This time of the year, there is nothing as warming as a large pot of home-made soup. It is one of those recipes that basically "cooks itself." Without any problem, you can modify the ingredients and – if necessary – cook a larger amount. Now, I can calmly gaze at the falling snowflakes through the window :-) Have a pleasant afternoon :*
***
O tej porze roku nic tak dobrze nie rozgrzewa jak gar domowej zupy. To jest jeden z tych przepisów co praktycznie ,,sam się robi”. Bez problemu możecie zmodyfikować jej skład, a także – w razie potrzeby – przyrządzić większą ilość. Teraz mogę ze spokojem wyglądać przez okno i patrzeć na spadające płatki śniegu :-) Dobrego popołudnia :*
Ingredients:
(recipe for 3-4 portions)
150 g of red lentils
1,2 l of vegetable broth or water
1 can of tomatoes
1 teaspoon of chopped chilli pepper (optional)
a couple of kale leavesa 3-centimetre piece of fresh ginger
1 onion
2 sprigs of thyme
1 red bell pepper
3-4 bay leaves + 8 peppercorns
1 tablespoon of cumin
4-5 cloves of garlic
olive oil for frying
served with:
parsley
Greek yoghurt or sour cream
Skład:
(przepis na 3-4 porcje)
150 g czerwonej soczewicy
1,2 l bulionu warzywnego lub wody
1 puszka pomidorów
1 łyżeczka posiekanej papryki chili (opcjonalnie)
kilka liści jarmużu
3 cm kawałek świeżego imbiru
1 cebula
2 gałązki tymianku
1 czerwona papryka
3-4 liście laurowe + 8 ziarenek czarnego pieprzu
1 łyżka kminu rzymskiego
4-5 ząbków czosnku
do smażenia: oliwa z oliwek
do podania: natka pietruszki
jogurt grecki lub śmietana
Directions:
1. Fry chopped onion, garlic, chilli pepper, and thyme sprigs in olive oil in a pot with a cast-iron bottom. Pour the broth or water over it and add red lentils, ginger, chopped kale, bay leaves, canned tomatoes, and the rest of herbs. Boil the mixture and then, reduce the heat and cook for approx. 35-40 minutes.
2. Season everything according to your liking – with salt, an additional pinch of cumin or with pepper. Serve with chopped parsley and, optionally, with a spoonful of yoghurt or sour cream.
A oto jak to zrobić:
1. W garnku o żeliwnym dnie podsmażamy na oliwie posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę chili i gałązki tymianku. Całość zalewamy bulionem lub wodą i dodajemy soczewicę, imbir, posiekany jarmuż, liście laurowe, pomidory z puszki i resztę przypraw. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy temperaturę i gotujemy ok. 35-40 minut.
2. Całość doprawiamy wg uznania – solą, dodatkową szczyptą kminu rzymskiego lub pieprzem. Podajemy z posiekaną pietruszką i ewentualnie łyżką jogurtu lub śmietany.
Komentarze