Skład:

400 g makaronu pappardelle (może być również inny)

10-12 suszonych pomidorów 

1 podwójna pierś z kurczaka

5-6 łyżek sosu sojowego (jasny)

1 duży jogurt naturalny

2 jajka + 1 żółtko

30 g świeżo startego parmezanu

szczypta czerwonego chili

pieprz i sól

A oto jak to zrobić: 

1. Gotujemy makaron al dente w dużym naczyniu z wrzącą, osoloną wodą. Pierś z kurczaka kroimy w paski i zalewamy sosem sojowym. Przykrywamy i odkładamy do lodówki na 30 min. Suszone pomidory zalewamy wrzątkiem i odkładamy również na 30 min. Po 30 minutach, odsączamy wodę z pomidorów, kroimy w paski i skrapiamy oliwą z oliwek.

2. Na patelni na średnim ogniu smażymy kawałki kurczaka, doprawiamy chili. W oddzielnym naczyniu łączymy jajka + żóltko z jogurtem naturalnym. Doprawiamy solą i pieprzem.

3. Na małym ogniu, łączymy makaron z masą jajeczno-jogurtową, kawałkami smażonego kurczaka i pokrojonymi suszonymi pomidorami (podgrzewamy stale mieszając, aż masa się zetnie, max. 5-6 minut).Przed podaniem posypujemy parmezanem.

Suszone pomidory zalewamy wrzątkiem i odkładamy na 30 min,

a następnie kroimy w paski i skrapiamy oliwą z oliwek.

Jajka łączymy z jogurtem naturalnym. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ugotowany makaron łączymy z masą jajeczno-jogurtową, kawałkami smażonego kurczaka i pokrojonymi suszonymi pomidorami. 

 Przed podaniem posypujemy parmezanem.