I've always liked to spend Valentine's Day at home. With my significant other. I wasn't really into restaurant tables decorated with pink hearts. As if the feeling of love was present only on that specific day.What I like to do on that occasion is I like to bake something special. Something sweet so that we can all eat something under the duvet in the morning and enjoy the moment for as long as possible.When it comes to sweet treats – what would you like to eat on Valentine's Day?
* * *
Walentynki zawsze lubiłam spędzać w domu. W otoczeniu Najbliższego. Niespecjalnie cieszyły mnie restauracyjne stoliki z różowymi serduszkami. To tak, jak gdyby uczucie tkwiło w nas tylko tego dnia.
Ale za to lubię na tę okazję upiec coś specjalnego. Coś słodkiego, żebyśmy mogli wspólnie rano w trójkę zjeść pod kołdrą i cieszyć się tą chwilą jak najdłużej.
A co Wy chcielibyście zjeść słodkiego na Walentynki?
Ingredients:
(loaf pan or traditional cake tin with a diameter of 26/29 cm)
250 g of baked beetroots (you can find ready products in stores) + 2 tablespoons of beetroot juice from the baked beetroots (it will be useful for the cream)
250 g of wheat flour
4 eggs
1 bar of white chocolate + 120 g of brown sugar
180 ml of plant oil
1.5 teaspoons of baking powder
cream:
250 g of mascarpone + 2 tablespoons of icing sugar
2 tablespoons of beetroot juice
***
Skład:
(keksówka lub tradycyjna tortownica o średnicy 26/29 cm)
250 g upieczonych buraków (w sklepach są już gotowe) + 2 łyżki powstałego soku (przyda się do kremu)
250 g mąki pszennej
4 jajka
1 tabliczka + 120 g brązowego cukru
180 ml oleju roślinnego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
250 g serka mascarpone + 2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soki z buraków
Directions:
- All of the ingredients should have room temperature so that you can avoid ending up with a sad layer. Blend the beetroots with oil in a food processor or with the use of a blender to get a purée. Melt the chocolate in a water bath.
- Mix the eggs with sugar until thick and fluffy. Add sifted flour with baking powder, beetroot purée, and melted chocolate. Stir everything with a spatula until evenly combined. Place the mixture in a baking tray lined with parchment paper. Bake it in the oven preheated to 160ºC for approx. 45 minutes or until the skewer is dry. Take it out of the oven and wait until it cools.
- To prepare the cream: mix mascarpone with icing sugar and beetroot juice. Pour the ready cream onto the cooled cake. Decorate it with dried rose petals.
***
A oto jak to zrobić:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę stołową tak by uniknąć zakalca. Buraki z olejem miksujemy w malakserze lub za pomocą blendera na puree. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
- Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, puree z buraków i roztopioną czekoladę. Całość mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i czekamy, aż ostygnie.
- Aby przygotować krem: ser mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z buraków. Krem przekładamy na ostudzone ciasto. Dekorujemy ususzonymi płatkami różanymi.
Rozpuszczoną białą czekoladę przelewamy do masy buraczanej.
Jak zrobić krem o różowym zabarwieniu, unikając barwników spożywczych? Polecam dodać 2 łyżki soku z upieczonych buraków – kolor jest piękny!
Krem przekładamy na ostudzone ciasto.
Ciasto dekorujemy suszonymi płatkami róży.
26 komentarzy
Przecudne ciasto?
http://www.kosmetycznieimodnie.blogspot.com
dodany przez Marta @ 14 lutego 2018 o 15:53. #
JUŻ NA SAM WIDOK ŚLINKA CIEKNIE ;)
♥ http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=24054597
♥ https://www.vinted.pl/members/5455-zielinkaa/ubrania?page=1&per_page=96
dodany przez Monika @ 14 lutego 2018 o 19:51. #
This recipe is divine! And the pink frosting looks so perfect! Happy Valentine´s Day
Rock Renee Blog
dodany przez Zane @ 14 lutego 2018 o 16:00. #
Ciasto piekne, ale blog blogiem ale za Chiny nie zrozumiem tego jedzenia czy leżenia w czystej poscieli w ubraniu:-)))
dodany przez Sylwia @ 14 lutego 2018 o 16:07. #
Fajnie się prezentuje:) ciekawe czy tak samo smakuje:)
http://www.secretaddiction.pl
dodany przez Ewelina @ 14 lutego 2018 o 16:38. #
Jak Ty to robisz,że robisz (i jesz), taki pyszności,a masz taka figurę..Pozazdrościć
dodany przez Ona @ 14 lutego 2018 o 17:26. #
Zosiu, w składnikach brakuje informacji czego tabliczka (jest tylko: 1 tabliczka). Domyślam się, że 1 tabliczka białej czekolady :) Super pomysł na walentynki.
dodany przez Jagna @ 14 lutego 2018 o 17:28. #
Zrobię i posypię siekanymi pistacjami <3.
dodany przez Aga @ 14 lutego 2018 o 18:09. #
błąd w składzie napisałaś “1 tabliczka + 120 g brązowego cukru” ????
dodany przez Anonim @ 14 lutego 2018 o 18:42. #
Krem super, ale ciasto sorrry, wygląda jak mega zakalec. Tym bardziej, że zdjęcia w przekroju brak
dodany przez lena @ 14 lutego 2018 o 18:48. #
Mam pytanie, czy ciasto wychodzi mocno słodkie?
Gdzie została kupiona ta kratka do wystudzenia?
dodany przez Ewelina @ 14 lutego 2018 o 19:54. #
Lubię Cię Zosiu za naturalność, spokój i pozytywne nastawienie do świata. Nie znam Cię osobiście ale właśnie dla mnie, to widać na tych zdjęciach. I jeszcze takie nie robienie niczego na siłę, to rzadkie w dzisiejszych czasach :)
dodany przez Joanna @ 14 lutego 2018 o 21:08. #
This cake looks so good and the pink is perfect for Valentine’s Day.
♡Kristina
TheKontemporary
dodany przez Kristina @ 14 lutego 2018 o 21:15. #
Wygląda pięknie! Czy w smaku nie jest wyczuwalny ten buraczany dodatek?
dodany przez Iza @ 14 lutego 2018 o 21:26. #
Myślę, że nie – masa produktów spożywczych w kolorze różowym/czerwonym jest barwiona sokiem z buraka:-) Podobnie jak niektóre leki czy suplementy diety:-)
dodany przez elle @ 15 lutego 2018 o 22:43. #
Córeczka, jak duża i jaka podobna!
dodany przez Anna @ 14 lutego 2018 o 21:57. #
Czy sama Pani robi suszone płatki róży czy kupuje ( jakiej firmy )?
dodany przez Gosia @ 14 lutego 2018 o 22:36. #
YUMMMM
dodany przez Milex @ 15 lutego 2018 o 03:59. #
Wygląda bajecznie <3
http://www.evdaily.blogspot.com
dodany przez Ewa Macherowska @ 15 lutego 2018 o 13:58. #
Ciasto zrobione i już zjedzone. Dzięki wielkie za przepis od całej naszej paczki :*
Miłego dnia.
Ela
http://www.themomentsbyela.pl
dodany przez Ela - themomentsbyela.pl @ 15 lutego 2018 o 14:21. #
Przepis wypróbuje ,ciasto wygląda apetycznie, z pewnością jest bardzo smaczne.
Ale pomyślałam, że w taki dzień miałabym ochotę na tort bezowy z wiśniami lub żurawiną albo lody czekoladowo-miętowe z listkami mięty.
Tylko, że to już było, więc spróbuje upiec ciasto, które polecasz Zosiu.
Piękne zdjęcie z.córeczką.
Pozdrawiam .Ewa
dodany przez Ewa Antonina @ 15 lutego 2018 o 20:05. #
Muszę sobie zapisać ten przepis i koniecznie wypróbować ;)
http://martuu9x.blogspot.com/
dodany przez http://martuu9x.blogspot.com/ @ 15 lutego 2018 o 20:21. #
Droga Zosiu, czy masz jakiś pomysł na deser z wiśniami (teraz tylko mrożone dostępne – więc z takimi)? Przeczytałam niedawno, że gdyby wybrać jedno warzywo najbardziej zdrowe dla mężczyzny byłby to pomidor, a jeśli owoc, to właśnie wiśnia. Chętnie bym coś przygotowała dla męża, ale pomysłów brak. Tak w oczekiwaniu na świeże wiśnie :-) ps. może Cię natchnie na nowy wiśniowy wpis ;-)
dodany przez KasiaEwa @ 17 lutego 2018 o 16:07. #
Przepis brzmi rewelacyjnie. Mam zamiar dzisiaj je upiec. Nie mam niestety platkow rozy, wiec krem posypie pestkami granatu i lekko uprazonymi orzeszkami pistacji.
dodany przez Ewa @ 17 lutego 2018 o 17:38. #
A jaką mąkę najlepiej użyć, żeby zrobić wersję bezglutenową?:)
dodany przez Dominika @ 22 lutego 2018 o 11:55. #
Czy znasz sklep sepah? Jeśli nie a poszukujesz dobrych suplementów diety to trafiłeś idealnie. Nasz sklep oferuje bardzo szeroki asortyment środków. Testovis, Trenbol czy Turinol i o wiele więcej. Jeśli nie możesz ich znaleźć na rynku, oferujemy je teraz!
dodany przez Adrian @ 19 sierpnia 2020 o 13:04. #