* * *

W takie ciepłe, letnie dni warto zastąpić ciężkostrawne potrawy lekką przekąską. Dojrzałe i soczyste owoce, świeże warzywa w połączeniu z kilkoma kroplami dobrej oliwy i mamy wspaniałą domową przystawkę lub obiad jednocześnie. Z pewnością macie swoje ulubione kompozycje sałat – może jednak te dzisiejsze zainspirują Was do nowych smaków.

* * *

Pierwsza propozycja

Skład:

garść świeżej rukoli

rzodkiewki

1 łyżeczka czarnego sezamu

1 dojrzałe awokado

pomidorki koktajlowe

kiełki np. rzodkiewki lub lucerny

tarta marchewka

sos: 2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta świeżo zmielonego pieprzu

1 łyżeczka octu balsamicznego

1 łyżeczka miodu

kilak kropel soku z cytryny

do podania: jajko sadzone

* * *

Druga propozycja

Skład:

garść świeżej rukoli

1 jajko na twardo

3-4 rzodkiewki

kawałek pieczonego indyka (propozycja przepisu tutaj)

3-4 łyżki kukurydzy z puszki

2-3 ogórki gruntowe

sos: 2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta świeżo zmielonego pieprzu

1 łyżeczka octu balsamicznego

1 łyżeczka miodu

kilak kropel soku z cytryny

do podania: domowy hummus (przepis tutaj)

chrupiące pieczywo

kilka gałązek selera naciowego

* * *

Trzecia propozycja

Skład:

kilka kulek mozzarelii

1-2 dojrzałe nektarynki

garść świeżych porzeczek

kilka listków świeżej bazyli

sos: 1-2 łyżki oliwy z oliwek 

szczypta soli 

kilka kropel soku z cytryny

do podania: sok z grejpfruta