* * *
Tak to prawda, dzisiejszym tytułem chciałam zwrócić Waszą uwagę, gdyż ja też się z tym mierzę. Zazwyczaj o tej porze roku, kiedy już tęskno za tymi wszystkimi soczystymi smakami owoców i warzyw. Moje zakupy, które robię co drugi dzień, ograniczają się do podstawowych składników – dużo warzyw korzeniowych, jabłka, gruszki, sporo kiszonek, jajka, parę butelek kefiru, kasze (najczęściej gryczana, którą gotuję krócej niż na opakowaniu, a następnie mieszam z oliwą, domową wegetą i natką pietruszki, do tego szklanka kefiru). Gotuję dużo zup (ta, ta i ta) i dań jednogarnkowych (tu lub tu), ale pozostali domownicy potrzebują potraw mięsnych, więc staram się łączyć nasze kulinarne zachcianki. Myślę, że to jedno z lepszych połączeń – zapewne, dzięki cheddarowemu beszamelowi, ale oczywiście możecie nieco odchudzić to danie lub sprawić, żeby było bezmięsne.
Przepis na duszoną wołowinę z warzywami, soczewicą z beszamelem z cheddarem
Skład:
500 g mielonej wołowiny
2 duże czerwone cebule
4-5 ząbków czosnku (może być więcej)
8-10 pieczarek
dwie duże garście czerwonej soczewicy
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżka suszonego oregano
sól morska i świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek
przepis na beszamel
4 łyżki mąki pszennej
80 g masła
mleko 3,2 % (tyle ile masa wchłonie, lepiej mieć pod ręką ok. 0,5l)
ok. 100 g sera Cheddar
1 łyżka octu winnego (białego)
A oto jak to zrobić:
1. W żeliwnym garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek, oregano i wędzoną paprykę. Następnie dodajemy mięso i dalej smażymy. Na końcu dodajemy pokrojone pieczarki i soczewicę. Całość mieszamy, dolewamy pół szklanki wody i pozostawiamy na ogniu przez 8-10 minut (soczewica powinna być al dente). Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
2. Aby przygotować sos beszamelowy: w dużym rondlu rozpuszczamy masło z mąką. Zmniejszamy ogień i stale mieszając trzepaczką do jaj, stopniowo dodajemy mleko oraz ocet winny. Mieszanina masła z mąką wchłania sporo mleka, a zatem sami musimy ocenić, ile jeszcze potrzeba dolać mleka. Sos powinien nabrać gładkiej i jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy starty cheddar i mieszamy. Całość doprawiamy solą.
3. Mięso z warzywami przekładami do żaroodpornej formy i przykrywamy gotowym beszamelem. Całość przekładamy do rozgrzanego piekarnika w 200 stopniach C i pieczemy 10-15 minut. Podajemy na ciepło!
W żeliwnym garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek, oregano i wędzoną paprykę. Następnie dodajemy mięso i dalej smażymy. Na końcu dodajemy pokrojone pieczarki i soczewicę. Całość mieszamy, dolewamy pół szklanki wody i pozostawiamy na ogniu przez 8-10 minut (soczewica powinna być al dente). Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Aby przygotować sos beszamelowy z cheddarem: w dużym rondlu rozpuszczamy masło z mąką. Zmniejszamy ogień i stale mieszając trzepaczką do jaj stopniowo dodajemy mleko oraz ocet winny.
Mieszanina masła z mąką wchłania sporo mleka, a zatem sami musimy ocenić, ile jeszcze potrzeba dolać mleka. Sos powinien nabrać gładkiej i jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy starty cheddar i mieszamy. Całość doprawiamy solą.
Mięso z warzywami przekładami do żaroodpornej formy i przykrywamy gotowym beszamelem. Całość przekładamy do rozgrzanego piekarnika w 200 stopniach C i pieczemy 10-15 minut.
Podajemy na ciepło!
sukienka – polska firma NAGO
62 komentarze
Zosia pięknie wyglądasz. Wyraźnie również zeszczuplalas, nie mogę się napatrzeć.
Buziaki
dodany przez Hania @ 12 lutego 2021 o 19:56. #
A ja powiem : Zosia chudnie cudnie !
dodany przez Julia @ 13 lutego 2021 o 14:15. #
Zosiu,wyglądasz fantastycznie.
Czy Kasia skopiowała od Ciebie całą kuchnię?
dodany przez Anonim @ 12 lutego 2021 o 21:00. #
Chyba Zosia od Kasi… Kasia ma swoją kuchnię od czterech lat. Zosia ledwie miesiàć temu skonczyla remont u siebie i tez uwazam ze podobienstwo jest uderzajace tyle tylko że to Zosia zainspirowala sie Kasia….
dodany przez Kilka @ 13 lutego 2021 o 13:03. #
Dziewczyny, a co wy z tym kopiowaniem?
Przecież takie fronty i kuchenka są ogólno dostępne w sprzedaży i nikt nie ma na nie wyłączności oprócz firm :) czyli każdy kto zrobi teraz podobny front mebla, albo kupi tą kuchenkę to kopiuje Katarzynę?
Lepiej sprawdźcie od ilu lat jest ten model kuchenki produkowany, ile lat ma firma i się nie ośmieszajcie z kopiowaniem ;))
Wyobraźcie sobie, że sztukateria i listwy ozdobne pod sufitem również były wcześniej, zanim Katarzyna była na świecie :D
dodany przez Xoxo @ 13 lutego 2021 o 15:19. #
Myślę że Ty ośmieszasz się tym komentarzem… Oczywistością jest że wszystko było od zawsze… Ale kuchnia jest zrobiona jak Kasi.Czy jest tylko jeden styl? Jedna kuchenka do wyboru..?
Nie rozumiesz kompletnie o czym jest dyskusja.
dodany przez Anonim @ 13 lutego 2021 o 21:04. #
Ale piszecie bzdury… Obie kuchnie są w podobnym stylu, ale są zupełnie inne. Nie wiem kto pisze te komentarze. Rok temu robiłam remont kuchni i takie fronty są dosłownie wszędzie. Jeśli ktoś lubi podobny klimat i jasne meble to niestety ciężko żeby nie było to podobne. Ale te kuchnie różnią się od siebie bardzo. Weszłam specjalnie na starsze posty gdzie jest kuchnia Kasi i jedyne co jest super podobne to kuchenka (swoją drogą jest piękna). Szafki u Zosi są szare i mają złote uchwyty u Kasi są białe i mają czarne uchwyty w innym stylu. Do tego fonty są zupełnie inne niż u Kasi. Na ścianie u Kasi są białe płytki. Klimat jest podobny, ale to wszystko. Proponuję wejść na Pinterest – to dopiero jest kopia kuchni Kasi. Kuchnie w stylu retro w jasnych kolorach to jakieś 90% kopiowanie Kasi… To samo Ikea😅 też ma takie szafki… Też kopia Kasi?🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️
dodany przez Rety @ 14 lutego 2021 o 10:46. #
Ja też nie. Kasia ma tak super kuchnię, że sama jak tylko będę mogła to ją skopiuję.
dodany przez Beata @ 14 lutego 2021 o 12:00. #
🤦
dodany przez Zdzisia @ 15 lutego 2021 o 17:06. #
A w jakim stopniu “pokrewieństwa” można mieć takie same fronty i kuchenkę, żeby to nie było kopiowaniem, a inspiracją albo zbieżnym gustem? Czy jeśli moja przyjaciółka ma kuchnię w stylu rustykalnym, kremowe fronty i sztukaterię, to ja powinnam mieć kuchnię nowoczesną, fronty na błysk i beton na ścianie, ale z kolei moja przyjaciółka, która nie zna tej pierwszej, może już mieć rustykalne ze sztukaterią? Czy dopiero przyjaciółka mojej przyjaciółki? 🧐
dodany przez Mua @ 14 lutego 2021 o 12:11. #
Anonimie, nie bądź żenująca. Jeśli ja mam tą kuchenkę od dawna i meble w podobnym stylu, to znaczy, że Katarzyna mnie kopiuje? Ludzie, zwłaszcza w jednym kręgu mają często podobny gust i wyczucie stylu. Na podstawie podobieństwa i wspólnych zainteresowań zawierają przyjaźnie. A ty będziesz się teraz w Holmesa bawić która z nich wcześniej miała dom/mieszkanie i projekt kuchni? Śmiechu warte. Zarzucacie Zosi kopiowanie kuchni, stylu ubrań. To, że Katarzyna miała kuchenkę pierwsze nie sprawia, że ma wyłączność wśród znajomych by ją mieć. Ona tej kuchenki nie zaprojektowała, nie wykonała i nie jest producentem. Po prostu ją kupiła wcześniej.
Ahhh Anonimie, nie kupuj Volvo. Katarzyna podobno ma. A nieładnie kopiować.
Kapie z waszych komentarzy jakiś skrajny fanatyzm jak fan klub 15nastolatek, które dojrzały tą kuchenkę dopiero na tym blogu :D
Można mieć swój gust, ale pewnego stylu nie da się wymyślić i mieć na wyłączność, zwłaszcza jeśli istnieje od dekad :D wystarczy się z tym pogodzić, że każdy się inspiruje tym co już istnieje.
dodany przez Xoxo @ 14 lutego 2021 o 12:40. #
Xoxo, nie masz racji, bo Kasia sama skopiowała ta kuchenkę od Mimi Thorisson! Przeczytaj : https://makelifeeasier.pl/inne/bez-i-placki-ziemniaczane-mojej-babci/. Zreszta nie ona jedna, Zosia również, Magda G. również. Kuchenka jest nie tylko przesadnie droga, bo przestarzała technologicznie i niepraktyczna, ale instragramowa i taka jak u Mimi Thorisson. Osobiscie bardziej podoba mi się kuchnia Kasi, bo mimo iż mały metraż dzięki wysokości pomieszczenia i ogromnym oknom daje wrażenie dużo większej przestrzeni, niż w rzeczywistości. Stylistycznie pasuje do niemieckiej architektury starej sopockiej kamienicy. Kuchnia Zosi, również mały metraż, ale z niskim sufitem we współczesnym budynku , więc taki styl kuchni, ani nie pasuje do wnętrza, ani do współczesnej architektury, nawet gdy w Polsce nastała moda na nostalgie. Nowoczesnego wnętrza we współczesnym budynku nie przerobi się na dworek, czy pałacyk, bo zawsze powstaje groteska stylistyczna. Przerost formy nad treścią.
dodany przez Anonim @ 14 lutego 2021 o 16:04. #
Masz oczywiście racje.Przy realizacji tej kuchni inspiracja był COTTAGE STYLE i pod tym hasłem znajdziemy mnóstwo projektów .
dodany przez Julia @ 14 lutego 2021 o 13:30. #
I znowu to “ośmieszanie”! Ludzieee! To jakaś tam wymiana opinii na temat CUDZEJ KUCHNI. Czy nie możecie trochę spuścić z siebie pary i przestać walczyć o każdą bzdurę jakby to była walka na śmierć i życie? Trochę luzu!
dodany przez Anonim @ 14 lutego 2021 o 14:30. #
Anonimie, to ty nie masz racji. To, że Kasia znalazła na blogu nieznanej w Polsce francuskiej blogerki niszowa markę kuchenki i ją sobie zamówiła to nie jest to samo, co kupienie takiej samej kuchenki jak bratowa, zrobienie takiego samego marmurowego blatu, takiej samej baterii kuchennej i łudząco podobnych frontów kuchennych… Zosi kuchnia z drobnymi zmianami jest do kuchni Kasi baaaardzo podobna pod wieloma względami. I nie ma co wątpliwości kto się kim inspirował bo Kasia swoją kuchnnie ma od 3 lat a Zosia od miesiąca. Byc moze Kasia ma dystans do takich spraw ale ja szczerze mówiąc byłabym wkurzona.
dodany przez kalinna @ 14 lutego 2021 o 16:20. #
kalinna, dziwnym trafem blog Make Cooking Easier, czyli Zosi, wyglada jak kopia blogu Manger, czyli Mimi, który istniej dłużej niż ten Zosi. Zdjęcia reklamujące Sophie Kids do złudzenia przypominają zdjęcia dzieci Mimi. Każdy kogoś naśladuje, nie widzę nic nagannego, jeśli jest to dobry wzorzec i mądre, adekwatne do uwarunkowań, kopiowanie.
Jeszcze bardziej podobną kuchnię jak Zosia, z jeszcze większym modelem kuchenki ma Magda Grzebyk – Krytyka kulinarna, wiec Zosia równie dobrze mogła naśladować Magdę, która też mieszka we współczesnym domu.
To, ze Mimi Thorisson jest nieznana w Polsce tez jest nieprawdą, wystarczy sprawdzić na IG, polskich abonentów.
dodany przez Anonim @ 14 lutego 2021 o 17:56. #
Pisanie o kopiowaniu kuchni jest tak śmieszne, że aż nie wiem czy to ktoś pisze poważnie😅 Kasia i Zosia założyły tego bloga razem, więc to dość oczywiste, że mają podobny gust. Kuchnia w której wcześniej były zdjęcia Zosi też była w bardzo podobnym stylu. Wszystkie kuchnie z takimi frontami wyglądają zawsze dość podobnie. Ja również mam podobną kuchnię i połowa moich znajomych🤦🏻♀️ w każdym sklepie teraz takie dostaniecie (nawet w Ikea jest kilka opcji frontów w tym stylu) o ile ktoś nie zdecyduje się na kolor czarny/granatowy. To jest tak absurdalne, kuchnia Zosi nawet nie jest jakoś specjalnie podobna. Szafki są zupełnie inne, ściany również. Jeśli ktoś lubi taką stylistykę i jasne kolory to blat do takich szafek wygląda najlepiej drewniany, albo marmurowy. Komentarz, że kuchnia retro musi być tylko w starym domu mnie rozwalił😅 to nie są jakieś ciężkie antyki, żeby nie pasowały do nowego mieszkania, albo domu. U Zosi ta kuchnia wygląda pięknie. Gdyby moja siostra/przyjaciółka urządzała kuchnie to byłabym pierwszą osobą, która jej poleci to co mam u siebie i co się sprawdza. Np. kuchenkę😅 jaki jest z tym problem? Nie przyszłoby mi do głowy, żeby kogoś posądzać o kopiowanie. Pewnie jeszcze Kasia pomogła Zosi przy wyborze tej kuchenki albo sama jej ją poleciła. Tak robią normalni ludzie… Polecają sobie coś co się sprawdza, a nie są o wszystko zazdrośni i zawistni. Chyba, że faktycznie macie po 15 lat i jeszcze tego nie rozumiecie. Za chwilę Kasia będzie miała nową kuchnie, więc musi chyba bardzo uważać, żeby czasem nie “skopiować Zosi”😅 np szafkami w kolorze szarym😱
dodany przez Julkaa @ 15 lutego 2021 o 10:19. #
Że też Wam się chce ….. tyle dyskusji o kuchennych szafkach :/
dodany przez Zuzia @ 15 lutego 2021 o 13:39. #
Julkaa, to chyba oczywiste, ze Kasia ma zdecydowanie subtelniejszy gust, nawet przepisy kulinarne Kasi nie tylko wyglądają bardziej estetycznie,ale są również ciekawsze, jak np spaghetti z cytrynowa skórką, umilacz z marca 2018. W kuchni Kasi nie ma wiszących szafek, co wyraźnie zmienia cały wygląd kuchni. U Zosi natomiast nad wiszącymi szafkami królują przytłaczające całość listewkowe korony, nie wypełniające żadnej funkcji, a dodatkowo eksponujące krzywe sufity. Zaburzają symetrię całości, wizualnie przytłaczają ale również burzą optycznie jako taki ład dolnych szafek. Połączenie listwy sufitowej z korona szafki to nie tylko potworek estetyczny, ale błąd w sztuce planowania i wykonania. Nadmuchany i sztuczny styl „retro” nie pasuje do nowoczesnych budowli, ale również do wiekowej architektury. Stary, w starym stylu, retro nie są synonimami pięknego.
dodany przez Anonim @ 15 lutego 2021 o 21:34. #
I jak z tym żyć 🤣🤣🤣
dodany przez Anonim @ 15 lutego 2021 o 22:51. #
Przepiękna sukienka. Idealnie do Ciebie pasuje. Co do przepisu to z chęcią wypróbuję. ;)
dodany przez Naćpana książkami @ 12 lutego 2021 o 21:18. #
Trudno mi zdecydowac co podziwiac najpierw, piekna kuchnie, nienaganna figure czy apetycznie wygladajace danie. Dziekuje za ciekawy pomysl na sobotni obiad.
dodany przez Kasia @ 12 lutego 2021 o 22:08. #
To prawda, Gosia wygląda cudnie w tej sukience a jedzonko😍😍😍hmmm i jak tu się odchudzać😳😳😳
dodany przez Jola @ 13 lutego 2021 o 00:10. #
Zosia 😉
dodany przez Ania @ 13 lutego 2021 o 09:31. #
Zosia! Nie Gosia.
dodany przez Aga @ 13 lutego 2021 o 11:23. #
Animals are friends and not food.
dodany przez Ania @ 13 lutego 2021 o 01:15. #
👋
dodany przez Hania @ 15 lutego 2021 o 17:01. #
Witaj Zosiu,
Jak zwykle wszystko pięknie i smacznie.
Kuchnie masz zrobiona prześlicznie.
Powiedz proszę gdzie mogę kupić takie ściereczki do naczyń właśnie w te kratę bezowa?
Dzięki za przepis i piękne zdjęcia.
Miłego dnia,
Elzbieta
dodany przez Elzbieta @ 13 lutego 2021 o 05:01. #
Zabawne jest to ze wszystkie teraz ubierzcie się tak samo :) kiedyś każda miała własny styl, teraz te same ciuchy… klony, Zosia ma ma sobie to co zwyczajowo modelka mle (Asia)
dodany przez Aleksandra @ 13 lutego 2021 o 07:25. #
I kuchenka taka sama jak u Kasi…😉😬
dodany przez Hania @ 13 lutego 2021 o 09:44. #
Zosia jest klonem Asi bo ma na sobie sukienkę z dzianiny… i nie ma już własnego stylu😅 Ty tak poważnie? Sukienki z dzianiny tego typu są od roku w każdym sklepie. Taki typowy, klasyczny “zwyklak” nadający się do noszenia w domu. To tak jakby powiedzieć, że ktoś jest klonem kogoś bo ma na sobie białą koszulkę albo czarne spodnie🤦🏻♀️
dodany przez Anonim @ 13 lutego 2021 o 10:08. #
Ja właśnie jestem zdziwiona, że sukienka nie jest z MLE. Wygląda bardzo podobnie…
dodany przez Basia @ 14 lutego 2021 o 14:58. #
Bardzo lubię Twoje przepisy Zosiu. A Ty sama wyglądasz wprost przepięknie ❤️ Dobrego dnia!
dodany przez Magda @ 13 lutego 2021 o 08:07. #
Cudowna nowa kuchnia, cudownie wyglądające jedzonko! I Ty, Zosiu, cudownie wyglądasz 😊
dodany przez Marta @ 13 lutego 2021 o 13:08. #
Zosiu, a co to za kuchenka? Jesteś z niej zadowolona?
Pozdrawiam serdecznie
dodany przez Basia @ 13 lutego 2021 o 13:29. #
Przynajmniej nie ma reklamy patelni, jak na IG u Kasi ;)
dodany przez Anonim @ 13 lutego 2021 o 13:33. #
Ale na swoim blogu reklamuje i kieckę i garnek żeliwny. Także tak😉
dodany przez Anonim @ 13 lutego 2021 o 16:00. #
Nawet jeśli, to co z tego? Wolę oglądać reklamy powiązane z tematyką bloga, na którego mogę wejść albo nie, niż oglądać kolejne szpecące wspólną przestrzeń plakaty, bilboardy i inne takie.
dodany przez Marta @ 13 lutego 2021 o 20:26. #
Zosiu pięknie wyglądasz❤️ I kuchnia piękna ❤️ Z przepisów akurat nie korzystam, gorąco zachęcam wszystkich do tego aby zdrowiej jeść, czyli bez śmietany, mięsa ( a już szczególnie bez wołowiny ), masła, mąki pszennej itd. Oczywiście mamy wybór i sami decydujemy, czyż jednak nie jest tak, ze każdemu zależy na tym aby być zdrowym? Miłego dnia🥰
dodany przez Iza @ 13 lutego 2021 o 13:44. #
Brawo☺️
dodany przez Hania @ 13 lutego 2021 o 16:00. #
Tak,jedzmy świeże warzywa i owoce których w naszym kraju jest o tej porze roku pod dostatkiem. I orzechy sprowadzane z Brazylii, cytrusy z Izraela i grzybki z Chin oraz homary z Nowej Anglii. Transport tych produktów kosztuje od groma, a zanieczyszcza srodowisko bardziej niż cokolwiek innego. Litości z tym wega-terrorem. Głównie powinno się jeść to co uprawia się i hoduje lokalnie. To powinna być podstawa.
dodany przez Marta @ 13 lutego 2021 o 19:12. #
Bo właśnie, lokalnie to w polskich szklarniach i namiotach rosną świeże warzywa, których nie trzeba sprowadzać, są droższe od importowanych, gdyż koszty produkcji są wyższe. Tylko polscy konsumenci wybierają tańsze z Biedronki, niż lokalnie wyprodukowane.
Największe zanieczyszczenie powietrza powoduje przemysł tekstylny oraz hodowla trzody chlewnej i bydła przez wydzielanie ponadproporcjonalnej ilości gazów do atmosfery. Wiec ograniczenie spożycia mięsa, wcale nie jest terrorem wegańskim, tylko prostą koniecznością zachowania klimatu do życia na planecie.
dodany przez Anonim @ 14 lutego 2021 o 09:08. #
Jest coś takiego m.in jak mrożonki, z polskich warzyw i owoców… Nikt nikogo nie zmusza do jedzenia produktu sprowadzanego z zagranicy. W sklepach jest info przy każdym produkcie. Na każdym bazarze kupisz orzechy włoskie i laskowe z polskich upraw. Tak jak i warzywa i owoce. Polskie jabłka i gruszki można jeść cały czas. Chłodnia- mówi ci to coś?
dodany przez Anonim @ 14 lutego 2021 o 10:18. #
Tak jest, zdrowy rozsądek przede wszystkim!
dodany przez Ewa @ 14 lutego 2021 o 11:24. #
Brawo
dodany przez Ewa @ 14 lutego 2021 o 14:06. #
Podpisuje się pod każdym słowem. Na bloga wpadam raczej nacieszyć oko fajnymi fotkami ale po przepis idę na jadlonomie. Pozdrawiam
dodany przez Karolina @ 14 lutego 2021 o 19:45. #
Ja też Karolino! ☺️
dodany przez Hania @ 14 lutego 2021 o 21:46. #
Jaka piekna I dluga reklama apartu…
dodany przez Mileston @ 13 lutego 2021 o 14:07. #
👍👍👍!
dodany przez Anonim @ 14 lutego 2021 o 09:10. #
Danie super, dziś przetestowane, dziękuję za inspirację na obiad :) Zosiu pięknie wyglądasz :)
Jakiej marki ten biały garnek, właśnie szukam czegoś podobnego? Pozdrawiam serdecznie!
dodany przez Agata @ 13 lutego 2021 o 17:56. #
Pani Zosiu. Czym są pokryte ściany między szafkami? To boazeria czy coś podobnego? Podoba mi się bardzo. Pozdrawiam Agnieszka
dodany przez Aga @ 13 lutego 2021 o 22:43. #
Zosiu powiedz proszę gdzie kupiłaś te szafki kuchenne z tym pięknym wykończeniem u góry, szukam takich od dawna.Będę wdzięczna za informacje.
dodany przez Maryfw @ 14 lutego 2021 o 02:48. #
Pomysł na domowy obiad. Kogo to interesuje?
Odpowiedzi na post dotyczą wszystkiego – sukienki, figury Zosi, mebli, fug, pieca – tylko nie tego czym jest meritum sprawy. Tego nie da się czytać.
dodany przez Magda @ 14 lutego 2021 o 09:34. #
Blog jest lifestylowy, a nie kulinarny. Przepis nie zachwyca – długie gotowanie wysokokalorycznej potrawy. Nawet w zimie można odżywiać się zdrowo. Polska kuchnia proponuje tu bardzo dużo przepisów, na mroźna pogodę, z których najlepszy jest tradycyjny bigos. Dużym kunsztem jest ugotowanie dobrego bigosu, niezbyt tłustego, bez kiełbasy, z dobrym mięsem i dobra kapusta.
dodany przez Anonim @ 14 lutego 2021 o 16:37. #
Mam takie pytanie: w jakim celu zamieszczane są tu przepisy Zosi skoro równolegle są na jej blogu? Tu czytelniczki komentują, pytają, proszą o wskazówki… Nikt nie odpowiada…Nigdy!
Czy to grzecznie? Hm🤔
dodany przez Zdzisia @ 14 lutego 2021 o 10:24. #
Odnoszę wrażenie, że tu czytelniczki mają dużo mniej kultury, sądząc po komentarzach, niż na blogu Zosi
dodany przez Zuzia @ 15 lutego 2021 o 13:41. #
Zosiu czy używasz i polecasz thermomixa?
dodany przez Dorota @ 14 lutego 2021 o 14:21. #
Czy mogłabyś podać jakie zamienniki zastosować, żeby nieco odchudzic danie? :)
Zosiu, wyglądasz oszałamiająco! <3
dodany przez Kamila @ 14 lutego 2021 o 16:14. #
E tam domowy obiad… Ta figura! Wyglądasz CUDNIE. Nazwisko zobowiązuje :) Pozdrawiam ciepło :D
dodany przez Hania @ 14 lutego 2021 o 19:50. #
This recipe seems so delicious , I’m going to make it!!
Miki x
https://www.littletasteofbeauty.com/
dodany przez miki @ 15 lutego 2021 o 22:17. #
Piękna kuchenka…😍
dodany przez Dominika @ 20 lutego 2021 o 11:04. #
Zosiu! Probowalam dzis tego dania i musze przyznac, ze jest genialne!! Jesli tak wyglada Twoj brak pomyslow na obiad- to oby czesciej Ci ich brakowalo. To bylo przepyszne! Przepis zapisuje
dodany przez Kinga @ 21 lutego 2021 o 15:21. #