Ingredients:
(baking tray with a diameter of 28 cm)
shortcrust pastry:
200 g of flour
100 g of butter
1 tablespoon of lukewarm
waterhandful of grated Parmesan cheese
pinch of sea salt + 1 tablespoon of dried thyme
filling:
1 bunch of green asparagus
handful of feta cheese
1 bunch of chard
4 eggs
250 ml of natural yoghurt or milk / kefir
3-4 cooked early potatoes
1 onion
2-3 tablespoons of butter
sea salt and freshly ground pepper
Skład:
(forma o średnicy 28 cm)
kruche ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 łyżka letniej wody
garść tartego parmezanu
szczypta soli morskiej + 1 łyżka suszonego tymianku
farsz:
1 pęczek zielonych szparagów
garść sera feta
1 pęczek botwinki
4 jajka
250 ml jogurtu naturalnego lub maślanki / kefiru
3-4 ugotowane młode ziemniaki
1 cebula
2-3 łyżki masła
sól morska i świeżo zmielony pieprz
Directions:
1. Sift the flour and salt into a bowl, add butter, dried thyme, grated Parmesan cheese, a pinch of salt, and water. Knead the dough and place it in the fridge for 30 minutes. Chop the washed asparagus, and cut off the tips. Chop the chard into slices, and leaves into strips.
2. Fry the chopped onion in a hot pan with some butter. Add chopped asparagus and chard. Fry everything until the vegetables are crispy. Season everything with salt and pepper.
3. Take the dough out of the freezer, grease the tray, and line it with the dough. Make a few small holes in the top with a fork. Place the dough in the oven preheated to 180ºC. Bake for approx. 25 minutes until golden.
4. Whisk the eggs in a medium-size bowl. Add yoghurt, feta, and season everything with salt and pepper.
5. Carefully take out the shortcrust pastry from the oven. Place the fried vegetables on the pastry and pour the egg mixture over the vegetables. Place the tart in the over preheated to 180ºC and bake for approx. 25 minutes or until the filling curdles. Tart can be served both hot or cold.
A oto jak to zrobić:
1.Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy masło, suszony tymianek, tarty parmezan, szczyptę soli i wodę. Zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki na 30 minut. Umyte szparagi kroimy na kawałki, a główki odcinamy. Botwinkę kroimy w talarki, a liście w paski.
2.Na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone kawałki szparagów i botwinki. Całość smażymy do momentu, aż warzywa będą chrupkie. Doprawiamy solą i pieprzem.
3.Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę tłuszczem i wykładamy formę ciastem. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 25 minut, dopóki nabierze złocistej barwy.
4.W średniej misce ubijamy jajka, dodajemy jogurt, fetę i doprawiamy solą i pieprzem.
5.Kruchy spód ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Na dno ciasta przelewamy podsmażone warzywa i zalewamy masą jajeczną. Tartę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy ok. 25 minut lub do momentu, aż farsz się zetnie. Tartę podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.
40 komentarzy
Mmmmm wytrawnie! Lubię też czasem na obiad takie tarty. Ja wczoraj robiłam ptasie mleczko i postaram się dodać wkrótce przepis na mojego bloga :)
http://www.other-than-pink.blogspot.com
dodany przez other-than-pink.blogspot.com @ 25 czerwca 2016 o 13:03. #
Jeju jakie pieeekne zdjecia. Patrze i napatrzec sie nie mogę!Przepis na pewno wykorzystam :-)
dodany przez Kamila @ 25 czerwca 2016 o 13:14. #
Jakie cudowne zdjęcia <333 Przepiękny wianek ;)
http://anna-and-klaudia.blogspot.com/
dodany przez http://anna-and-klaudia.blogspot.com/ @ 25 czerwca 2016 o 13:21. #
Prosze o rade odnosnie szparagow: kupiłam szparagi i biale,i zielone,ale i jedne i drugie byly niejadalne z wyjątkiem (glowki),strasznie wlokniste,nie do pogryzienia.Na ile umialam poznać,to nie byly stare..Ktos pomoze gdzie blad?
dodany przez Kika @ 25 czerwca 2016 o 13:53. #
Szparagi białe się obiera ze skórki, która ma włókna. Zielone kupuje się jak najcieńsze, grube są zdrewniałe. Obcina się lub odłamuje końcówki. Można dodać do wody łyżeczkę cukru, to też zmiękcza.
dodany przez jenna @ 25 czerwca 2016 o 14:39. #
Też kiedyś miałam ten problem. Jakbym jadła włosy. Nigdy więcej szparagów.
dodany przez Sandra @ 25 czerwca 2016 o 15:18. #
Jeśli chodzi o białe, to może zbyt cienko je obrałaś. W przypadku zielonych, należy odłamać zdrewniałą końcówkę, ale czasami ich skórka jest na tyle twarda, że też wymagają obierania. Jeśli to żadna z tych rzeczy, może miałaś po prostu pecha i trafiłaś na wyjątkowo włókniste egzemplarze.
dodany przez m @ 25 czerwca 2016 o 15:36. #
Po obróbce termicznej takie były? Jeśli tak, to jakiej?
dodany przez prala @ 25 czerwca 2016 o 15:37. #
Biale obieralam,a zielonym podcinalam,nawet calkiem.sporo.Skutecznie mi obrzydly..
dodany przez Kika @ 25 czerwca 2016 o 22:19. #
Kiko! Nie zniechecaj sie do szparagow. Dobrze przygotowane – sa naprawde pyszne!
Mieszkam w regionie, gdzie uprawa szparagow kultywowana jest od pokolen.
No coz sezon szparagowy (przynajmniej na biale) jest oficjalnie zakonczony. Przypuszczam, ze kupilas greckie szparagi, choc to nie ma az tak wielkiego znaczenia. Musza miec piekne glowki i jedrne lodygi. I jesli wezmiesz kepe lodyg w obie rece i potrzesz, to powinny wydac lekko “kwiczacy dzwiek”. Tzn., ze sa w miare swieze. Najlepiej kupic oczywiscie bezposrednio od hodowcy. Im grubsza lodyga – tym wyzsza jakosc.
Jesli szparagi sa juz “stare” to i beda tez lykowate – czyli nalezy dwa razy je obrac. Jesli nie jestes pewna – poswiec jedna szparage i juz obrana, przelam – jesli jest nadal lykowata, tzn ze musisz jeszcze grubiej obrac. (Obierek nie wyrzucaj! Tylko dobrze wyplucz pod biezaca woda i je po prostu ugotuj, a potem odcedz ten wywar – swietnie nada sie na zupe szparagowa!) Nastepnie przygotuj duzy garnek, wlej duzo wody, (tak aby warzywa mogly swobodnie “plywac”) dodaj lyzke masla, lyzke cukru i lyzke soli (ja dodatkowo dodaje dwie lyzki octu balsamicznego – przepis od juz baaardzo leciwej Niemki!) i zagotuj. Do gotujacego wywaru wrzuc ostroznie szparagi i gotuj tak ok. 10 – 15 minut. Nastepnie zmniejsz doplyw energii o ok. polowe (np. z nr 10 na 6), wyciagniej na probe jedna szparage i sprobuj. Powinna sie latwo kroic, byc nadal lekko jedrna i mimo to juz mieciutka. Jesli takie sa, to pozostaje juz je szybciutko lyzka (podobna do tej do makaronu) powyciagac. Polac rozpuszczonym maselkiem (samym lub z tarta bulka). Do tego idealnie pasuja mlode ziemniaki np. z koperkiem lub pietruszka, chude plastry szynki lub male kotlety schabowe. I oczywiscie dobrze schlodzone biale wino, np. Blanchet. I… smacznego!
Mam nadzieje, ze moglam Cie przekonac, aby jeszcze raz sprobowac Twoja przygode ze szparagami…
Pozdrowienia z Bawarii!
dodany przez Nina @ 28 czerwca 2016 o 17:00. #
Skąd sukienka? Jest prześliczna :)
dodany przez Sylwia @ 25 czerwca 2016 o 14:11. #
Cudnie:)
Jak robisz taki wianek? Chodzi mi głównie o bazę, czy używasz jakiegoś koła? A jak tak, to z czego?
————————————–
http://www.notatnikweselny.pl
dodany przez bezpłatny notatnik online @ 25 czerwca 2016 o 14:15. #
Zosiu,
Skąd ta piękna sukienka?
dodany przez Ewa @ 25 czerwca 2016 o 14:20. #
Piękny bukiet! :-)
Z botwinką do tej pory jadłam tylko zupę… ale trzeba próbować nowych smaków :-)
Niedawno przygotowałm sałatkę z liśćmi młodej rzodkiewki, które do tej pory wyrzucałam… Była pyszna! :-)
Pozdrawiam,
Żwawy Leniwiec
http://www.zwawyleniwiec.pl
dodany przez Żwawy Leniwiec @ 25 czerwca 2016 o 14:29. #
Na ile widze, na zdjęciach tarta nie ma jajeczno-jogurtowej góry. Czy to jest inne danie? Czy może masa jajecznica wsiaknie i na gorze zostaną warzywa?
dodany przez Boss @ 25 czerwca 2016 o 14:36. #
Zosiu, jesteś olśniewająca…
dodany przez olga @ 25 czerwca 2016 o 14:44. #
Oh, this is a very unusual combination here in Germany! But as I love asparagus I will try it out :) Thanks for sharing and enjoy this Saturday <3
xx Rena
http://www.dressedwithsoul.com
dodany przez Rena @ 25 czerwca 2016 o 15:04. #
Zosiu czemu nie odpowiadasz na pytania czytelniczek?
dodany przez Magda @ 25 czerwca 2016 o 16:21. #
Wygląda obłędnie!
http://www.evdaily.blogspot.com
dodany przez Ev @ 25 czerwca 2016 o 16:33. #
Absolutnie przepiękne kwiaty :-), zachwycające:-)))
dodany przez Matylda @ 25 czerwca 2016 o 17:00. #
Zosiu, Twoja Hania jeśli już tego nie powiedziała, to wkrótce powie: Mamusiu, u nas jest najpiękniej….
Podziwiam i gratuluję ?
dodany przez iza @ 25 czerwca 2016 o 17:09. #
Ktoś jada nie ugotowane liście buraczków? :)
dodany przez www.modaitakietam.blogspot.com @ 25 czerwca 2016 o 19:01. #
Owszem. Surowy szpinak też. Nie każdy gotuje warzywa tak, żeby z nich wybić każdą żywą witaminę.
dodany przez jenna @ 26 czerwca 2016 o 11:37. #
Na zdjęciach widać krzew czarnego bzu z kwiatów którego można robić pyszny syrop. A z syropu domowe lemoniady lub popularnego w Dolomitach drinka- Hugo (prosecco+syrop)
dodany przez Maria Magdalena @ 25 czerwca 2016 o 19:06. #
Takiego połączenia z tartą jeszcze nie znałam. Chętnie spróbuję !
dodany przez Amatorka Cooltury @ 25 czerwca 2016 o 20:29. #
Jakie pyszności! Uwielbiam twoje przepisy na dania ❤
dodany przez Angieness @ 25 czerwca 2016 o 20:31. #
Tylko świnek brak .
dodany przez Patrycja @ 25 czerwca 2016 o 20:36. #
Zosiu Jestes mistrzynia w robieniu magicznego klimatu :)
dodany przez beti29 @ 25 czerwca 2016 o 21:48. #
Skąd lampki ogrodowe?? :)
dodany przez Kamila @ 25 czerwca 2016 o 22:22. #
Zosiu, a skąd koszula na trzecim zdjęciu? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, to dokladnie taka jakiej szukam! :))
dodany przez Kasia @ 25 czerwca 2016 o 23:14. #
Widziałam taka w Cubusie
dodany przez Monika @ 26 czerwca 2016 o 08:17. #
Świetna sprawa, spróbowałam tego przepisu i rezultat okazał się super! Gorąco polecam na te gorące dni :)
Pozdrawiam serdecznie
Halina Zamojska
—
http://pomocwpisaniu.pl/
dodany przez Halina @ 26 czerwca 2016 o 02:59. #
Masz fajne włosy
dodany przez Anonim @ 26 czerwca 2016 o 11:07. #
Wygląda przepysznie:)
dodany przez Magda @ 26 czerwca 2016 o 13:45. #
Pyszne połączenie! :) <3
dodany przez Świnka @ 26 czerwca 2016 o 18:36. #
Ojej, ale Hani włoski ściemniały.
dodany przez Ala @ 27 czerwca 2016 o 11:04. #
Wygląda przepysznie! :)
dodany przez Dominika @ 27 czerwca 2016 o 14:36. #
Cześć Zosiu:-)
Przepis wygląda na znakomity.
Jutro robię!
Pozdrawiam
dodany przez Ania @ 28 czerwca 2016 o 23:45. #
Witam bardzo często czytam tego bloga, praktycznie każdy wpis odkąd zakupiłam elementarz stylu,który poleciła mi siostra. Wszystkie stylizacje są w punkt mojego gustu,choć nie zawsze udaje mi się osiągnąć taki efekt. Bravo i ukłony za to co robicie, nie dość ze to sprawia wam przyjemnosc to jeszcze, na dodatek podoba się innym. Pozdrawiam
Życzę mega sukcesów i satysfakcji.
M.
dodany przez Michalina @ 29 czerwca 2016 o 09:41. #
Wygląda smakowicie! :)
dodany przez Ola (czescmnie.pl) @ 29 czerwca 2016 o 16:32. #