Skład:
4 średniej wielkości dzwonka z halibuta
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
100 g płatków migdałowych
4 łyżki mąki
pieprz cytrynowy (może być również ziołowy)
sól
cytryna pokrojona w plastry
A oto jak to zrobić:
1. Płatki migdałów zarumieniami lekko na patelni.
2. Dzwonka z halibuta dokładnie myjemy i suszymy. Solimy, doprawiamy pieprzem, obtaczamy w mące a następnie w prażonych migdałach. Smażymy na patelni, na silnie rozgrzanej mieszaninie masła i oliwy, po ok. 4-5 minut z każdej strony. Wykładamy na półmisek i podajemy z kawałkami cytryny. Możemy posypać rybę resztkami płatków migdałowych.
Filety obtaczamy w mące oraz w prażonych migdałach.
Smażymy na patelni, na silnie rozgrzanej mieszaninie masła i oliwy, po ok. 4-5 minut z każdej strony.
Wykładamy na półmisek i podajemy z kawałkami cytryny. Możemy posypać rybę resztkami płatków migdałowych.
Komentarze