Skład:

 Forma do tarty ok. 24 cm.

250 g herbatników (najlepiej pełnoziarnistych)

50 g miękkiego masła

4 banany

250 ml śmietanki kremówki (schłodzonej)

2 łyżki cukru pudru

1 puszka masy kajmakowej (ok. 400 g)

A oto jak to zrobić:

1. Herbatniki mielimy w mikserze na drobne okruchy, a następnie dodajemy masło i łączymy składniki. Tak przygotowane ciasto, przekładamy do wysmarowanej masłem formy do pieczenia tart, dociskając dna. Kruchy spód owijamy w folię i schładzamy w lodówce (ok. 4-5 h).

2. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodając cukier puder. Masę kajmakową podgrzewamy w średnim rondlu. Na schłodzony spód ciasta przekładamy ostudzony kajmak, następnie pokrojone w plastry banany i przykrywamy ubitą śmietaną. Warto przed podaniem schłodzić ciasto w lodówce.

Komentarz: Zamiast spodu z ciastek, możemy sami przygotować kruche ciasto. Kliknij na przepis