Śnieg zza oknem – prószy nieustająco! Co za radość, od razu weselej i ładniej wokół nas. Na nocnym stoliczku już przygotowane całe stosy nowych książek. Brakuje mi tylko ciepłego ciasta i herbaty z miodem. Czym prędzej pędzę do kuchni, nakładam fartuch i realizuję moją chwilową zachciankę!


Skład:
100 g masła
4 jajka
220 g mielonych migdałów
200 g cukru
1 tabliczka białej czekolady
60 g mąki tortowej
starta skórka z 2 cytryn
sok z 2 cytryn

A oto jak to zrobić:
1. Ucieramy masło z cukrem na białą masę. Stale mieszając dodajemy jajka, mąkę i mielone migdały. Dolewamy sok z wyciśniętych cytryn, startą skórkę oraz drobne kawałki białej czekolady. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 45 minut. Ciasto będzie gotowe, gdy powierzchnia nabierze złotego koloru, a nóż włożony w środek po wyjęciu będzie czysty. Ciasto powinno być wilgotne!
2. Przed podaniem posypmy cukrem pudrem.
.jpg)
.jpg)

.jpg)













Jeden komentarz
To jest przepis, do którego sięgam co roku. Proszę, przypadkiem go nie wykasujcie :-)
dodany przez Magda @ 20 grudnia 2024 o 11:30. #