,, (…) Zosiu, przygotuj coś z czereśni! Wszyscy je lubią, a sezon jest idealny na nie". Słowa, które od paru dni za mną krążą. Przyznam szczerze, że zupełnie nie widziałam potrzeby wymyślania fantazyjnych deserów, z tychże owoców. Ich kolor, smak i kształt szczególnie nie wymagają dodatkowej ingerencji. Jak mało rzeczy na tym świecie – są wręcz idealne! I gdyby nie fakt, że w tym roku czereśnia, którą posadził mój Tata już jakiś dobry czas temu, nie uszczęśliwiłaby nas bezgraniczną ilością owoców, to nadal bym je jadła garściami, bez zbędnych dodatków.  W takich okolicznościach, trudno jednak nie skusić się na sprawdzony przepis. Dla tych, którzy jeszcze nie wypróbowali, ekspresowego przepisu Nigelli Lawson i dla tych którzy znają, ale zapomnieli. Sernik czereśniowy-sami spróbujcie i oceńcie, czy jednak warto!

Skład:

200 g herbatników (najlepiej pełnoziarnistych)

75 g miękkiego masła

300 g zmielonego twarogu śmietankowego

60 g cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka soku z cytryny

250 ml śmietany kremówki

Konfitury na wierzch:

duża garść czereśni (ok. 500 g)

2 łyżki żelatyny

2 łyżki cukru

Skład jest przeznaczony na 6-8 porcji. Forma do tarty ok. 24 cm. Na potrzeby tego przepisu, podwoiłam ilość produktów przygotowując 1 duży sernik i 4 małe, w mniejszych formach.

A oto jak to zrobić:

1.Mielimy herbatniki w mikserze na drobne okruchy, a następnie dodajemy masło i łączymy składniki. Tak przygotowane ciasto, przekładamy do tortownicy, dociskając dna.

2. Twaróg ucieramy z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym i sokiem cytrynowym, aż masa uzyska gładki kształt. Ubijamy śmietanę i mieszamy z twarogiem, a następnie nakładamy masę twarogową na kruchy spód ciasta. Wygładzamy powierzchnię łopatką. Przyrządzony sernik, wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem, wyjmujemy sernik z tortownicy i wg. oryginalnego przepisu Nigelli rozprowadzamy konfitury.

Ja z kolei, proponuję samemu przygotować owocowy dżem.

1. Myjemy czereśnie i ostrożnie usuwamy z nich pestki. Miksujemy na gładką masę i przekładamy do średniego garnka. Dodajemy sok z cytryny, cukier i żelatynę. Gotujemy na małym ogniu ok. 8 minut, aż rozpuści się żelatyna. Schładzamy i czekamy aż masa zgęstnieje. Przygotowane konfitury, nakładamy na wierzch sernika i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Komentarz: Zamiast smarować tortownicę tłuszczem, proponuję użyć papieru pergaminowego. Przed wstawieniem do lodówki, pamiętajmy o zabezpieczeniu sernika folią spożywczą, aby nie przenikły zapachy pozostałych składników lodówki.