Jedno z moim ostatnich popisowych dań. Praktycznie nie wymaga większego poświęcenia czasu. Łososia należy na dwie godziny zalać białym winem (najlepiej pół słodkim) i piec pod przykryciem maksymalnie 30 minut. Rewelacyjnie również się sprawdza na grillu – wychodzi wyjątkowo soczysty w smaku. W tym przepisie, łososia polecam z kremowym sosem z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. To prawdziwy cud natury, który jako jeden z pierwszych nowalijek posiada wiele cennych wartości (Jedna z najbardziej skutecznych roślin, zwalczająca choroby nowotworowe za sprawą adenozyny. Ma działanie naturalnego antybiotyku, lideruje w zwalczaniu bakterii chorobotwórczych).

Skład:

(przepis dla 2 osób)

ok. 300 g świeżego łososiagałązka rozmarynu

3/4 szklanki białego wina (pół słodkie)

pęczek szparagaów

sól i pieprz

krem:

4-5 łyżki jogurtu greckiego

100g fety

1-2 łyżki oliwy z oliwek

1 płaska łyżka czosnku niedźwiedziego

A oto jak to zrobić:

1. Umyty płat łososia nakłuwamy gałązką świeżego rozmarynu, solimy i zalewamy białym winem. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na 2 godziny.

2. Łososia wyjmujemy z zalewamy i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy zmielonym pieprzem ziołowym i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni C. Pieczemy ok. 30 minut. Aby łosoś był soczysty, koniecznie przed włożeniem do piekarnika, przykryjmy żaroodporne naczynie folią aluminiową. Wszystkie składniki do kremu połączyć i zmiksować na jednolitą masę.

3. Upieczonego łososia podajemy z ugotowanymi szparagami i kremowym sosem.

Komentarz: Czosnek niedźwiedzi dostępny jest w popularnych supermarketach (min. w Almie), od niedawna również na dziale spożywczym w Rossmannie. Tak zamarynowanego łososia możemy śmiało przyrządzać na grillu- pamiętajmy jedynie żeby był zapakowany w folię aluminiową. Zielone szparagi praktycznie nie wymagają obierania ze skórki.