Ingredients:
(baking tray with a diameter of 28 cm)
shortcrust pastry:
200 g of flour
100 g of butter
1 tablespoon of lukewarm
waterhandful of grated Parmesan cheese
pinch of sea salt + 1 tablespoon of dried thyme
filling:
1 bunch of green asparagus
handful of feta cheese
1 bunch of chard
4 eggs
250 ml of natural yoghurt or milk / kefir
3-4 cooked early potatoes
1 onion
2-3 tablespoons of butter
sea salt and freshly ground pepper
Skład:
(forma o średnicy 28 cm)
kruche ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 łyżka letniej wody
garść tartego parmezanu
szczypta soli morskiej + 1 łyżka suszonego tymianku
farsz:
1 pęczek zielonych szparagów
garść sera feta
1 pęczek botwinki
4 jajka
250 ml jogurtu naturalnego lub maślanki / kefiru
3-4 ugotowane młode ziemniaki
1 cebula
2-3 łyżki masła
sól morska i świeżo zmielony pieprz
Directions:
1. Sift the flour and salt into a bowl, add butter, dried thyme, grated Parmesan cheese, a pinch of salt, and water. Knead the dough and place it in the fridge for 30 minutes. Chop the washed asparagus, and cut off the tips. Chop the chard into slices, and leaves into strips.
2. Fry the chopped onion in a hot pan with some butter. Add chopped asparagus and chard. Fry everything until the vegetables are crispy. Season everything with salt and pepper.
3. Take the dough out of the freezer, grease the tray, and line it with the dough. Make a few small holes in the top with a fork. Place the dough in the oven preheated to 180ºC. Bake for approx. 25 minutes until golden.
4. Whisk the eggs in a medium-size bowl. Add yoghurt, feta, and season everything with salt and pepper.
5. Carefully take out the shortcrust pastry from the oven. Place the fried vegetables on the pastry and pour the egg mixture over the vegetables. Place the tart in the over preheated to 180ºC and bake for approx. 25 minutes or until the filling curdles. Tart can be served both hot or cold.
A oto jak to zrobić:
1.Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy masło, suszony tymianek, tarty parmezan, szczyptę soli i wodę. Zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki na 30 minut. Umyte szparagi kroimy na kawałki, a główki odcinamy. Botwinkę kroimy w talarki, a liście w paski.
2.Na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone kawałki szparagów i botwinki. Całość smażymy do momentu, aż warzywa będą chrupkie. Doprawiamy solą i pieprzem.
3.Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę tłuszczem i wykładamy formę ciastem. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 25 minut, dopóki nabierze złocistej barwy.
4.W średniej misce ubijamy jajka, dodajemy jogurt, fetę i doprawiamy solą i pieprzem.
5.Kruchy spód ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Na dno ciasta przelewamy podsmażone warzywa i zalewamy masą jajeczną. Tartę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy ok. 25 minut lub do momentu, aż farsz się zetnie. Tartę podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze