Skład:

(przepis na dwa tosty)

4 tosty pszenne

1 jajko 

1 szklanka mleka

1-2 łyżki cukru pudru

2 łyżki masła (do smażenia)

1-2 brzoskiwnie lub nektarynki

1 banan

konfitury z malin

 

A oto jak to zrobić:

1. Do naczynia rozbijamy jajko, dolewamy mleko i dodajemy cukru pudru. Całość ubijamy. Tosty zamaczamy w mieszance, chwilkę czekamy aż pieczywo nasiąknie i wkładamy na rozgrzaną patelnie z masłem. Na jedną kromkę nakładamy plastry bananów i przykrywamy drugą kromką. Smażymy aż chleb będzie zarumieniony i chrupiący. Przed podaniem polewamy konfiturami, posypujemy cukrem pudrem i dodajemy pokrojone brzoskwinie. 

Komentarz: Tak przyrządzone tosty, możemy również podawać z syropem klonowym, miodem lub masłem orzechowym!