​Szparagi nie potrzebują większej oprawy. Wystarczy kilka prostych kroków, żeby wydobyć ich głębie. Im mniej naszej ingerencji, tym bardziej pozostaną w smaku szlachetne. W dzisiejszym wpisie mam dla Was dwa przepisy, które wykorzystują szparagi do cna. Na zdrowie!
Skład:

 

 2 pęczki szparagów  

50 ml oliwy z oliwek  

1 łyżka octu balsamicznego  

1 łyżka miodu  

sól morska  

pieprz  

30 g prażonych migdałów  

garść tartego parmezanu  

pesto:

 końcówki szparagów z dwóch pęczków  

40 ml oliwy z oliwek  

2-3 ząbki czosnku  

50 g parmezanu lub innego twardego sera żółtego  

sól morska

 A oto jak to zrobić: 

1. Z umytych szparagów odrywamy twarde końce (będą potrzebne w kroku drugim do przygotowania pesto). Tak przygotowane szparagi wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem na 10 sekund. W drugiej misce nalewamy zimną wodę oraz ok. 6-8 kostek lodu i przekładamy odcedzone szparagi na 2 minuty. W filiżance łączymy oliwę, ocet balsamiczny, miód, prażone migdały, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Wykładamy szparagi na paterę i polewamy gotowym sosem oraz tartym parmezanem.

2. Umyte końcówki szparagów wkładamy do naczynia blendera i miksujemy razem z serem, czosnkiem oraz oliwą. Doprawiamy solą. W międzyczasie gotujemy ulubiony makaron według instrukcji na opakowaniu. W dużym naczyniu łączymy makaron z pesto.