Skład:
400 g makaronu pappardelle
150 g kurek
2 łyżki masła
3 łyżki jogurtu greckiego
150 g serka topionego, kremowego
1 średnia cebula, drobno posiekana
30 g świeżo startego parmezanu
20 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
250 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
pieprz i sól
A oto jak to zrobić:
1. Gotujemy makaron al dente w dużym naczyniu z wrzącą, osoloną wodą.
2. Na patelni na średnim ogniu rozpuszczamy 2 łyżki masła. Dodajemy kurki i obsmażamy przez 5 minut, aż nabiorą złotawego koloru. Następnie dodajemy boczek oraz cebulę i również doprowadzamy do podobnego koloru. Zmniejszamy ogień do minimum i łączymy serek topiony ze smażonymi składnikami. Nieustannie mieszając, stopniowo dodajemy jogurt grecki, smażone kurki a na końcu pokrojone w ćwiartki pomidorki. Łączymy z ugotowanym makaronem. Przed podaniem posypujemy parmezanem.
Kurki, boczek i cebulę smażymy na maśle.
Nieustannie mieszając, dodajemy serek topiony
wraz z jogurtem greckim.
Łączymy smażone kurki wraz z sosem, makaronem pappardelle
oraz pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi.
Komentarze