The truth is that all of us store numerous types of spices and ingredients in our cupboards which we use only once and then totally forget about them. This is the case with spices for me – I love stocking up on them, and then I realise that I don't use half of them. Chilli is in fact a great meal where spices can mix together and where you can use all the ingredients that you want and freely exchange them.I would also like to draw your attention to the fact that today's recipe is an idea for home-made tortillas which can be quickly prepared without any artificial components – like the ones that are available in the stores.
***
Prawda jest taka, że wszyscy w swoich szafkach mamy mnóstwo przypraw i składników, które wykorzystujemy raz i później już o nich zapominamy. Ja mam tak najczęściej z przyprawami – uwielbiam je gromadzić, a później łapię się na tym, że korzystam z połowy z nich. Chili to właśnie doskonała potrawa, gdzie mieszanki przypraw mogą się przenikać a składniki niemal wszystkie można zastąpić innymi.
To na co również chciałabym zwrócić Waszą uwagę przy dzisiejszym przepisie to pomysł na domowe tortille, które przygotowuje się błyskawicznie i nie zawierają tylu chemicznych dodatków, co kupne.
Ingredients:
Tortilla recipe:
200 g of rice flour
100 g of cornflour
300 ml of boiling water
1 teaspoon of salt / 1 teaspoon of cumin
Chilli recipe:
150 g of cooked pea (optional)
200 g of red lentils
2 cans of tomatoes (they can be diced)
1 red bell pepper (diced)
a few stalks of celery (sliced)
2-3 carrots (sliced)
1 can of red beans
4-5 dried tomatoes (optional)
a piece of fresh ginger (approx. 3 cm)
1 red onion (diced)
5 cloves of garlic
200 ml of water
1 tablespoon of ground cumin / 1 teaspoon of ground cinnamon / 1 teaspoon of black pepper / 1 tablespoon of oregano
sea salt / olive oil
served with:
sour cream / fresh coriander / lime or lemon
***
Skład:
Przepis na tortille:
200 g mąki ryżowej
100 g mąki kukurydzianej
300 ml wrzątku
1 łyżeczka soli / 1 łyżeczka kminu rzymskiego
Przepis na chili:
150 g ugotowanego grochu (opcjonalnie)
200 g czerwonej soczewicy
2 puszki pomidorów (mogą być krojone)
1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
kilka łodyg selera naciowego (pokrojony w plastry)
2-3 marchewki (pokrojona w plastry)
1 puszka czerwonej fasoli
4-5 suszonych pomidorów (opcjonalnie)
kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm)
1 czerwona cebula (pokrojona w kostkę)
5 ząbków czosnku
200 ml wody
1 łyżka mielonego kuminu / 1 łyżeczka mielonego cynamonu / 1 łyżeczka czarnego pieprzu / 1 łyżka oregano
sól morska / oliwa z oliwek
do podania: kwaśna śmietana / świeża kolendra / limonka vs cytryna
Directions:
1. To prepare chilli: In a large pot (it's best to use one with a cast-iron bottom), fry diced onion, pressed garlic, ginger slices, and cumin. Add diced bell pepper, celery pieces, and carrot pieces. Stir everything. Add canned tomatoes, lentils, and beans. Pour water over the ingredients. Lower the heat and cook covered for approx. 8-10 minutes (or until lentils become soft). At the end, add cooked pea. Season everything with salt, pepper, and oregano. Serve with sour cream, fresh coriander, and baked tortilla.
2. To prepare tortillas: combine all the ingredients and knead the dough. Form a ball and place it in the fridge for 15 minutes. Form a small ball from the dough and then form it into a small dough patty (you can do it by hand without the use of a rolling pin). Place the patty in a hot dry pan. After approx. 30 seconds of frying, when the tortilla is filled with air bubbles and becomes covered with brown speckles, flip it to the other side and fry it for the next 30 seconds. At the end, you can add a cheese slice.
***
A oto jak to zrobić:
1. Aby przygotować chili: w dużym rozgrzanym garnku (najlepiej o żeliwnym dnie) podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek, plastry imbiru i kumin. Dodajemy pokrojoną paprykę, kawałki selera naciowego, plastry marchewki. Mieszamy. Dodajemy puszki pomidorów, soczewicę, fasolę i całość zalewamy wodą. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 8-10 minut (lub do momentu, aż soczewica zmięknie). Na końcu dodajemy ugotowany groch. Doprawiamy solą, pierzem i oregano. Podajemy z kwaśną śmietaną, świeżą kolendrą i upieczoną tortillą.
2. Aby przygotować tortille: wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Z ciasta formujemy małą kulkę i rozgniatamy w formie placka (możemy ręcznie, bez konieczności użycia wałka). Placek rozkładamy na rozgrzanej, suchej patelni. Po około 30 sekundach smażenia, gdy tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się brązowymi plamkami, przewracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 30 sekund. Na końcu polecam położyć plaster sera.
Podstawą chili są warzywa jak również aromatyczne zioła – nie wahajmy się użyć nieco więcej niż zwykle cynamonu lub kminu rzymskiego.
Przygotowanie tortilli zajmuję chwilę: wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Z ciasta formujemy małą kulkę i rozgniatamy w formie placka (możemy ręcznie, bez konieczności użycia wałka). Placek rozkładamy na rozgrzanej, suchej patelni. Po około 30 sekundach smażenia, gdy tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się brązowymi plamkami, przewracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 30 sekund.
Na końcu polecam położyć plaster sera.
25 komentarzy
Bardzo ciekawy przepis.
http://www.kosmetycznieimodnie.blogspot.com
dodany przez Marta @ 6 stycznia 2018 o 16:00. #
So true! I have also many spices I rarely use! Therefore, thanks a lot for this yummy recipe. I like it especially as I’m not a huge meat lover :)
With love, Rena
http://www.dressedwithsoul.com
dodany przez Rena @ 6 stycznia 2018 o 16:16. #
Zosiu, klimat Twoich zdjęć jest cudowny. Lubię na nie po prostu patrzeć.
P. S. Czy można wiedzieć, skąd są te piękne miedziane garnuszki?
Pozdrawiam serdecznie!
dodany przez Patrycja @ 6 stycznia 2018 o 16:29. #
Wow this looks so delicious!!
♡Kristina
TheKontemporary
dodany przez Kristina @ 6 stycznia 2018 o 16:39. #
Zosiu a gdzie kupilac takie super garnki pozdrawiam
dodany przez Kasia @ 6 stycznia 2018 o 16:42. #
Zosiu a gdzie kupilac takie super garnki pozdrawiam przepis super
dodany przez Kasia @ 6 stycznia 2018 o 16:43. #
Kasia ale super się czyta Twojego bloga od pierwszych wpisów (jestem na 150 stronie od końca) ze świadomością do jakiego stylu to wszystko zmierza xD z miłością do Ciebie i Tatusia, pana Donalda jedynego <3
dodany przez from wawa to breslau @ 6 stycznia 2018 o 17:53. #
Wygląda naprawdę apetycznie!
dodany przez damian @ 6 stycznia 2018 o 18:26. #
Wygląda pysznie ! Z chęcią prawdzę przepis ;)
dodany przez Agata @ 6 stycznia 2018 o 18:55. #
Fajny dobór składników, na pewno wykorzystam przepis:)
http://www.secretaddiction.pl/2018/01/nuxe-creme-fraiche-de-beaute.html
dodany przez Ewelina @ 6 stycznia 2018 o 19:01. #
Pysznie. Domowe jedzonko jest najlepsze i dokładnie wiadomo z jakich składników powstało. Post jest przepięknie okraszony zdjęciami.
Miłego wieczoru.
Ela
http://www.themomentsbyela.pl
dodany przez Ela - themomentsbyela.pl @ 6 stycznia 2018 o 19:33. #
Wspaniale to wygląda! :)
http://www.evdaily.blogspot.com
dodany przez Ewa Macherowska @ 6 stycznia 2018 o 19:33. #
Cześć! Świetny przepis, na pewno wypróbuję!
Skąd beżowy sweterek w warkocze ? :3
dodany przez Łucja @ 6 stycznia 2018 o 20:34. #
Uwielbiam Twoje zdjęcia Zosiu!!! Pięknie się czyta i ogląda!!!
dodany przez Anna @ 6 stycznia 2018 o 21:26. #
Świetny przepis, cudowne zdjęcia. Dawno nie byłam tak zachwycona.
dodany przez Inka @ 6 stycznia 2018 o 21:27. #
Super przepis i w końcu coś wege! :D
dodany przez Sandra @ 7 stycznia 2018 o 10:59. #
Chetnie bym do Ciebie na obiadki chodzila ???
dodany przez Ewa @ 7 stycznia 2018 o 12:36. #
Super przepis. Z tymi przyprawami to pewnie każdy tak ma. Połowy się po prostu nie używa. Pozdrowienia.
dodany przez Tomek 658 @ 7 stycznia 2018 o 13:14. #
Kolejny przepis do wypróbowania. Jak zwykle przepiękne zdjęcia.
dodany przez Agata @ 7 stycznia 2018 o 15:19. #
Kiedy trzeba dodac cynamon? jest na liscie skladnikow, ale nie ma go w przepisie. Dziekuje
dodany przez Aga @ 10 stycznia 2018 o 17:54. #
Zosiu może więcej przepisów bezglutenowych ;) ? było by super !!!
dodany przez asia @ 12 stycznia 2018 o 23:32. #
Wygląda przepysznie! Świetne zdjęcia! :)
dodany przez Adrian Jakubiak @ 15 stycznia 2018 o 21:22. #
Wygląda super, muszę przetestować :)
dodany przez Kasia @ 16 stycznia 2018 o 16:23. #
Udało mi się wypróbować przepis, chili wyszło super smakuje świetnie, mam natomiast pytanie do ciasta – po wyrobieniu i przetrzymaniu w lodówce – nie chciało mi się uformować w placki, masa była za mało zwarta, czy jest jakiś sposób na to? Może dodać trochę oleju?
dodany przez Moni @ 28 stycznia 2018 o 14:37. #
PY -CHO-TA!!!
Robilam już kilka razy i nawet mojemu mięsożernemu mężowi smakowało!
dodany przez Katarzynka @ 1 lutego 2018 o 11:40. #