* * *
Podobno najlepszą przyprawą jest głód. Ja uważam, że najlepszą przyprawą jest sprawdzony sos lub marynata, która odmieni nawet najbardziej powszechne danie. Tak jest z dzisiejszym przepisem – tuszkę kurczaka marynuję w sosie sojowym z czerwonym winem, czosnkiem, rozmarynem, z dodatkiem suszonych śliwek i miodu. Połączenie słodkich i słonych smaków – wzbogacone o sos sojowy – źródło znanego już nam umami, daje nam zupełnie inną odsłonę pieczonego dania. Tu ogromną rolę odgrywa też czas. Im dłużej pozostawimy mięso w marynacie tym lepiej, gdyż nabierze wyrazu i aromatu, a po upieczeniu skórka będzie bardziej chrupiąca. Następnego dnia pozostaje nam tylko wstawić danie do piekarnika. To sprawne rozwiązanie, gdy w dni świąteczne mamy pełne ręce roboty, a czas ucieka jak szalony.
Skład:
1 kurczak zagrodowy
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju roślinnego, np. rzeapakowy
4 jabłka
4-6 suszonych śliwek (może być świeża lub suszona żurawina)
2 łyżki miodu
1 lampka czerwonego wina (wytrawne)
4 ząbki czosnku
kila ziarenek czarnego pieprzu
2-3 gałązki rozmarynu
do podania: słodki sos chili
A oto jak to zrobić:
1. Aby przygotować marynatę: w mały naczyniu łączymy sos sojowy, miód, olej, czerwone wino i cienkie plastry czosnku. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
2. Kurczaka dokładnie myjemy, nacieramy skórkę przekrojonym ząbkiem czosnku i doprawiamy solą. Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia i obkładamy z każdej strony ćwiartkami jabłek. Dorzucamy suszone śliwki i gałązki rozmarynu. Na końcu polewamy mięso marynatą. Tak przygotowanego kurczaka najlepiej odstawić na parę godzin lub na całą noc. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku pod przykryciem w 180 stopniach C (opcja: górka-dół) przez 1 godzinę 15 minut, a następnie ostrożnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 30 minut – dzięki temu, skórka powinna być chrupiąca.
Aby przygotować marynatę: w mały naczyniu łączymy sos sojowy, miód, olej, czerwone wino i cienkie plastry czosnku. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Kurczaka dokładnie myjemy, nacieramy skórkę przekrojonym ząbkiem czosnku i doprawiamy solą. Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia i obkładamy z każdej strony ćwiartkami jabłek. Dorzucamy suszone śliwki i gałązki rozmarynu.
Na końcu polewamy mięso marynatą. Tak przygotowanego kurczaka najlepiej odstawić na parę godzin lub na całą noc.
Mięso pieczemy w rozgrzanym piekarniku pod przykryciem w 180 stopniach C (opcja: górka-dół) przez 1 godzinę 15 minut, a następnie ostrożnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 30 minut – dzięki temu, skórka powinna być chrupiąca.
23 komentarze
Zgłodniałam😁
dodany przez Magdalena @ 22 grudnia 2020 o 18:06. #
Wygląda smakowicie!
dodany przez DOROTA @ 22 grudnia 2020 o 18:12. #
Kurczak wygląda tak, że aż ślinka leci, przepis na pewno do wypróbowania!
dodany przez Dorota @ 22 grudnia 2020 o 18:58. #
Bardzo fajny przepis. Może uda mi się pokonać obrzydzenie do mięsa i przygotuję takie danie.
dodany przez Beata @ 22 grudnia 2020 o 19:46. #
Wygląda obłędnie. Święta mam już zaplanowane pod względem kulinarnym. Ale na pewno zrobię tego kurczaka na Noworoczny obiad. Czuję że to moje smaki.
dodany przez Monika @ 22 grudnia 2020 o 19:47. #
Animals are friends and not food.
dodany przez Ania @ 22 grudnia 2020 o 22:10. #
wyglada rewelacyjnie!
dodany przez monika @ 23 grudnia 2020 o 08:40. #
Dzięki za kolejny fajny przepis, wygląda bardzo smacznie :) po Świętach na pewno wypróbuję!
Wesołych Świąt Ci życzę :)
dodany przez Edyta @ 23 grudnia 2020 o 09:12. #
Przepis fajny jednak spodziewalam się jakiegoś jeszcze świątecznego wpisu bo trochę jak na lekarstwo w tym roku ;) ehh może bardziej świątecznie będzie w last month ;)
dodany przez Katarzyna @ 23 grudnia 2020 o 09:58. #
Czy można tej marynaty użyć do kaczki?
dodany przez Erica @ 23 grudnia 2020 o 11:29. #
Kurczak na święta? Trochę słabo.
dodany przez Magda @ 23 grudnia 2020 o 14:21. #
Wygląda smakowicie :)
dodany przez Dominika @ 23 grudnia 2020 o 14:55. #
Z jakie firmy sweterek z pierwszego zdjęcia
dodany przez Agnieszka @ 23 grudnia 2020 o 16:09. #
Brzmi bardzo smacznie? Zosiu, czy same udka lub pałki z kurczaka też się nadadzą? :)
dodany przez Pola @ 23 grudnia 2020 o 16:22. #
This recipe seems so delicious!
Miki x
https://www.littletasteofbeauty.com/
dodany przez miki @ 23 grudnia 2020 o 19:51. #
Oglądalyście Kieł Lanthimosa? Z estetyką tego filmu kojarzą mi się zdjęcia w tym wpisie. Jedzenie mięsa przestało być dla mnie oczywiste wiele lat temu, obecnie jego widok jako atrakcyjnej potrawy budzi we mnie zdumienie.
dodany przez Agata @ 24 grudnia 2020 o 01:07. #
W 100% się z Panią zgadzam .
dodany przez Aneta @ 27 grudnia 2020 o 11:11. #
Świetny przepis!!
Na drugie święto miał być królik, ale z powodu choroby zakupy robiłam dopiero w środę. Królika nigdzie już nie znalazłam, padło na perliczkę.
Właśnie się piecze.
Połączenie smaków wydaje się idealne, a ślinka ciekła już przed pieczeniem. Czekamy na efekty.
Spokojnych Świąt i dużo zdrowia!
dodany przez Patrycja @ 25 grudnia 2020 o 17:30. #
Zrobiłam kurczaka z tego przepisu w pierwszy dzień Świąt, był pyszny 😍
dodany przez Anna @ 26 grudnia 2020 o 01:09. #
A ja dodam ze zrobilam kurczaka z tego przepisu i wyszedl przepyszny, wiec jesli zastanawiacie sie czy zrobic – warto!
dodany przez Ania @ 26 grudnia 2020 o 14:36. #
Czy to garnek żeliwny IKEA? Jeśli tak to czy go Pani wypalała?
dodany przez Paulina @ 26 grudnia 2020 o 15:57. #
TaoTao to naprawdę kiepski sos sojowy… :)
dodany przez Ania @ 29 grudnia 2020 o 16:36. #
Czytam ten przepis i myśle sobie „smakowite, ale mało automatyczne”. Wracam do tytułu, a tam jednak kurczak aromatyczny, a nie automatyczny 😂
dodany przez Rosita @ 12 stycznia 2021 o 09:55. #