* * *
Poniedziałkowy dylemat. Mam po cichu nadzieję, że ktoś również dołączy do mnie. Po weekendzie ciężej wrócić do rutyny, a zamiast leniwych poranków i udoskonalania comfort food-u, trzeba włączyć wyższy bieg i gotować szybko, prosto i dość zdrowo. Jeśli również zmagacie się z bieżącą kulinarną codziennością, to z pewnością polubicie ten przepis. Domowe nuggetsy z indyka, które polubią nawet najmłodsi domownicy.
Skład:
domowe nuggetsy:
ok. 500 g indyka
1 mała marchewka
1 mała cebula
4-6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka mielonego kuminu (opcjonalnie, możemy użyć papryki wędzonej)
1 szklanka płatków kukurydzianych (użyłam bezglutenowych)
kremowy sos ogórkowy:
3 ogórki gruntowe
ok. 220 ml jogurtu greckiego
1 pęczek szczypiorku
szczypta kuminu
1-2 łyżki oliwy z oliwek
sól morska i świeżo zmielony pieprz
A oto jak to zrobić:
1. Aby zrobić nuggetsy: marchewkę ścieramy na tarce na tzw. dużych oczkach, cebulę siekamy na drobną kostkę. Mięso z indyka, oliwę z oliwek i przyprawy umieszczamy do kielicha blendera i miksujemy na gładką masę. Zmielone mięso łączymy z posiekaną cebulą i marchewką. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy * w rozgrzanym piekarniku w 22o stopni C przez 20-25 minut. Podajemy gorące z sosem.
2. Aby zrobić sos: ogórki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, odsączamy sok, a starty miąższ przekładamy do salaterki. Dodajemy jogurt i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem według własnego smaku.
* smażone nuggetsy prawdopodobnie będą bardziej smakowały, bo dostają tłuszczu, ale wersja pieczona jest prawie tak samo dobra. Uwierzcie mi :)
komentarzy 85
Już od dawna nie jem mięsa, ale pamiętam, że moim ulubionym 'rodzajem mięsa’ zawsze były kotlety w płatkach :D I jeżeli kiedykolwiek zrezygnuję z wegetarianizmu to moim pierwszym daniem będą właśnie takie kotlety :D Z chęcią wypróbowałabym Zosiu te Twoje- jakiś pomysł co mogłabym podobnie upanierować warzywnego?
dodany przez Agnieszka @ 22 listopada 2022 o 20:08. #
Może Pani zrobić dokładnie to samo, tylko bez mięsa z indyka, a np. z soczewicą :)
dodany przez Ola @ 22 listopada 2022 o 23:32. #
Nic prostszego ,krokiety ziemniaczane można tak panierować .Dodałabym jeszcze płatków migdałowych .
dodany przez Julia @ 22 listopada 2022 o 22:05. #
Fantastyczny przepis na posiłek dla dzieci! Na pewno go wypróbujemy!
dodany przez Sylwia @ 23 listopada 2022 o 09:07. #
Predzej dla bezzębnych staruszków. Dzieci mają zęby i potrafią gryźć pokarm.
dodany przez Anonim @ 23 listopada 2022 o 15:46. #
Dzieci uwielbiają takie nuggetsy. Zresztą uwielbiaja tez kotlety mielone i klopsy. No ale wg ciebie (ciekawe czy w ogóle masz pojęcie o dzieciach i ich ulubionych potrawach) powinny jeść gumiasta karkówę i jakieś twarde grduły, byle się doczepić i głupio skrytykować.
dodany przez Ewa @ 25 listopada 2022 o 14:00. #
Dzieci lubią potrawy, które im się poda. Rodzice są kreatorami rzeczywistości, a nie odwrotnie. Wykładnikiem zbilansowanej diety jest wiedza o zdrowym odżywianiu, zapotrzebowaniu organizmu, a nie niezdrowe zachcianki.
dodany przez Anonim @ 26 listopada 2022 o 09:30. #
Wygląda bardzo apetycznie. Wypróbuję choć szczerze pisząc wolałabym coś bezmięsnego :)
dodany przez Mourry @ 23 listopada 2022 o 09:52. #
Dlaczego mięso z indyka a nie kawałek ciała indyka? Nazywajmy rzeczy wprost.
dodany przez Jolka @ 23 listopada 2022 o 12:00. #
Jola opanuj się🤦♀️
dodany przez Anna @ 23 listopada 2022 o 12:58. #
Padlina.
dodany przez Anonim @ 23 listopada 2022 o 15:47. #
Kawałek ciała cukinii i kawałek ciała pomidora. Bądźmy konsekwentni.
dodany przez Anonim @ 23 listopada 2022 o 16:06. #
Idz rozsiewac weganska propagande gdzies indziej.
dodany przez Joanna @ 23 listopada 2022 o 17:24. #
Brawo masz rację, należy mówić wprost, kawałek ciała tego ptaka…tak właśnie jest
dodany przez Anna @ 23 listopada 2022 o 17:29. #
A w sklepie też prosisz sprzedawczynię o kawałek ciała indyka? 😳
dodany przez Ania @ 23 listopada 2022 o 18:59. #
Ci, którzy mają taka świadomość nie proszą w sklepie o kawałek ciała żadnego zwierzęcia.
dodany przez karmela @ 24 listopada 2022 o 10:49. #
Spadajcie juz z tym wegańskim terrorem. Człowiek jest zwierzęciem mięsożernym i tyle. Chcecie żreć zgniłe warzywa i spadki z drzew to jedzcie, ale przestańcie z tą obłąkaną propagandą.
dodany przez winni @ 25 listopada 2022 o 14:02. #
Może sty jesteś zwierzęciem i do tego mięsożernym brak słów na twój komentarz
dodany przez Anonim @ 26 listopada 2022 o 21:05. #
Człowiek jest zwierzęciem mięsożernym 😁😁😁 Upolowałaś sobie coś dzisiaj? Masz przecież kły i pazury.. 🤦🏻♀️ Poczytaj trochę ogólnie o żywieniu i ekologii. Myślenie nie boli. I przestań bezmyślnie klepać te głupoty typu: człowiek to mięsożerca; skąd bierzesz białko?; zwierzęta są po to by je jeść; marchewka też cierpi; itd… Nudne to już jest i na nikim nie robi wrażenia. Serio.
dodany przez Omg @ 6 grudnia 2022 o 20:16. #
na takich oszolomach, swiat daleko nie zajdzie :(
dodany przez Anonim @ 23 listopada 2022 o 19:51. #
Następna nawiedzona weganka…
dodany przez Joanna @ 23 listopada 2022 o 20:20. #
Stawanie w obronie zwierząt i walka o ich prawa świadczy o empatii i wrażliwości. Zastanawiam się, jak to możliwe, że wciąż tak duża część społeczeństwa zdaje się nie dostrzegać nic niewłaściwego w hodowli przemysłowej i ogromnym cierpieniu stworzeń, które przecież odczuwają tak samo jak my. Owszem, za bulwersujący powszechnie uznaje się fakt, że w pewnych rejonach świata zjadane są psy, ale w okrutnym zabijaniu świń, krów, drobiu nie widzi się już nic złego… A dodatkowo tak łatwo nazwać kogoś „oszołomem” bądź „chorą weganką”. Osobiście trudno mi przejść obojętnie obok takiej postawy. Z drugiej strony wiem jednak, że wąskie horyzonty i brak świadomości sprawia, że argumenty i tak nie dotrą. Niemniej, wszystkim, których tak bardzo „razi” weganizm lub po prostu walka o godny byt zwierząt, polecam Instagram Andrew Skowrona. Jeśli to, co dokumentuje on na swoich zdjęciach, nawet przez chwilę nie skłoni Was do refleksji, to chyba naprawdę zatraciliście/zatraciłyście resztki człowieczeństwa.
dodany przez Basia @ 23 listopada 2022 o 23:25. #
Dlatego bardzo lubię jeść dziczyznę – mięso jest zdrowsze, a zwierzę sobie żyło na wolności w lesie.
dodany przez Marta @ 25 listopada 2022 o 08:37. #
To nie jest żadne stawanie w obronie zwierząt. Tych zwierząt jeśli nie będzie z nick korzyści w postaci mięsa, jajek i mleka po prostu nie będzie. Nikt ich nie będzie hodował i utrzymywał z powodu „empatii”. Ale do pustych mózgownic jak widać nie trafia. Białka wam brakuje.
dodany przez Ewa @ 25 listopada 2022 o 14:04. #
W takim razie chyba lepiej, żeby ich nie było wcale, jeśli ich życie ma być jednym wielkim cierpieniem, z finałem w ubojni… Ale tak jak wspomniałam wcześniej – mam świadomość, że do pewnych grup ludzi te argumenty nie trafią. Przekonałam się o tym wielokrotnie. Pani widocznie należy do tego szerokiego grona. Trudno.
dodany przez Basia @ 25 listopada 2022 o 17:36. #
Z tego co mi wiadomo od znajomego hodowcy drobiu, indyk jest najbardziej nafaszerowanym antybiotykami drobiem…mało zdrowe jego mięso 😕
dodany przez aDa @ 23 listopada 2022 o 12:33. #
Najbardziej nafaszerowany antybiotykami jest kurczak. Indyki są odporniejsze, a jeżeli podaje się im antybiotyki, to ich organizm szybciej sobie z nimi radzi. Lekarze zalecają zastąpienie kurczaka indykiem.
dodany przez Ania @ 23 listopada 2022 o 14:08. #
Chyba coś Pani pomyliła, indyk jest bardzo wrażliwy na antybiotyki bardziej niż kury, w związku z tym nie wytrzymałby takiej dawki
dodany przez Marta @ 23 listopada 2022 o 15:38. #
Wręcz przeciwnie. Indyki są najmniej nafaszerowane.
dodany przez Anonim @ 23 listopada 2022 o 16:34. #
Mylisz indyka z kurczakiem.
dodany przez k. @ 23 listopada 2022 o 17:00. #
Ojej tylko sie nie poplacz…
dodany przez Joanna @ 23 listopada 2022 o 17:23. #
Wyszukajcie sobie raport NIK. Jakieś 3-4 lata temu badali ilość antybiotyków stosowanych w hodowli zwierząt. Okazuje się, że ponad 80% indyka produkowanego w PL jest po antybiotykoterapii. I był to najgorszy wynik. Kurczaki plasowały się nieco lepiej. Jeśli mnie pamięć nie myli najlepiej wyglądało to z wołowina. Nie mniej znajdzie źródło, bo samam byłam zaskoczona wynikami. Szczególnie gdy porówna się je ze standardami europejskimi.
dodany przez Joanna @ 24 listopada 2022 o 07:39. #
Uwielbiam powoływanie się na źródło, którego samemu trzeba szukać. I szukaj wiatru w polu.
dodany przez k. @ 25 listopada 2022 o 08:08. #
Ogórki gruntowe pod koniec listopada? Chyba Zochę nieco poniosło :P
dodany przez Zołza @ 23 listopada 2022 o 13:41. #
Ogórki gruntowe mają sezon od lipca do września. Ale dzięki importowi i uprawie szklarniowej są dostępne na rynku przez cały rok. W listopadzie wszystkie świeże ogórki pochodzą z tych dwóch źródeł, więc ze względu na ślad węglowy nie są neutralne względem klimatu i środowiska. Jednak przepisy Zochy nigdy nie należały do wyważonych, czy to pod względem zbilansowanej diety, czy pod względem ekologii.
dodany przez Anonim @ 24 listopada 2022 o 10:50. #
Jeszcze większą aberracją niż szklarniowe, w najlepszym wypadku, ogórki jest robienie miazgi z miesa w blenderze. Nawet amerykańskie przepisy, bo to amerykański przepis, nie zalecają, aż takiego zmasakrowania.
dodany przez Anonim @ 25 listopada 2022 o 15:23. #
też miałam po ostatnich wpisach Zosi nadzieję na wege przepisy a tu znów padlina :(
dodany przez mimi @ 23 listopada 2022 o 13:44. #
WSZYSTKIE płatki kukurydziane są bezglutenowe, bo kukurydza nie zawiera glutenu! I nie ma za co!
dodany przez a. @ 23 listopada 2022 o 13:54. #
Ogórki gruntowe o tej porze roku ?
Jak je zdobyć ?
dodany przez Marianna @ 23 listopada 2022 o 13:56. #
Z upraw szklarniowych, albo z importu.
dodany przez Anonim @ 24 listopada 2022 o 10:51. #
Pójść do większego w sklepu. W Trójmieście na przykład bez problemu można je jeszcze kupić.
dodany przez Anonim @ 24 listopada 2022 o 19:56. #
Nawet w trójmiejskim sklepie gruntowe ogórki o tej porze roku pochodzą ze szklarni lub z importu. Ekologia na talerzu zaczyna się w momencie robienia zakupów, nawet gdy nie kupujesz produktów stricte eko, masz wpływ na ekologię. Im dalej kraj pochodzenia – tym większy ślad węglowy. Lokalne produkty szklarniowe przez zapotrzebowanie na energię tez maja wysoki ślad węglowy, gdyż w Polsce mix energetyczny oparty jest w 80% na węglu. Nawet w doborze jadłospisu mamy wpływ na środowisko i ocieplenie klimatu.
Ten sos można zrobić z ogórków kiszonych, będzie probiotyczną bombą zdrowia.
dodany przez Anonim @ 25 listopada 2022 o 22:46. #
One tego nie rozumieją. Ani Zośka, ani Kaśka, ani ich psychofanki.
dodany przez Zołza @ 27 listopada 2022 o 18:09. #
Pytanie nie było o ekologię i ślad węglowy, a o to, czy można kupić ogórki. Więc tak, można. Skąd są to zupełnie inne zagadnienie. Także bez tych wyzwisk proszę.
dodany przez Anonim @ 30 listopada 2022 o 13:56. #
Mięso jest składnikiem ciała, więc to nie jest to samo.
dodany przez Ania @ 23 listopada 2022 o 14:11. #
Masa do klopsów wyglada nieapetycznie – nie dość, ze padlina to jeszcze z blender. Blendowanie mięsa to jest aberracja.
dodany przez Anonim @ 23 listopada 2022 o 15:38. #
Marka „prawdziwie ekologiczna” z jednej strony z „probami przejscia na weganizm” u Kasi, a z drugiej totalna niespojnosc i PROMOWANIE (bo tym jest pokazywanie przepisow miesnych i nabialowych na platformie, ktora sledzi setki tysiace kobiet!) diety, ktora niszczy nasza planete, nasze zdrowie i powoduje NIEWYOBRAZALNE cierpienie zwierzat, Serio dziewczyny.
Ja to sie tak zupelnie na powaznie zastanawiam (juz od dluzszego czasu, widzac Wasze przepisy na tej stronie) w jaki sposob rozmawiacie ze swoimi dziecmi o tym, z czego sklada sie Wasza dieta? Unikacie tematu? Oklamujecie sie? W jaki sposob to robicie, ze dzieci sa w stanie ze smakiem zjesc martwe cialo zwierzecia? Obudzcie sie, wlaczcie myslenie. Jest swietna bezplatna ksiazka Prof. Spurek z Parlamentu Europejskiego, ktora bezplatnie mozna pobrac na jej stronie. Badzcie zmiana! Pozdrawiam
dodany przez Aga @ 23 listopada 2022 o 17:28. #
Super Aga, dzięki😻im więcej takich komentarzy tym lepiej!
dodany przez Hania @ 23 listopada 2022 o 21:12. #
A co jeśli ktoś dokonał takiego wyboru? Czyż nie mamy prawa żyć po swojemu? A skoro taka z ciebie obrończyni zwierząt to rozumiem, że nie używasz perfum, szczepionek, leków (testy na zwierzętach), Nie nosisz obuwia skórzanego, kaszmirowych swetrów, wełnianych rękawiczek, jedwabnych dodatków. Zjadasz tylko warzywa nawożone chemicznymi nawozami, bo przecież te odzwierzęce to pochodzą z hodowli zwierząt a tam dzieje się tragedia. A jajka rosną ma drzewach.
Ja jem mięso od czasu do czasu. Uwielbiam skórzane buty i torebki. Dzięki tej jakości moja galanteria wytrzymuje kilka sezonów i nie muszę kupować co rok nowych rzeczy, bo tamte mi służą wyśmienicie. Proponuję rozejrzeć się dokoła, posprzątać we własnym ogródku i nie nabywać kolejnych ciuchów, butów, torebek. Gdyby każda czytelniczka tak zrobiła miałoby to jakiś kształt. Ale niestety większość i tak nakupuje bzdur, bo jest black week. Zatem proszę odczepić się od innych a zająć sobą.
Pozdrawiam
J.
dodany przez Anonim @ 23 listopada 2022 o 22:10. #
Czy zastanawiałaś się kiedyś jak wyglądałaby nasza planeta gdyby 8 mld ludzi jadło tylko rośliny? Ja rozumiem, że cierpienie zwierząt, że ocieplenie klimatu, że zanieczyszczenie wszystkiego co możliwe, ale to wszystko zaszło już za daleko i nie można teraz oczekiwać że jak cała ludzkość przestawi się na wegetarianizm to ocali planetę. Jedyny ratunek to jakiś bardziej skuteczny wirus, przykre to dla nas, ale tak właśnie jest. Tak więc dziewczyny kupujcie ubrania na MLE i La Ronde, jedzcie indyki, albo soczewicę, jak kto woli i cieszcie się życiem póki jeszcze trwa, bo jesteśmy tu tylko przez krótki czas. Bawcie się dobrze! :)
dodany przez Mourry @ 23 listopada 2022 o 23:08. #
Aga większość ludzi je mięso. Nie należy narzucać swojego przekonania. Tak samo można się wypowiadać że alkohol czy nadmiar jedzenia – które niektórzy ludzie spożywają – niszczą zdrowie. Szanujmy siebie i ludzi dookoła będzie nam łatwiej żyć w tych trudnych czasach❤️
dodany przez Anna @ 23 listopada 2022 o 23:33. #
i właśnie dlatego, mimo że nie jem produktów odzwierzęcych od 5 lat, nigdy nie powiem o sobie „weganka / wegetarianka”. trochę wstyd być kojarzoną z tym nawiedzonym środowiskiem.
prof. spurek z PE, xDDD – dobre!
dodany przez Lorraine @ 24 listopada 2022 o 07:45. #
Od dziecka nie lubie mięsa i w mojej diecie pojawia sie wyjątkowo, ale takie myslenie jest okropne. Jak pomyślę, że w śliwce może być robaczek, albo papryka jest popryskana czymś, a ta grilowana ryba smigała kiedyś w oceanie i nażarla się plastiku i rtęci, a kurczczek biegał po podwórku i go zabili … to jeść się odechciewa. W ryżu, w zbożach jest arsen tak niebezpieczny dla ludzi. A mimo wszystko trzeba jeść niestety i jeść z umiarem, z szacunkiem do jedzenia. Nie wyrzucać. Nie jeść mięsa 3x dziennie przez 7 dni w tygodniu. Wówczas takie klopsiki z CIAŁA indyka nie zaszkodza ani naszemu ciału , ani naszej psychice ani planecie. Umiar to zbawienie dla planety.
dodany przez Beata @ 24 listopada 2022 o 08:42. #
Dzięki za polecenie książki. Na pewno sprawdzę.
dodany przez Magdalena @ 24 listopada 2022 o 11:19. #
Jeśli Spurek jest autorytetem, no cóż… 🤦♀️
dodany przez Aga @ 24 listopada 2022 o 15:27. #
Dr Sylwia Spurek jest doktorem nauk prawnych, legislatorką, radczynią prawną, wykładowczynią akademicką i europosłanką. Wcześniej sprawowała funkcje zastępczyni Rzecznika Praw Obywatelskich, była przedstawicielką Szefa Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w Komitecie Ochrony Praw, radcą Prezesa Rady Ministrów w Departamencie Prawnym Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, wiceszefową Biura Pełnomocniczki Rządu do Spraw Równego Traktowania, gdzie była odpowiedzialna za koordynację prac rządowych nad ratyfikacją Konwencji Rady Europy o zapobieganiu i zwalczaniu przemocy domowej. Kto ma być autorytetem – jak nie dr Sylwia Spurek? Rozenek? Jakieś inne celebrytki i instagramerki?
dodany przez Anonim @ 24 listopada 2022 o 22:35. #
Byłaś kiedyś na wsi? Ale na takiej prawdziwej, wiesz, gdzie hoduje się zwierzęta, uprawia warzywa. Tam też mieszkają dzieci i raczej wiedzą, co się z tymi zwierzętami dzieje. Szok, nie?
dodany przez Gog&Magog @ 24 listopada 2022 o 16:59. #
Bardzo Ci dziękuję za ten komentarz.
dodany przez Jolka @ 24 listopada 2022 o 17:59. #
Dlaczego jest Pani nietolerancyjna?Była już Pani na granicy polsko-białoruskiej ? Pracowała Pani jako wolontariuszka w hospicjum?Proszę zjeść wegańskie śniadanie ,w przerwie obiad i iść do pracy na budowie .
dodany przez Julia @ 24 listopada 2022 o 20:17. #
Nie dość, że nietolerancyjne to uprawiające uwagi godne hejtowanie tego bloga. Nie jest to blog ani szczególnie bogaty w mięsne, tłuste niezdrowe przepisy, ani unikający potraw wegetariańskich. Ale przeciez nie o to chodzi, atakuje sie od dłuższego czasu blog Kasi i przy okazji Zosi pod dowolnymi pretekstami. Oczywiście nie chodzi o ortodoksyjne poglądy wegańskie, ochronę czegokolwiek itd.
dodany przez winnie @ 25 listopada 2022 o 14:09. #
Owszem – właśnie ten blog jest bogaty w wyjątkowo niezdrowe przepisy – 90% opartych jest na mące pszennej, cukrach i tłuszczach. Co do szkodliwości których istnieje wiele wyników badań naukowych, jak również wiele publikacji popularno-naukowych – wystarczy się zapoznać. Dieta na zasadniczy wpływ na nasze zdrowie, więc troska o nie to jest autentyczny lifestyle.
dodany przez Anonim @ 25 listopada 2022 o 23:01. #
wariatka….
dodany przez Joanna @ 25 listopada 2022 o 14:44. #
Pani Kasiu,
Planuje w tym roku pobyt w Val di fiemme, czy jest Pani w stanie polecić sprawdzony hotel w tym rejonie?
Skuszona relacjami na blogu, wybieram w tym roku Włochy jako pierwsze zimowe wakacje :)
dodany przez Łucja @ 23 listopada 2022 o 20:16. #
Dzień dobry :) niestety my zawsze wynajmowaliśmy prywatne mieszkania bo na nartach u nas hotele się nie sprawdzają. Jeździmy większą grupą i tak jest zdecydowanie taniej, no i można grać w piżamach w monopoly przy stole a w hotelowym lobby jednak trochę głupio ;)
dodany przez Katarzyna @ 1 grudnia 2022 o 21:41. #
Super healthy and delicious recipe!!
Miki x
https://www.littletasteofbeauty.com/
dodany przez miki @ 23 listopada 2022 o 21:50. #
Miałam cichą nadzieję na przepis bez mięsa
dodany przez Ilona @ 24 listopada 2022 o 05:00. #
to wejdz na weganski blog, a nie tracisz tu czas i tylko wkurzasz wszystkich trolico
dodany przez Joanna @ 25 listopada 2022 o 14:45. #
Joasiu, pisz za siebie, a nie „wszystkich”. Mnie to nie wkurza, zaściankowa istoto.
dodany przez Zołza @ 26 listopada 2022 o 00:47. #
To przykre, że nazywacie wyżej dziewczynę „nawiedzoną weganką” i zbywacie to co pisze w tak prostacki sposób. Fajnie, że jest coraz więcej ludzi, którzy są świadomi jak przemysł mięsny niszczy planetę, jak jest okrutny i zakłamany. Nikt nie mówi, że trzeba od zaraz z mięsa rezygnować. Wystarczy robić to stopniowo i śwadomie porzucać stare nawyki.
dodany przez Magda @ 24 listopada 2022 o 11:17. #
Nie wydaje się żeby Zosia czy Kasia mówiły o przejściu na dietę wegańską. Pisały o ograniczeniu spożycia mięsa. Co by się nie pojawiło zawsze jest żle , za dużo mięsa, warzywa nie takie,desery za słodkie ludzie co z wami jest? Nie lubię żadnego radykalizmu a tu dziewczyny tupią nóżką, że ma być weganizm i już. Niech każdy żyje jak uważa, nie wyrzucajmy jedzenia ograniczajmy spozyżycie mięsa a nawet jeśli wszyscy przeszliby na dietę wegańską to myślisz, że matka ziemia udźwignie ilość nawozów sypanych do ziemi?
dodany przez Anonim @ 24 listopada 2022 o 13:13. #
Myślę, że pomiędzy terrorem mięsożerców i terrorem wegan jest złoty środek – można promować jedzenie zdrowych warzyw i owoców, zachęcać do ograniczania spożycia mięsa do, np., jednego dnia w tygodniu, jednocześnie nie wieszając psów na tych, którzy nie decydują się na całkowite przejście na weganizm.
Słowem – umiar.
dodany przez Ola @ 24 listopada 2022 o 14:00. #
No nie! Indyk ( może pani Z. kupuje eco,ale większość i tak kupuje ten antybiotykowo hormonowy), jogurt ( nie ma to jak jesienią w okresię katarowym zwiększyć produkowanie śluzu przez organizm) no i płatki. Płatki śniadaniowe kukurydzione są bardzo szkodliwe. Akryloamid! Ktoś coś? To proszę poczytać. Więc- to nie jest względnie zdrowe. Przykro mi- to nie jest opinia- takie są fakty. A że reklamy i mainsteam udaje,że jest inaczej- to jyż jwestia niskiej świadomości i wiedzy. Ten blog też nie jest już prowadzony z ” miłości” do gotowania tylko jako komercyjny ,zarobkowy kanał.
dodany przez Kama @ 24 listopada 2022 o 14:35. #
Az dziw, ze w ogole jeszcze dychasz, idac twoim tokiem myslenia i biorac pod uwage ilosc chemii w praktycznie kazdym aspekcie nowoczesnego zycia, powinnas juz dawno byc na tamtym swiecie
dodany przez Kala @ 25 listopada 2022 o 11:53. #
Drogie komentujace niektore przedmowczynie, tak pokrotce jestescie nawiedzone, jesli szukacie wege przepisow szukajcie ich na wege stronach. Wchodzac na Zosi bloga okazcie choc troche kultury, za tak piekne zdjecia, pietyzm i smak. A tak w ogole ostatnie badania dowodza, ze dieta ortodoksyjnie wege jest niezdrowa!
dodany przez Alina @ 24 listopada 2022 o 20:24. #
Uprzejmie proszę o podanie źródła wspomnianych „ostatnich badań”.
dodany przez Zołza @ 25 listopada 2022 o 07:47. #
Domyślam się, że wszystkie te komentatorki oburzone zastosowaniem mięsa w tej potrawie i prawiące o dobru zwierząt i planety domagają się jednocześnie, aby „nikt im nie zaglądał do łóżka” (aborcja, antykoncepcja, orientacja i takie tam tematy). W takim razie bądźcie konsekwentne i nie zaglądajcie innym w talerz.
dodany przez Daga @ 25 listopada 2022 o 12:00. #
Dziwny tok myślenia… trochę straszno czytać takie skojarzenia …
dodany przez Dorota @ 25 listopada 2022 o 17:56. #
Fajny pomysł z mielonym mięsem.
Ja zawsze do nuggetsow kroiłam mięso na kawałki.
Pozdrowienia!
http://www.omatkojakzyc.pl
🍽️🍽️🍽️
dodany przez Anonim @ 26 listopada 2022 o 18:37. #
O ile nuggetsy jadłam już nieraz, to w takiej wersji ich jeszcze nie widziałam. Nie dość, że są delikatnie inaczej robione (przynajmniej z tego co się orientuje) to na dodatek ten sos ogórkowy! O takim połączeniu nigdy nie pomyślałam, także przy najbliższej okazji będę musiała wypróbować ten przepis. Coś czuję, że takie jedzonko będzie idealnym dodatkiem na imprezy wszelkiego typu ;) Plus oczywiście dla dzieci też powinno być świetne. Jestem pewna, że zaskoczę nimi wszystkich :P Co jak co, ale lubię próbować takich nowości, także dziękuję za ten przepis!
dodany przez Marlena Grzylak @ 26 listopada 2022 o 20:09. #
Doskonale wyglądają aż chce się ich natychmiast skosztować. Chętnie skorzystam z przepisu.
dodany przez Dietomix.pl @ 28 listopada 2022 o 09:07. #
przepis przetestowany (dip ogórkowy zastąpiłam czosnkowym z curry, tez pasuje), niedługo znów zrobię bo świetny to pomysł z pieczeniem :)
dodany przez meglampwork @ 28 listopada 2022 o 12:34. #
To są zdecydowanie moje smaki
dodany przez Monika @ 29 listopada 2022 o 10:41. #
Przepis warty przygotowania
dodany przez Dominika @ 30 grudnia 2022 o 11:28. #
Wspaniały przepis i jak zwykle piękne zdjęcia. Chętnie wypróbujemy ten przepis w naszej kuchni :)
dodany przez Food Harmony @ 3 lutego 2023 o 12:56. #
Przyznam ze nie wykonywałam jeszcze nuggetsów w tej wersji ale chętnie skorzystam z przepisu.
dodany przez Agnieszka @ 8 lutego 2023 o 06:19. #