jajka. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i jednocześnie mieszamy. Następnie dodajmy rozpuszczone i ostudzone (nie gorące!) masło i wyrabiamy ciasto (korzystam z pomocy haka). Po kilku minutach wyrabiania ciasta dolewamy cienkim strumieniem olej i ponownie ugniatamy ciasto. W efekcie końcowym ciasto dość mocno przykleja się do rąk – zamierzony efekt. Gotowe ciasto wkładamy do szerokiego naczynia i przykrywamy lnianą serwetką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia (ja stawiam przy otwartych drzwiczkach piekarnika).
- Aby przygotować farsz: żółtko ubijamy z cukrem na kogel mogel, gdy masa podwoi swoją objętość, dodajemy twaróg i miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Aby przygotować kruszonkę: wszystkie składniki zagniatamy i formujemy kulę, schładzamy w zamrażarce max. 20 minut.
- Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na kilka części. Z jednej części formujemy kulkę, lekko spłaszczamy i umieszczamy na niej twarożek oraz kawałki śliwek. Posypujemy cynamonem i ścieramy na grubych oczkach schłodzone kruche ciasto. Drożdżówki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 15 minut. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
komentarze 63
Prowadzenie bloga nie polega na udostępnianiu czyichś pomysłów!
dodany przez Marzena @ 25 sierpnia 2022 o 19:04. #
A czyj to byl pomysl?
dodany przez Anonim @ 26 sierpnia 2022 o 05:30. #
🙄😂Bliscy pieką drożdżówki z Zosią. Krzywdę Ci zrobili?
dodany przez Ewa @ 26 sierpnia 2022 o 07:00. #
Dokładnie. A niby miało iść nowe…
dodany przez M. @ 26 sierpnia 2022 o 09:28. #
Nie ma obowiązku ZAGLĄDANIA na bloga, więc o co to oburzenie?
Wypieki i kucharze wyglądają świetnie!
dodany przez beata @ 26 sierpnia 2022 o 10:02. #
Wiecznie to samo 🤦♀️
dodany przez Magda @ 27 sierpnia 2022 o 06:39. #
Prowadzenie bloga polega na tym, na co prowadzący bloga ma ochotę…
Nie mniej jednak, rzeczywiście pokazuje to pewną postawę „olewczą” wobec czytelniczek. Jak pokazały komentarze pod LOTD sprzed ponad tygodnia, kopie przepisów Zosi są odbierane jako „zapchajdziury” i niezbyt dobrze widziane. Kasia nie odniosła się też ani do komentarzy ani do pytań/krytyki pod tamtym postem, co jeszcze potęguje wrażenie, że ma w głowie pewną wizję swojego bloga i mało ją obchodzi co myślą inni. No… chyba że komentarz dotyczy pytania gdzie została nabyta ta czy inna rzecz ;)
Cóż, komu dalsze prowadzenie bloga przypadnie do gustu, ten zostanie, reszta pewnie zajrzy tu jeszcze z ciekawości „quo vadis Kasiu” i się po czasie zniechęci, a cała reszta przestanie tu zaglądać pewnie po jeszcze jednej takiej wpadce.
Muszę przyznać że sama jestem ciekawa, ale wygląda na to że będę niebawem należeć do tej trzeciej grupy ;)
dodany przez Monika @ 26 sierpnia 2022 o 13:49. #
Możesz prowadzić swojego bloga i robić tam co chcesz
dodany przez Lara @ 26 sierpnia 2022 o 19:09. #
Naiwne stwierdzenie. Upublicznienia wizerunku dzieci w sieci jest bardzo ambiwalentne, zarówno przez własnych rodziców, jak i po otrzymaniu zgody rodziców. Dzieci glosu nie mają, a zdjęcia zostanie w sieci na zawsze.
dodany przez Anonim @ 27 sierpnia 2022 o 12:29. #
To takie miłe, gdy widać twarze wszystkich osób widocznych na zdjęciach. Pozdrowienia dla dzielnych kucharzy, jesteście wspaniali!
dodany przez maga @ 25 sierpnia 2022 o 20:56. #
Ocieplanie własnego wizerunku przez umieszczanie zdjęć dzieci to nie jest fajna praktyka, Popieram niepublikowanie wizerunku dzieci przez Kasię.
Publikacja wizerunku dziecka zostaje w sieci na zawsze, a dzieci pozbawione są prawa bycia bezimiennym w internecie.
dodany przez Anonim @ 27 sierpnia 2022 o 12:41. #
czy Zosia lub Kasia zrobiły coś złego by musieć „ocieplać wizerunek” ??? chyba nie… to tylko normalne zdjęcie z dzieciakami robiącymi drożdżówki, nic w tym złego
dodany przez wera @ 27 sierpnia 2022 o 17:15. #
Kasia niepublikuje wizerunku dzieci – co często zarzucają jej czytelniczki. Nie jest też kwestią czy ktoś robi umyślnie coś złego – publikacja wizerunku dzieci w sieci jest kwestią prawną. W świetle aktualnego prawa konsekwencje mogą być poważne w przyszłości, gdy dziecko osiągnie pełnoletność.
Ocieplanie własnego wizerunek w sieci – to jest kwestia zwiększenia zasięgów, co potwierdza zwiększona ilość komentarzy pod tym wpisem.
dodany przez Anonim @ 28 sierpnia 2022 o 19:18. #
Kulinaria z dziećmi – rewelacja! Wiem, że masa sprzątania po tym ale frajda bezcenna.
Brawo za pomysł! Podkradam 😄
dodany przez Anonim @ 25 sierpnia 2022 o 21:28. #
Dzieciaki zawsze świetnie się sprzedają, jak widać po twoim komentarzu.
dodany przez Anonim @ 25 sierpnia 2022 o 22:28. #
<3
dodany przez Joanna @ 25 sierpnia 2022 o 21:48. #
Jedne z najpiękniejszych zdjęć! Zachwyt! Pięknie :)
dodany przez Anonim @ 25 sierpnia 2022 o 21:59. #
No pięknie, tylko w jaki sposób udaje ci się przekonać Zosiu nastoletnie dzieci do ubierania się w te białe dziecinne sandałki i świteziankowe sukienki?
dodany przez Laura @ 26 sierpnia 2022 o 07:18. #
Piękne zdjęcia :) ciekawe przepisy, bo zawsze dość proste, a nie każdy potrafi w kuchni coś stworzyć. Ty tworzysz też wyjątkową atmosferę – brawo!
dodany przez Monika @ 26 sierpnia 2022 o 07:54. #
Oczywiście wszyscy na biało ;D
dodany przez Anonim @ 26 sierpnia 2022 o 08:45. #
A jak niby skoro mąka wokół?
dodany przez Anonim @ 26 sierpnia 2022 o 16:53. #
„Drogie dzieci, ubierzcie się na biało, bo będzie mąka” :D a jak będzie murzynek to na czarno, żeby nie było widać plam :D wiadomo, że dzieci się brudzą, ale jak wszystko nie będzie pod kolor to będzie to źle wyglądać. Idealny świat… Po co w takim razie zapraszać dzieci do wspólnego gotowania?
dodany przez Anonim @ 27 sierpnia 2022 o 14:09. #
Gosia się przestała chwalić oszklonym mieszkaniem
. Chyba mycie szyb ja przerosło.
dodany przez Adziax @ 26 sierpnia 2022 o 08:52. #
Przede wszystkim urzekajaca sesja!
Serdecznosci!
dodany przez Gosia @ 26 sierpnia 2022 o 09:02. #
Błagam, tylko nie posty Zosi. Jak chcę poczytać fajne przepisy to umiem wejść na stronę makecookingeasier. Tu wchodzę na makelifeeasier!! Do Kasi!!
To już się robi notoryczne- zaniedbywanie tego bloga jako takiego, nie publikowanie swoich własnych merytorycznych wpisów. Byleby tylko klikać, ehh.
dodany przez Snapsi @ 26 sierpnia 2022 o 09:25. #
Uczysz dzieci w butach po domu chodzić ?
dodany przez Fenix @ 26 sierpnia 2022 o 09:35. #
Nie wszyscy wyznają małomiasteczkowo-zaściankowe „zasady” domowe.
dodany przez Zołza @ 26 sierpnia 2022 o 16:27. #
Co Ciebie to interesuje Feniksie c y Feniksico pilnuj swojej podłogi zapewne czystej i nieskalanej
dodany przez Jasti @ 26 sierpnia 2022 o 17:26. #
Czesc dzieci zalicza sie do gosci, chyba logiczne, ze nie wymaga sie (szczegolnie latem) od nich sciagania butow? Chyba, ze nalezysz do osob, ktore wymagaja, zeby goscie w specjalnie wybranych na odwiedziny ubraniach zasuwali w przepoconych i zagrzybionych „papuciach” po innych gosciach?
dodany przez Tessa @ 26 sierpnia 2022 o 17:38. #
Tego nie trzeba jakoś specjalnie uczyć
dodany przez Lara @ 26 sierpnia 2022 o 19:10. #
A w czym mają chodzić? Boso? Pewnie jeśli odwiedzają Cię goście, to im szykujesz kapcie na zmianę. Dorośnij
dodany przez Anonim @ 26 sierpnia 2022 o 19:48. #
Podziwiam, że potraficie piec w białych ubraniach !
Ja zazwyczaj zawsze się upaćkam, a potem nie mogę niczym tych plam zniewelować :(
Zdradźcie jak to robicie :)
dodany przez Kamila @ 26 sierpnia 2022 o 10:11. #
To uperz sie na czarno lub buraczkowo-sraczkowato;) Ja latem w upaly chodze tylko w bialych/blekitnych/bezowych ubraniach.
dla osob pytajacych o biel-soda oczyszczana do prania bialych ubran-polecam!
dodany przez Tessa @ 26 sierpnia 2022 o 17:40. #
Może nie byłyby ubrane na biało gdyby piekły murzynka 😉, a tak – wyglądają uroczo. Może i ja się skuszę z moimi na ten wypiek jak tylko zapomnę ile czasu wyrabia się drożdżowe ręcznie 🤣
dodany przez Ania @ 26 sierpnia 2022 o 18:03. #
Jako dziecko chodzilam ubrana cala na bialo nawet na wycieczkach i bardzo rzadko sie brudzilam. A jesli juz to moja mama wolala odplamiac biale ubrania niz kolorowe bo bylo jej wygodniej (do teraz nie wiem, dlaczego, ja odplamiam ubrania i kolorowe i biale tak samo). Polecam jednak Dr. Beckmann, ma rozne rodzaje do roznych plam. Swietnie odplamia rozne kolory ubran, nie tylko biale
dodany przez Ada @ 28 sierpnia 2022 o 13:06. #
Przepraszam, ale muszę to napisać…. ta wszechogarniająca biel jest do obrzygania :)
dodany przez Anna @ 26 sierpnia 2022 o 11:07. #
Następna nawiedzona. A jak niby prezentowały by się dzieci gdyby miały kolorowe stroje umazane mąką? Najlepiej kiedy są w bieli – wówczas zdjęcia wyglądają najlepiej. Nie widać mąki. Czemu to was dziwi… ? Nie rozumiem… No chyba że to trole pospolite
dodany przez Anonim @ 26 sierpnia 2022 o 16:56. #
Takie piękne imie, ale to słownictwo… nie przystoi kobiecie kulturalnej.
Zosiu piękne zdjęcia, drożdżowki wygladaja pysznie, bede robic :)
Uściski
dodany przez Iwona @ 26 sierpnia 2022 o 19:28. #
Nie podoba się, to zmień stronę, internet jest tak różnorodny, że każdy znajdzie coś dla siebie. Nie wiem co musiałoby się wydarzyć, abym swój cenny czas poświęcała na oglądanie bloga który mi się nie podoba, i pisała negatywne komentarze.
dodany przez Małgorzata @ 28 sierpnia 2022 o 18:12. #
Biedne dzieci.
dodany przez Anonim @ 26 sierpnia 2022 o 11:24. #
Polecam Pani wolontariat w domach dziecka ,każda pomoc miłe widziana .
dodany przez Julia @ 26 sierpnia 2022 o 20:32. #
W punkt 👍
dodany przez Alicja @ 27 sierpnia 2022 o 09:35. #
Jesli nie zrozumialas ironii, to tez jestes uboga w rozum.
dodany przez Marta @ 27 sierpnia 2022 o 17:36. #
Biedne dzieci,bo? Mają co jeść,mają dach nad głową,mają kochającą rodzinę. Rzeczywiście biedne.
Idź do hospicjum,idź do domu dziecka. Tam zobaczysz „biedne” dzieci.
dodany przez Aga @ 27 sierpnia 2022 o 16:32. #
Zosiu za każdym razem jestem pod wrażeniem Twoich zdjęć i wnętrz . Fajny przepis :)
dodany przez Agnieszka @ 26 sierpnia 2022 o 12:47. #
Cudne fotki. Czuc radosc i beztroske… a przy okazji sa jeszcze drozdzowki 😊🤍
dodany przez Alicja @ 26 sierpnia 2022 o 13:12. #
Cześc czołem. Przepraszam, jeżeli powtarzam pytanie, które kiedyś znalazło już odpowiedź, ale skąd pochodzi Wasz przecudnej urody stół kuchenny? Zakochałam się w nim na zabój.
dodany przez Marta @ 26 sierpnia 2022 o 15:47. #
Tutaj raczej nie otrzymasz odpowiedzi, Zosia chyba tu nie zagląda bo nie odpowiada na pytania.
Spróbuj na jej blogu,,, jeśli jeszcze jest bo wiem że kiedyś miała
dodany przez Paulina @ 26 sierpnia 2022 o 22:47. #
Normalnie sielanka ….
dodany przez Figo @ 26 sierpnia 2022 o 16:17. #
Przykrecilabym lampę do sufitu bo wygląda niebezpiecznie 😉😉😉
dodany przez A @ 26 sierpnia 2022 o 16:22. #
Witam.
Lubię czytać i oglądać tego bloga.
Mam jedno dziecko- lat22 ( i 50 lat 🙃 ja) nie lubi gotowaç ,je tyle żeby przeżyć….ma to wszystko po mamie.
Jak czytam te przepisy to jak bym już jadła. Kończę czytanie jestem najedzona!
Cieszę się,że zagłąda aparat do Zosinej kuchni.Miło popatrzeć.
Życzę zdrowia,cierpliwości.
Pozdrawiam z Ostrowi Mazowieckiej – Ania
dodany przez Ania @ 26 sierpnia 2022 o 19:22. #
Happy people!
Miki x
https://www.littletasteofbeauty.com/
dodany przez miki @ 26 sierpnia 2022 o 20:14. #
Zastanawia mnie ten przepis a konkretnie po co mieszac dwa rodzaje tluszczy maslo i olej w cieście drożdżowym? Niech ktoś oświeci. 😏😏Zawsze daje masło, wiem że niektórzy margarynę albo olej, ale jako jeden tłuszcz.
Zdjecia bardzo ładne.
dodany przez tessa @ 26 sierpnia 2022 o 20:33. #
Mam przepis na drożdżówkę od teściowej, ona od swojej mamy, i w tym przepisie jest masło i olej – dzisiaj robiłam drożdżówkę ze śliwkami i jak zawsze wyszła idealnie.
dodany przez Małgorzata @ 28 sierpnia 2022 o 18:06. #
Ale fajna gromada! U mnie jest podobnie jak spotykamy się z kuzynostwem i nasze wszystkie dzieci świata robią swoją rebelię 🙂 pozdrawiam cały wesoły zespół kucharzy i pomocników!
dodany przez Dorota @ 26 sierpnia 2022 o 22:51. #
Jak zwykle smacznie i pięknie! I niezapomiane, zatrzymane wspolne chwile bez sztucznosci i kwaśnych min. 😍dzieci nasze, cudze tak szybko rosną…
Pozdrowienia Zosiu dla Ciebie i ekipy. 🌞
dodany przez CappuccinoPL @ 27 sierpnia 2022 o 17:15. #
Zosia to klasa sama w sobie. Zawsze, gdy wchodzę na Make Cooking Easier, poza przepisami oczywiście, jestem pod wrażeniem jej eleganckich, pięknych stylizacji.
dodany przez Ola @ 27 sierpnia 2022 o 21:36. #
Dobrze, że świat jest różnorodny, bo elegancji u Zosi – nawet jakby się bardzo starać – dostrzec nie można. Mierne przepisy, staroświecka stylizacje, mieszkanie urządzone jak girlanda ze snu pijanego cukiernika – nie są eleganckie i nie tylko w wymiarze uniwersalnym, nawet jak ty Olu możesz się zachwycać.
dodany przez Anonim @ 28 sierpnia 2022 o 19:32. #
Po co to pisać takie głupoty :))))
dodany przez Anna @ 2 września 2022 o 19:19. #
Osoba, która to pisała, jest tak elegancka jak jej komentarz. Prawdziwa ekspertka.
dodany przez Anonim @ 18 września 2022 o 12:42. #
mam wrażenie, że u Zosi w drzwiach domu stoi bramkarz – jak nie jesteś ubrany na biało nie wpuszcza
dodany przez kasia @ 28 sierpnia 2022 o 17:21. #
Serio???
dodany przez Anonim @ 28 sierpnia 2022 o 19:17. #
Piekne zdjęcia wesołej gromadki. Az milo sie czlowiekowi robi na sercu. Przepis na pewno wypróbuję.
dodany przez Hania @ 18 września 2022 o 11:28. #