* * *
Znowu powiedziecie, że za dużo tu słodkich przepisów. W końcu idzie lato – wszyscy o tej porze roku się odchudzają albo mają w planach, tylko publicznie się nie przyznają. A ja Was po raz kolejny zachęcam do złego i nic na to nie poradzę. Zanim będą nas cieszyć kolejne kobiałki z soczystymi truskawkami, ugotujmy sobie domowy budyń. Tyle wspomnień mam z tym deserem. Może i Wy też? P.S.: Karmel możecie oczywiście pominąć. Budyń sam w sobie jest słodki i wystarczy, że podacie go z bananami.
Skład:
(przepis na 4-6 porcji)
1 opakowanie (ok. 160 g) kruchych herbatników
domowy budyń:
1 laska wanilii
ok. 400 ml mleka 3,2%
4 żółtka
skórka otarta z 1/2 cytryny
60 g cukru (może być mniej)
ok. 40 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
słony karmel:
4 czubate łyżki cukru
2 łyżki serka mascarpone lub 4-5 łyżek śmietanki 30-36%
szczypta soli morskiej (mogą być płatki)
A oto jak to zrobić:
1. Aby zrobić budyń: mleko z naciętą laską wanilii zagotowujemy w garnku – wyjmujemy wanilię, ziarenka przekładamy z powrotem do mleka. W oddzielnej misce ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną lub skrobię kukurydzianą i skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Następnie do masy z żółtek przelewamy gorące mleko stale mieszając. Całość przelewamy z powrotem do garnka i na małym ogniu podgrzewamy, mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje (powinna przypominać budyń).
2. Aby zrobić karmel: cukier podgrzewamy na patelni do momentu, aż się cały rozpuści. Gdy masa będzie brązowa dodajemy mascarpone. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotowy karmel studzimy i na końcu posypujemy szczyptą soli morskiej.
3. Do kieliszka lub kokilki umieszczamy kawałki herbatników, nakładamy warstwę budyniu oraz ostudzony karmel. Na wierzch rozkładamy plastry bananów. Tak przygotowany deser możemy podać od razu lub nieco schłodzić.
komentarzy 36
Przepis przyda się, aby wykorzystać żółtka pozostałe po zrobieniu bezy;-) wygląda zachęcająco, choć trochę obawiam się połączenia mascarpone z karmelem…
dodany przez Gosia @ 17 maja 2022 o 13:26. #
ja obawiam się, że będzie uzależniające ;)
dodany przez Ania @ 18 maja 2022 o 14:44. #
Zarąbiste ale ile to ma kalori….
Na szczęście jestem na diecie :-)
Za 30 kg chętnie spróbuje
dodany przez Fionaas @ 17 maja 2022 o 14:17. #
Tą panią z tą tacą to ja zapraszam do mnie!
Skradnę tę inspirację. Na dzień dziecka jak znalazł 😄
Dziękuję
dodany przez Anonim @ 17 maja 2022 o 15:01. #
Jakby Zosia potrzebowała degustatorka, chętna od ręki :) będę przyjeżdżać nawet z Poznania ;)
dodany przez Toska @ 17 maja 2022 o 15:22. #
Chcesz się bardzo utuczyć?
dodany przez Anonim @ 18 maja 2022 o 18:35. #
Za słodkie.
dodany przez Marta @ 17 maja 2022 o 15:32. #
Słodkie herbatniki, słodki budyń, słodki karmel, słodkie banany. Niekoniecznie.
dodany przez Magda @ 17 maja 2022 o 16:06. #
Dokladnie to samo sobie pomyslalam. Ale sos mozna zamienic na lekko kwaskowaty sos z owocow lesnych a bananay na swieze maliny i juz bedzie lepiej.
dodany przez Ola @ 18 maja 2022 o 10:44. #
Widziałam Zosiu już ten wpis u Ciebie na blogu, muszę przyznać, że Twój blog jest magiczny i niepowtarzalny
dodany przez Anonim @ 17 maja 2022 o 18:06. #
Owszem powtarzalny… Lub powtarzany właśnie tu😂😉
dodany przez Jag @ 18 maja 2022 o 11:06. #
Polaczenie slodkich herbatnikow, slodkiego budyniu, slodkiego karmelu z mdlymi bananami. Robi sie niedobrze na sama mysl. Chyba jeden z gorszych przepisow tutaj.
dodany przez Agata @ 17 maja 2022 o 21:09. #
Chyba najgorszy, tym bardziej, ze dobre można policzyć na palcach i to jednej ręki.
dodany przez Anonim @ 19 maja 2022 o 12:09. #
Mi jej przepisy bardzo pasują. Zrobilam sporo rzeczy i wszystko było albo pyszne,albo chociaż bardzo dobre. Ok,nie jestem może koneserem,jadam zwyczajne rzeczy,ale Zosi przepisy są bardzo ok.
dodany przez Anonim @ 22 maja 2022 o 16:51. #
Prof Miodek – stałe tłumaczy, ze zdania nie rozpoczyna się od „mi” – syzyfowa praca jak widać. Podobnie jak z tłumaczeniem dobrego jedzenia. Przepisy Zosi są po prostu niezdrowe i sprzeczne z zasadami racjonalnego żywienia w XXI wieku. Śmieciowe jedzenie tez może dobrze smakować, jednak ze świadomością jego zerowej wartości dla organizmu – nie będziemy go jedli.
dodany przez Anonim @ 22 maja 2022 o 18:17. #
Na pewno pyszne :) piękne kieliszki – jeśli mogę spytać – gdzie kupione? Pozdrawiam!
dodany przez Monika @ 17 maja 2022 o 22:41. #
No ja niestety na diecie wiec moze kiedy indziej… ale faktycznie jest bardzo duzo cukru … :-(
dodany przez Iwona @ 18 maja 2022 o 08:23. #
Cukier, cukier, mąka, cukier, tłuszcz, cukier.
dodany przez Zołza @ 18 maja 2022 o 14:36. #
Myślę, że Zosia nie je takiego deseru codziennie 😊
Ważne to zachować umiar, 90% zdrowe jedzenie 10% słodkie kaprysy 😉❤️ a to przynajmniej jest domowy deser a nie jakieś tam lody z McDonalda, które też wielu z nas czasem je 😉
dodany przez Claudia @ 18 maja 2022 o 16:52. #
Zołza, przecież to Zosia! Kasia prezentuje modę Chanel, a Zosia prezentuje przepisy z PRL.
dodany przez Anonim @ 18 maja 2022 o 18:34. #
Faktycznie… Zupełnie jak z Tobą. Zołza, marudzenie, nuda, nieuzasadniona krytyka, negatywne komentarze, znów zołza, znów marudzenie, znów nuda itd.
dodany przez Anonim @ 18 maja 2022 o 21:19. #
To nie Zołza, a ty marudzisz Anonim @ 18 maja 2022 o 21:19. Zołza czesto ma rację, a tu szczególnie, gdyż jest to koszmarek kulinarny.
Zołza wyraża opinię na temat deseru, a nie osoby. Ty Anonim @ 18 maja 2022 o 21:19 atakujesz Zołzę ad personam.
dodany przez Anonim @ 19 maja 2022 o 14:53. #
Pychota… i oby poszło w 🤫
dodany przez Olka @ 19 maja 2022 o 00:01. #
Koszmarek rodem z PRLu. Mając tak tandetne wspomnienia z dzieciństwa, nie dziwi, ze Zosia jest nieudolną kucharką.
dodany przez Anonim @ 18 maja 2022 o 18:30. #
Kochane, to jest deser więc jest tu cukier. Nie każdy jest na diecie całe życie, nie każdy chce i potrzebuje, niektórzy jedzą jeszcze w XXI wieku BIAŁY CUKIER. Ja wiem ze to średniowiecze bo teraz tylko erytrol i ksylitol jest modnie spożywać, ale odpuśćmy czasem. To tylko propozycja. Są tacy, którzy lubią się tak zaslodzic, np. Rodzina mojego męża. Dla nich ciasto ma wywoływać mdlosci. Jedzą rzadko słodycze ale jak już to konkretnie :)
dodany przez Paulina @ 18 maja 2022 o 20:35. #
Deser to deser – ma być słodki 😉
dodany przez Sylwia @ 18 maja 2022 o 21:37. #
Nigdzie nie jest zapisane, ze deser ma być słodki. Deser jest daniem, które spożywane jest po uprzątnięciu stołu. Francuzi na deser spożywają sery.
dodany przez Anonim @ 22 maja 2022 o 17:24. #
Niestety budyń to koszmar z przedszkola więc nic teraz już mnie nie przekona 😊
dodany przez Danuta @ 18 maja 2022 o 22:39. #
Dla mnie bardziej inspirujące byłyby przepisy na szybkie, lekkie dania ze świeżych składników. Np. wg diety roślinnej. Nawet koktajle śniadaniowe. Podniosłoby to jakość życia ;-)
dodany przez Layla @ 19 maja 2022 o 08:50. #
Idź sobie podnosić tę jakość życia gdzie indziej, razem z koktajlem z pokrzyw i śmierdzącej rzeżuchy.
dodany przez Madzia @ 19 maja 2022 o 11:36. #
Bardziej chodzi o mikrobiom :-)
dodany przez Layla @ 19 maja 2022 o 15:30. #
Dlaczego wszyscy nazywają kajmak karmelem? Karmel to sam cukier podgrzany aż do skarmelizowania. Skarmelizowana śmietanka z cukrem to KAJMAK.
dodany przez Joanna @ 20 maja 2022 o 11:27. #
Oł maj gad. Musi być przepyszny!
dodany przez Magda @ 21 maja 2022 o 16:42. #
W tym wpisie przyjemne są tylko zdjęcia…
dodany przez Katarzyna @ 21 maja 2022 o 18:56. #
Jak zwykle piękne zdjęcia! Przepis na deser super bo szybki i efektowny.
dodany przez Agnieszka @ 22 maja 2022 o 12:20. #
Zosiu, gdzie kupiłaś tą piękną spódnicę?
dodany przez Melisa @ 1 czerwca 2022 o 21:06. #