Fruit under a crumble topping is one of the first desserts that I learnt many years ago. A classic combination of – butter, sugar, and flour allows us to hide all types of fruit underneath it (also including the frozen ones, which is especially helpful during the autumn-winter season). Today, I'd like to show you a slightly modified version that is great as well – especially if you like sweet breakfasts. I replaced the flour with bran mix (you can also use regular rolled oats, crumbled walnuts, hazelnuts, or almonds), the sugar with honey, and the butter with coconut oil. As an addition, I used a handful of seasonal fruit and placed everything in the oven for 15 minutes. With a bit of natural yoghurt, whipping cream, or a ball of vanilla ice-cream!
***
Owoce pod kruszonką to jeden z pierwszych deserów, które nauczyłam się wiele lat temu. Klasyczne połączenie – masła, cukru i mąki sprawia, że możemy pod nim ukryć wszystkie owoce świata (łącznie z mrożonymi, co ułatwia nam szczególnie w sezonie jesienno-zimowym). Dzisiaj chciałabym Wam pokazać nieco alternatywną wersję, która również świetnie się sprawdza – szczególnie jeżeli lubicie słodkie śniadania. Mąkę zastąpiłam mieszanką otrębów (mogą to być również zwykłe płatki owsiane, pokruszone orzechy włoskie, laskowe, migdały), cukier miodem, a masło olejem kokosowym. Do tego garść sezonowych owoców i do piekarnika na 15 minut. Z odrobiną jogurtu naturalnego, słodkiej śmietany lub z gałką lodów waniliowych!
Ingredients:
6-8 peaches (it's best to use hard ones)
handful of huckleberries
150 g of bran mix (oat, spelt, wheat, rye)
handful of rolled oats
handful of walnuts
50 g of almond flakes
1 – 2 tablespoons of liquid honey
1 teaspoon of cinnamon
2 tablespoons of coconut oil
Served with: Greek yoghurt, whipping cream (30% butterfat), or vanilla ice-cream
Skład:
6-8 brzoskwiń (najlepiej twarde)
garść borówek amerykańskich
150 g mieszanki otrębów (owsiane, orkiszowe, pszenne, żytnie)
garść płatków owsianych
garść orzechów włoskich
50 g płatków migdałowych
1-2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki oleju kokosowego
do podania: jogurt grecki, śmietanka 30% lub lody waniliowe
Directions:
1. Cut the peaches into quarters and place them in a cast-iron pan together with the huckleberries – the pan ought to be greased with coconut oil beforehand.
2. Mix the bran, walnuts, and almond flakes with coconut oil, cinnamon, and honey. Spread the whole mixture over the fruit. Bake everything in the oven preheated to 200ºC for 15-18 minutes. Serve hot with Greek yoghurt, whipping cream, or vanilla ice-cream.
Comment: You can replace peaches with any type of fruit. Instead of honey, you can add some brown sugar.
A oto jak to zrobić:
1. Pokrojone ćwiartki brzoskwiń i borówki umieszczamy w żeliwnej patelni – natłuszczonej wcześniej olejem kokosowym.
2. Otręby, orzechy i płatki migdałowe mieszamy z olejem kokosowym, cynamonem i miodem. Całość przekładamy na owoce. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 15-18 minut. Podajemy na ciepło z jogurtem greckim, śmietanką lub lodami waniliowymi.
Komentarz: Brzoskwinie możemy zastąpić dowolnym owocami. Zamiast miodu możemy dodać brązowy cukier.
Mix the bran, walnuts, and almond flakes with coconut oil, cinnamon, and honey. Spread the whole mixture over the fruit.
Otręby, orzechy i płatki migdałowe mieszamy z olejem kokosowym, cynamonem i miodem. Całość przekładamy na owoce.
Bake everything in the oven preheated to 200ºC for 15-18 minutes. The pan that I've used to prepare this dish is made of cast iron (together with the handle; therefore, it can be easily used for baking as well). Here you've got the link to the rest of cast-iron cookware and bakeware by Chasseur.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 15-18 minut. Patelnia, którą wykorzystałam jest cała z żeliwa (łącznie z rączką, więc można ją śmiało używać do piekarnika). Tutaj link do reszty pięknych żeliwnych naczyń Chasseur.
Serve hot with Greek yoghurt, whipping cream, or vanilla ice-cream.
Podajemy na ciepło z jogurtem greckim, śmietanką lub lodami waniliowymi.
41 komentarzy
Klimatyczne zdiecia :)
dodany przez beti29 @ 1 czerwca 2016 o 15:43. #
Przepyszny pomysł :) Uwielbiam połączenie miodu i oleju kokosowego. Talerze z Zary są z tego sezonu? Proste i stylowe!
Zapraszam jak zwykle do siebie na bloga: Indonezja i Wyspy Gili:
http://www.travelekspert.com/2015/08/quick-guide-to-gili-islands.html
dodany przez Pati @ 1 czerwca 2016 o 15:48. #
Świetny post, bardzo dobrze się czyta :-) Uwielbiam Bali, a Wyspy Gili są na liście “must see” :-D Niech no tylko mi Małe podrośnie! :-) Pozdrawiam serdecznie!
dodany przez D. @ 1 czerwca 2016 o 21:46. #
Łał, rewelacyjny pomysł na szybkie śniadanie! :)
dodany przez Ola (czescmnie.pl) @ 1 czerwca 2016 o 15:50. #
Rewelacyjny przepis! Nie dość, że danie proste to jeszcze pyszne i zdrowe – zrobię swoją wersję wegańską i bezglutenową :)
dodany przez Julia Caban Blog @ 1 czerwca 2016 o 21:17. #
Fantastyczny pomysł!
Jutro na śniadanie jak znalazł.
Bardzo dziękuję, miłego dnia dziewczyny! :)
dodany przez Gosia @ 1 czerwca 2016 o 16:02. #
Bardzo podoba mi się pierwsze zdjęcie – widać tylko dłonie, ale wyraża dużo:)
http://www.kosmetycznieimodnie.blogspot.com
dodany przez Marta @ 1 czerwca 2016 o 16:05. #
I never tried out baked peaches for breakfast! But what you show here seems to be such an extraordinary yummy idea instead of my usual wholemeal bread with butter and honey or my usual muesli I eat for breakfast :) Thanks for sharing. And congratulations to the beautiful pictures <3
xx from Bavaria/Germany, Rena
http://www.dressedwithsoul.com
dodany przez Rena @ 1 czerwca 2016 o 16:27. #
Aż mi ślinka pociekła..:-P
dodany przez Amatorka Cooltury @ 1 czerwca 2016 o 16:41. #
1. Owoce!
2. Na swiezym powietrzu!
3. Pyszne!
Numer 4 juz nie jest potrzebny! :)
http://www.allnnothing.com
dodany przez Joanna @ 1 czerwca 2016 o 16:48. #
wygląda pysznie?czy można to zrobić w naczyniu żaroodpornym? pozdrawiam
dodany przez anezka @ 1 czerwca 2016 o 16:49. #
Oczywiście, że można. Patelnia za ponad 3 stówy nie jest do tego wymagana ;)
dodany przez Maga @ 2 czerwca 2016 o 08:33. #
No jakie cudo. Szybkie, łatwe i słodkie. Uwielbiam kruszonkę i w ogóle wszystko co słodkie, ale wiadomo, rozum czasem dochodzi do głosu. Dlatego cieszą mnie takie “chudsze” alternatywy na słodkości. Dzięki
dodany przez Anna @ 1 czerwca 2016 o 17:01. #
Bajka
dodany przez Małgosia @ 1 czerwca 2016 o 17:39. #
Zadanie na jutro!
dodany przez Angieness @ 1 czerwca 2016 o 18:34. #
Uwielbiam owoce pod kruszonką. To mój ulubiony deser i umilacz smaku szczególnie w jesienne, zimowe wieczory. Ale ten w wersji z płatkami owsianymi wygląda równie pysznie.
dodany przez AniaOzimek @ 1 czerwca 2016 o 18:50. #
Pyszności! ;)
dodany przez Świnka @ 1 czerwca 2016 o 19:06. #
U Zosi na blogu widze to śniadanie od trzech dni i teraz tu….. :(
dodany przez Ania @ 1 czerwca 2016 o 19:36. #
Super przepis. Moze tez posluzyc jako deser:)
dodany przez Kasia w Kalifornii @ 1 czerwca 2016 o 21:32. #
A przepisy Zochy zawsze niesezonowe (brzoskwinie na początku czerwca?), słodkie i tłuste, smacznego :P
dodany przez Zołza @ 1 czerwca 2016 o 21:34. #
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przyrządzić ten deser z truskawek lub rabarbaru.
dodany przez Maga @ 2 czerwca 2016 o 08:34. #
gdzie ten przepis jest tłusty? Wiesz ze do prawidłowego funkcjonowania człowiekowi potrzebny jest tłuszcz, chociażby do wchłaniania niektórych witamin?
A przepis jest “prawie sezonowy”. Nektarynki i brzoskwinie juz znajdziemy w sklepach. Ja jestem jak najbardziej za wyprzedzaniem sezonu, cos jak z modą wczesniej pojawiaja sie jakies tam trendy niż można to założyć.
Co do słodyczy to akurat taki element deserów czy sniadania że mozesz calkowicie z niego zrezygnowac przy wielu przepisach (chyba ze robisz beze :) )
dodany przez Ola @ 3 czerwca 2016 o 13:09. #
Dziękuję! Ostatnio ciągle szukam pomysłów na fit śniadania ;)
__
second hand online
http://archetype.pl
dodany przez Judyta @ 1 czerwca 2016 o 22:33. #
Już wiem co jutro zjem na śniadanie! Na zdjęciach wygląda pysznie!
Be Beauty (klik)
dodany przez Leonia @ 1 czerwca 2016 o 22:36. #
W koncu cos prawdziwie zdrowego.
dodany przez milex @ 2 czerwca 2016 o 04:03. #
Tak całkiem zdrowo nie jest ze względu na olej kokosowy.
dodany przez anonim @ 3 czerwca 2016 o 14:19. #
Yummy :)
Ja zaserwowałam wczoraj muffinki z borówkami i morskim kremem. Dzieci zachwycone. Zapraszam po przepis :)
dodany przez Bati @ 2 czerwca 2016 o 09:53. #
Wygląda przepysznie, aż trudno uwierzyć ze to tylko 15 minut pracy :).
dodany przez Kasia http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/ @ 2 czerwca 2016 o 10:12. #
Rewelacja!
______________________
PERSONAL STYLE BLOG
http://evdaily.blogspot.com
dodany przez Ev @ 2 czerwca 2016 o 10:47. #
to jest po prostu domowa granola z owocami.
dodany przez ania @ 2 czerwca 2016 o 13:24. #
granola to zupelnie cos innego
dodany przez Ola @ 3 czerwca 2016 o 13:02. #
Bardzo ładne talerze. Co to takiego?
dodany przez mamagotuje @ 2 czerwca 2016 o 22:00. #
Nie wiem czy to Kasia czy Zosia, ale chciałam zapytać o lnianą sukienkę widoczną na jednym ze zdjęć :)
dodany przez MAGDA @ 3 czerwca 2016 o 11:18. #
Tez lubie owoce pod kruszonką, ale to raczej deser niż śniadanie :)
A borowki amerykanskie na cieplo to dla mnie zmarnowanie tego owocu. Na surowo sa bardzio dobre, na ciepło staja sie mdłe i bez smaku.Dużo lepsze zwykłe czerwone borówki, jagody lub porzeczki.
dodany przez Ola @ 3 czerwca 2016 o 13:01. #
Jak widze ten stół i krzesło pod krzakiem to raz ze niewygodnie a dwa to juz widze te kleszcze :P
dodany przez Ola @ 3 czerwca 2016 o 13:26. #
Czarny labek <3
dodany przez Agnieszka @ 4 czerwca 2016 o 07:58. #
Fajny przepis! Miłej niedzieli! :)
xxBasia
dodany przez Basia @ 5 czerwca 2016 o 09:53. #
Nie za blisko tych drzew? Chyba ze lubicie śniadania z kleszczami :/
dodany przez Anonim @ 5 czerwca 2016 o 12:41. #
Wygląda pysznie :)
dodany przez Marta @ 7 czerwca 2016 o 02:44. #
Wypróbowałam ten przepis. Bardzo smaczne no i oczywiście szybko zrobione! :- )
Pozdrawiam,
Ula
https://www.ekowap.pl
dodany przez Ula @ 9 czerwca 2016 o 11:23. #
Zrobilam dziś na sniadanie (maliny zamiast borówek)- pyszne! swietny przepis!
dodany przez Dominika @ 25 czerwca 2016 o 12:04. #