I need to confess that when it comes to cheesecakes, I’m pretty demanding – I’m trying to bake them with the use of real curd cheese. The fatter, the better. I avoid all types of curd cheese-like products, that can be found packed on the shelves. In the past, I wasn’t able to tell the difference. Now, it’s important for me. When blending the curd cheese, however, I take the short route by using a manual blender. I remember to add milk or sour cream to make the product easier to blend. That’s how you avoid overheating or burning the blender. I like when the texture of the cheesecake is creamy with a slightly sourish flavour – owing to the grated lime zest and lime juice. The white chocolate will delicately sweeten its taste as there is considerably little sugar in it. And one more important issue – forget about adding raisins! And what are your favourite cheesecakes? Baked or served cold? Creamy of heavier classic Polish ones?
* * *
Muszę Wam się przyznać, że w kwestii serników jestem dość wymagająca – staram się piec z prawdziwego twarogu. Im tłustszy tym lepszy. Unikam wszelkich produktów twarogowych, czyli z tzw. pudełku. Kiedyś nie rozpoznawałam różnicy, teraz ma to dla mnie znaczenie. Przy mieleniu twarogu, idę jednak na skróty korzystając z ręcznego blendera, pamiętając o dodaniu odrobiny mleka lub śmietanki, aby masa łatwiej się mieliła. Unikniemy wówczas przegrzania lub spalenia blendera. Lubię jak konsystencja sernika jest kremowa o nieco kwaskowatym smaku – dzięki otartej skórce i soku z limonki. Biała czekolada delikatnie osłodzi smak, bo cukru jest stosunkowo mało. I jeszcze jedna ważna sprawa – nie ma mowy o dodaniu rodzynków! A jakie Wy najbardziej lubicie serniki? Pieczone czy na zimno? Kremowe czy bardziej z tych ciężkich, polskich klasycznych?
Ingredients:
1 kg of full fat curd cheese (milled*)
4 eggs
3 tablespoon of potato flour
150 g of sugar
lime zest and juice from 1 lime
100 g of white chocolate
mousse:
large handful of red currant
2 tablespoons of gelatine + a little bit of water
2-3 tablespoons of brown sugar
* * *
Skład:
1 kg tłustego twarogu (zmielonego*)
4 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g cukru
otarta skórka i sok z 1 limonki
100 g białej czekolady
mus:
duża garść czerwonych porzeczek
2 łyżki żelatyny + odrobina wody
2-3 łyżki brązowego cukru
Directions:
- Preheat the oven to 200ºC. Melt the chocolate in a water bath and leave it aside until cools. Blend the curd cheese until smooth (I use a manual blender, add a little bit of milk to avoid dryness). Combine the milled curd cheese with sugar, eggs, potato flour, melted chocolate, grated lime zest, and lime juice. Stir everything thoroughly with a spatula (don’t use a blender to avoid filling the mixture with air).
- Place the mixture in a baking tray lined with parchment paper. Decrease the temperature in the oven to 160ºC. Place a baking tray with water on the lower level and the baking tray with the mixture on the higher level. Bake the cheesecake for 60 minutes. Turn off the oven, leave the oven ajar and wait until it cools down. Take it out carefully after 15 minutes, and leave it on a cooling rack to cool off.
- To prepare the currant mousse: cover peeled currant with sugar and delicately fry them in a pot. When the fruit releases juices, add gelatine mixed with water. Stir everything thoroughly and cool it off in the fridge. After one hour, the texture should be thicker – spread it on top of the cheesecake and cool it off some more (it’s best to cool it off 2-3 hours before serving).
* * *
A oto jak to zrobić:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy aż ostygnie. Twaróg miksujemy na gładką masę (korzystam z ręcznego blendera, dodaję odrobinę mleka, żeby masa nie była zbyt sucha). Do zmielonej masy dodaję cukier, jajka, mąką ziemniaczaną, roztopioną czekoladę, otartą skórkę i sok z limonki. Całość dokładnie mieszam za pomocą szpatułki (nie mikserem, gdyż chcę uniknąć napowietrzenia się masy).
2. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160 stopni C. Na najniższym poziomie umieszczamy blachę z wodą, na wyższym piętrze formę z ciastem. Sernik pieczemy 60 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy, aż ostygnie sernik. Po 15 minutach ostrożnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce cukierniczej.
3. Aby przygotować mus porzeczkowy: obrane porzeczki zasypujemy cukrem i delikatnie podsmażamy w garnuszku. Gdy owoce puszczą sok dodajemy wymieszaną z wodą żelatynę. Całość dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce. Po godzinie konsystencja powinna być bardziej gęsta – rozkładamy ją na powierzchni sernika i dalej schładzamy (najlepiej 2-3 godziny przed podaniem).
43 komentarze
Wygląda cudownie!!!
dodany przez Anonim @ 10 lipca 2019 o 15:11. #
Nigdy nie robiłam sernika – pamiętam z dzieciństwa, że mojej mamie nigdy nie wychodził, więc zapisał się w moim mózgu jako ciasto niemożliwe do wykonania. Ale ten wygląda tak apetycznie, a przepis wydaje się na tyle łatwy, że chyba zaryzykuję…
dodany przez Karola @ 10 lipca 2019 o 15:17. #
Twój sernik wygląda pysznie. Ja jednak lubię z rodzynkami. Przypomina mi o deserach u Babci.
dodany przez Kasia @ 10 lipca 2019 o 15:29. #
Najlepszy sernik piecze mój tata. Nie ma mowy o mieleniu sera – tata przeciera twaróg przez sitko! Dodaje też rodzynki, które nigdy nie opadają na dno. Sernik jest puszysty, delikatny i przepyszny!
dodany przez Ania @ 10 lipca 2019 o 15:34. #
Dzień dobry pani Kasiu.
Niech pani zrobi sernik z brzoskwiniami. Dopiero wtedy zobaczy pani co to jest prawdziwy sernik. Pozdrawiam.?
dodany przez Tomek 658 @ 10 lipca 2019 o 15:52. #
Autorką postu jest Zosia!
dodany przez Ania @ 11 lipca 2019 o 02:19. #
Nie znoszę sernika z brzoskwiniami. Z białą czekoladą zresztą też.
dodany przez Zołza @ 12 lipca 2019 o 09:04. #
Witam, fajny przepis, a skąd jest ta biała patera na ciasto?
Pozdrawiam
A.
dodany przez Anna @ 10 lipca 2019 o 15:56. #
Podbijam pytanie o paterę- jest przepiękna, a Twój sernik wygląda na nim jak król królow ;).
dodany przez Sylwia @ 1 sierpnia 2019 o 21:45. #
Ja zwykle robię sernik “po krakowsku” :-) Nigdy nie próbowałam bez ciasta. Powiedz Zosiu, czy przy wyciąganiu z formy ten sernik się nie połamie? Wygląda naprawdę pysznie…
dodany przez Majka @ 10 lipca 2019 o 15:57. #
sernik to król wszystkich ciast. Ten tutaj naprawdę wygląda pysznie.
dodany przez Joa @ 10 lipca 2019 o 16:14. #
Bez rodzynek ? sernik wygląda bardzo apetycznie. Z chęcią wypróbuje przepis.
dodany przez Emilia @ 10 lipca 2019 o 16:45. #
Rodzynków odnosi się do mężczyzn, a w cieście “bez rodzynek” ? Chyba, że mamy językoznawcę z prawdziwego zdarzenia, który mógłby się wypowiedzieć na temat “rodzynek”.
Natomiast wszystkie twoje ciasta wyglądają pysznie i gratuluję umiejętności, bo ja nie mam ich wcale ?
dodany przez M. @ 10 lipca 2019 o 17:03. #
Coś się pomyliło: RODZYNEK – odnosi się do mężczyzna – jeden rodzynek – a do ciasta daje się kilka lub wiele rodzynków . to tyle na temat pisowni języka polskiego . a co do ciasta to wygląda przepysznie i zrobię z porzeczkami- pozdrawiam
dodany przez Jolanta @ 22 marca 2020 o 23:37. #
Mam tak samo, nie cierpię rodzynek w serniku :!
dodany przez KAMILA @ 10 lipca 2019 o 17:30. #
I tu też” w cieście nie cierpię rodzynków – a nie rodzynek… co w cieście jest jeden rodzynek ?? ? – kto was uczył języka polskiego
dodany przez Jolanta @ 22 marca 2020 o 23:41. #
Wygląda smakowicie. I choc to kwestia gustu , zgadzam się, że bez rodzynek najlepszy☺
dodany przez Asia @ 10 lipca 2019 o 18:28. #
Wygląda bardzo apetycznie. I choc to kwestia gustu , zgadzam się, że bez rodzynek najlepszy☺
dodany przez Asia @ 10 lipca 2019 o 18:28. #
Dzień dobry, a blaszka jaką ma średnicę, Zosieńko? Przecież to bardzo ważne przy serniku, aby wyszedł – przy danych proporcjach ?
dodany przez Joanna @ 10 lipca 2019 o 19:49. #
Super przepis! Jak zrobić żeby sernik wyszedł tak idealnie równy?
dodany przez Kasia @ 10 lipca 2019 o 21:29. #
A piecyk ustawiamy z termoobiegiem czy bez ?
dodany przez sANDRA @ 10 lipca 2019 o 23:10. #
Ja robię sernik francuski z suszonymi śliwkami,lub wędzonymi.Moj brat przepada!Zawsze mu robię na Jego prośbę. Zjada go w dwa dni. ? Zazwyczaj na jakieś święta!Też w przepisie jest z biała czekoladą.Naprawde jest pyszny!Pozdrawiam!????
dodany przez Zarina Stella @ 11 lipca 2019 o 00:37. #
Sernik wygląda obłędnie! Na diecie roślinnej brakuje mi właśnie smaku takiego prawdziwego, domowego ciasta. :(
dodany przez Paulina z simplistic.pl @ 11 lipca 2019 o 07:10. #
Dzien dobry!
Super przepis. Mam pytanie- mieszkam za granica. Akurat przywiozłam pol kilograma twarogu półtłustego z Polski ale wiecej nie mam? czy mogę pozostałe pół dać jako mascarpone? Jak inaczej mogłabym zastąpić? Tutaj są tylko tzn setki wiejskie, jest tez niemiecki quark i wszystkie włoskie sery: mascarpone czy ricotta.
Dziękuje!
dodany przez Monika @ 11 lipca 2019 o 08:06. #
Dodaj ricottę, sernik będzie delikatniejszy, ale bardzo smaczny.
dodany przez Anonim @ 12 lipca 2019 o 09:06. #
Dlaczego na makelifeeasier mozna przeczytac o tym samym co kilka dni temu na makecookingeasier?
dodany przez Ania @ 11 lipca 2019 o 08:20. #
Mniam! Prezentuje się bardzo apetycznie ;) Muszę wypróbować Twój przepis :) Dobrego dnia :)
dodany przez Madzia Rębowiecka @ 11 lipca 2019 o 10:49. #
Pomarańcza i rodzynek
To przysmaki – rzekł mój synek.
Dobrze mówisz, więc, mój synku,
Masz w nagrodę garść rodzynków.
Prof. Witold Gawdzik
dodany przez Angua @ 11 lipca 2019 o 11:38. #
Zosiu! Sernik wygląda tak przepysznie, że chyba nawet zrobię dla niego wyjątek od mojej diety :) ale myślę, że zdecydowanie warty jest grzechu.
P.S. Zdjęcia są absolutnie przepiękne, jak z najlepszych książek kucharskich. A w końcu je się też “oczami” :)
dodany przez Justyna @ 11 lipca 2019 o 11:52. #
Wygląda obłędnie! <3 Przepis koniecznie do wypróbowania! Bo właśnie kremowe serniki uwielbiam najbardziej :)
dodany przez Magda @ 11 lipca 2019 o 12:40. #
woda w piekarniku pomaga aby sernik nie opadl przy wystudzaniu??
dodany przez Ewelina @ 11 lipca 2019 o 12:40. #
Nie, ten sernik w ogóle nie rośnie bo nie ma w nim ubitych białek i nie jest taki puszysty .
dodany przez Ada @ 14 października 2019 o 13:33. #
Wygląda obłędnie <3 Przepis na pewno do wypróbowania, bo własnie takie kremowe serniki uwielbiam! Ach i ten mus porzeczkowy na wierzchu :)
dodany przez Magda @ 11 lipca 2019 o 12:42. #
Dzień dobry :) czy możnaby było użyć malin zamiast porzeczek? Pozdrawiam serdecznie!
dodany przez Ania @ 11 lipca 2019 o 13:16. #
No, Kochana! Stworzylas prawdziwe kulinarne dzielo sztuki. Slinka cieknie na sam widok. Na pewno ten przepis wyprobuje?
dodany przez Kasia @ 12 lipca 2019 o 14:03. #
czyli z tzw. pudelku.
dodany przez justyna @ 12 lipca 2019 o 22:12. #
Właśnie próbuje Pani przepis jedynie zamiast porzeczek maliny… już czuję że będzie boski ! :-) również uważam, że rodzynki są zbędne – oczywiście rzecz gustu ;) pozdrowiam ;) czekam na wiele Pani przepisów :)
dodany przez Asia @ 13 lipca 2019 o 12:13. #
Wypróbowałam przepis dziś po południu. Sernik wyszedł pyszny! Dziękuję :)
dodany przez Agnieszka @ 13 lipca 2019 o 21:00. #
Sernik wyszedł rewelacyjnie:) przepyszny:)
dodany przez Monika @ 13 lipca 2019 o 21:04. #
Wygląda cudnie, łatwy przepis, chyba sie pokuszę. (Zamiast cukru użyję erytrytolu).
dodany przez Blueberryatka @ 16 lipca 2019 o 11:00. #
Zrobione! Wygląda tak jak na blogu.
Zebrał wiele ochów i achów.
dodany przez Nat @ 20 lipca 2019 o 12:57. #
Świetnie wygląda ! Zosiu, a jeśli chciałabym zrobić taki sernik na spodzie z kruchego ciasta to powinnam piec w takim samym czasie i temperaturze ?
dodany przez Joanna @ 19 sierpnia 2019 o 12:38. #
Sernik super . Nie wiem czy dostanę porzeczki, ale spróbuję z malinami też powinien dobrze wyglądać i smakować – pozdrawiam
dodany przez Jolanta @ 22 marca 2020 o 23:58. #