Tarts are undeniably one of my favourite meals. I love them for the ease of preparation. So many spices go well with kale: nutmeg, smoked paprika, cumin. Crispy tarts are also perfect with: goat cheese, feta cheese, soft cheese, or with simple cottage cheese. If we would like to enrich our tart with meat, I recommend adding smoked bacon.
***
Tarty to bez wątpienia jedno z moich ulubionych dań. Uwielbiam je za łatwość w przygotowaniu. Tak wiele przypraw doskonale współgra z jarmużem: gałka muszkatołowa, wędzona papryka, kmin rzymski. Do kruchych tart idealnie pasują różne sery: kozi, feta, pleśniowy albo zwykły twaróg. Jeżeli chcielibyśmy wzbogacić ją o mięso, to polecam dodanie wędzonego boczku.
Ingredients:
pastry:
220 g of coarse ground wheat flour
100 g of butter
1 egg
2 tablespoons of lukewarm water
1 tablespoon of dried herbs (e.g. oregano, basil, or thyme)
pinch of sea salt
filling:
1 bunch of fresh kale
1/2 of a pack of feta
1 tablespoon of smoked paprika
1 onion
3-4 cloves of garlic
sea salt + freshly ground pepper
1 egg
handful of walnuts
1-2 tablespoons of olive
oil
Skład:
ciasto:
220 g mąki krupczatki
100 g masła
1 jajko
2 łyżki ciepłej wody
1 łyżka suszonych ziół (np. oregano, bazylia lub tymianek)
szczypta soli morskiej
farsz:
1 pęczek świeżego jarmużu
1/2 opakowania fety
1 łyżka wędzonej papryki
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
sól morska + świeżo zmielony pieprz
1 jajko
garść orzechów włoskich
1-2 łyżki oliwy z olwiek
Directions:
1. Sift the flour and salt into a bowl, add butter, egg, dried herbs, and water (add water until all the ingredients combine). Knead the dough and place it in the freezer for 30 minutes.
2. Fry diced onion and pressed garlic in a hot pan with olive oil. Add washed and chopped kale leaves. Season everything with salt, pepper, and smoked paprika. Stew everything on low heat for approx. 5-6 minutes.
3. Take the dough out of the fridge and roll it out (see photos). Place a layer of feta, kale filling, and walnuts on the top of the rolled out dough. Fold the sides so that the filling is secure inside. Bake the tart for 25-30 minutes in an oven preheated to 180ºC. Crack an egg over the surface of the tart 5 minutes before the end and again bake it. Serve the tart hot with romaine lettuce / rocket.
A oto jak to zrobić:
1. Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy masło, jajko, suszone zioła i wodę (dolewamy tyle wody, aby mieszanina się połączyła). Zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
2. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek. Dodajemy umyte i posiekane liście jarmużu. Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Całość dusimy na małym ogniu ok. 5-6 minut.
3. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy (patrz na zdjęciach). Na wierzchu ciasta nakładamy warstwę fety, farsz z jarmużu i orzechy włoskie. Boki ciasta zaginamy, tak by farsz nam nie wyciekł. Tartę pieczemy 25-30 w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C. Na 5 minut przed wyjęciem ciasta, rozbijamy jajko na wierzchu tarty i ponownie zapiekamy. Tartę podajemy na ciepło z sałatą rzymską / rukolą.
30 komentarzy
Zosia jak zwykle prezentuje zachecajace danie! Juz wiem, co jutro bedzie na obiad – wyglada bardzo apetycznie- a wlasnie zastanawialam sie, co by tu rodzince przygotowac.:) Pieknie sfotografowane – czy zdjecia to dzielo Kasi?
dodany przez MagdalenaT @ 12 stycznia 2017 o 19:21. #
Potwierdzam, Zosia ma zawsze ciekawy pomysł, którym wybawia mnie z kłopotu, gdy nie mam totalnie pomysłu na coś pysznego w weekend.
Piękne podane, sfotografowane tylko wypróbować :)
http://www.themomentsbyela.pl
dodany przez Ela @ 13 stycznia 2017 o 12:43. #
Zdjęcia jak zwykle są rewelacyjne:)
http://www.kosmetycznieimodnie.blogspot.com
dodany przez Marta @ 13 stycznia 2017 o 13:09. #
Wygląda bardzo apetycznie! Aż ślinka cieknie ?
Pozdrowienia,
Żwawy Leniwiec
http://www.zwawyleniwiec.pl
?
dodany przez Żwawy Leniwiec @ 12 stycznia 2017 o 19:29. #
Tarta wygląda na baardzo smaczną! Wkrótce wypróbuję przepis! :)
dodany przez nelliax @ 12 stycznia 2017 o 19:50. #
Stąd wziąść wędzoną paprykę? Jakaś firma produkuje gotową? ?
dodany przez Lidia @ 12 stycznia 2017 o 20:42. #
@Lidia,ja kupuję na allegro.Są różne rodzaje – słodka,ostra,tzw.przyprawa węgierska.I koszt kilku złotych
dodany przez Ewelina @ 12 stycznia 2017 o 22:25. #
Jest na półce z przyprawami w każdym większym supermarkecie
dodany przez Paulina @ 12 stycznia 2017 o 22:26. #
Kotanyi ma wędzoną paprykę.
dodany przez Magda @ 12 stycznia 2017 o 22:54. #
Firma Kotanyi :)
dodany przez martka7 @ 13 stycznia 2017 o 07:56. #
wędzona papryka to przyprawa, jest w każdym sklepie
dodany przez j. @ 13 stycznia 2017 o 08:26. #
https://ezakupy.tesco.pl/groceries/pl-PL/products/2003120304714?utm_source=google&utm_campaign=dotcom_dec_jan&utm_medium=feed&gclid=CJPa16XXvtECFZJDGAodbKAMVw
dodany przez mega @ 13 stycznia 2017 o 09:17. #
Kotanyi :)
dodany przez Marta @ 13 stycznia 2017 o 10:30. #
Wyglada obłednie!!!
dodany przez Mamidami @ 12 stycznia 2017 o 20:54. #
mmmm!! Jakie pyszności!
http://anna-and-klaudia.blogspot.com/
Like me on FACEBOOK
Instagram
dodany przez Ania @ 12 stycznia 2017 o 21:58. #
O mamo wygląda super fantastycznie!
Kilka dni temu u “przyszłej teściowej” poznałam jarmuż i jestem nim zachwycona!
Spróbuję sama wykonać taką tartę :))
http://oneofthebillion.blogspot.com/
dodany przez Colorfulworld @ 12 stycznia 2017 o 22:36. #
♥
dodany przez Milex @ 13 stycznia 2017 o 03:59. #
Chętnie zrobię takie pyszności, ale bez jajka na wierzchu. :D
dodany przez Paulina Biernacka @ 13 stycznia 2017 o 08:13. #
Niewątpliwie tarty to jedno z prostszych, pyszniejszych i uniwersalnych dań. Czego byśmy do nich nie napakowały, bedą smaczne :)
U mnie rozgrzewający, pikantny crumble z gruszkami, jabłkami i migdałami :)
http://batirulez.blogspot.com/2017/01/rozgrzewajacy-jabkowo-gruszkowy-crumble.html?m=1
dodany przez Batirulez.blogspot.com @ 13 stycznia 2017 o 08:48. #
Wydaje mi się, że łyżka wędzonej papryki to za dużo na te proporcje – to jest jednak mocno intensywny smak (przynajmniej moja hiszpańska papryka wędzona) i obawiałabym się, że zdominuje smak całości. Moim zdaniem wystarczyłaby łyżeczka papryki.
dodany przez Zołza @ 13 stycznia 2017 o 12:31. #
Bardzo fajny pomysł na tartę. Ja zawsze piekę tartę na słodko.
W wolnej chwili zapraszam http://natalie-forever.blogspot.com/2017/01/krem-rozany-na-mrozne-dni.html
dodany przez Natalie Forever @ 13 stycznia 2017 o 14:10. #
Wygląda smakowicie!
dodany przez Fashionandcash @ 13 stycznia 2017 o 16:11. #
Boskie! Robie w weekend! :)
dodany przez Magda @ 13 stycznia 2017 o 19:42. #
Zosiu przepis rewelacja !dziś zrobiłam i wszystkim smakowalo bardzo.
dodany przez Gabriela @ 13 stycznia 2017 o 21:52. #
Wygląda obłędnie:)
dodany przez Muszka @ 14 stycznia 2017 o 07:52. #
Nigdy jeszcze nie wykorzystywałam jarmużu na ciepło. Koniecznie muszę spróbować, ponieważ danie wygląda doskonale
dodany przez Agata @ 14 stycznia 2017 o 21:02. #
Pyszne! A do tego łatwe w przygotowaniu. Polacam :)
dodany przez Aneta @ 18 stycznia 2017 o 19:26. #
Danie wygląda bardzo apetycznie. Również jakiś czas temu polubiłam tarty i staram się regularnie eksperymentować Dodaję różne składniki ( głównie to co akurat mam na zbyciu w kuchni). Ogólnie możliwości jest multum.
Taka tarta pasuje i na kolację, i na przyjęcie domowe. I na lekki obiad jeśli akurat nie mamy ochoty na nic ciężkiego.
dodany przez Anna @ 19 stycznia 2017 o 11:54. #
Dzisiaj zrobiłam na obiad :) z małymi modyfikacjami – nie miałam tyle jarmużu, więc dodałam oprócz niego też szpinak i rukolę. NIe dodawałam orzechów, czosnku dodałam tylko 2 ząbki, nie lubię jak dominuje danie i jajko przed wylaniem na wierzch tarty rozbiłam (2 jajka nie jedno jak jest w przepisie). W ten sposób wyszła pycha!!!!!!!!!!! mniam!!!! Ślicznie wygląda jak zrobi się ją w tortownicy :) Pozdrawiam!
dodany przez Kasia B. @ 24 stycznia 2017 o 20:23. #
Świetny przepis!Zrobiłam z b.dobrej jakości,ale gotowego ciasta francuskiego,a do jarmużu dodałam pora, wyszło pysznie!
dodany przez Lila @ 13 marca 2019 o 19:46. #