Skład:

(przepis na 3-4 osoby)

1 kg śliwek węgierskich

1 duży jogurt naturalny (grecki, bałkański)

4 łyżki cukru pudru

szczypta cynamonu

2 łyżki miodu (opcjonalnie)

pół szklanki mleka 3,2 %

garść pokruszoych herbatników

A oto jak to zrobić:

1.Usuwamy pestki ze śliwek. Umieszczamy śliwki w dużym naczyniu, dodajemy cukier puder i miksujemy owoce przy pomocy blendera na gładką masę. Dodajemy jogurt i dalej mieszamy. Odkładamy blender i dodajemy mleko wraz z podgrzanym miodem i szczyptą cynamonu. MIeszamy. Wkładamy do lodówki na pare minut.

2. Przed podaniem, posypujemy drobnymi kawałkami herbatników.

Komentarz: W tym przepisie, nie trzymajmy się ściśle składu. Najlepiej samemu obserwować, jaką gęstość chce się nadać zupie. Zamiast mleka, możemy dodać śmietankę kremówkę, lub zwykłą maślankę (ale wtedy, warto dodać trochę więcej cukru pudru).