Pumpkin soup has become popular at our house quite recently – from my childhood I recall pumpkin as small pieces in a vinegar brine closed in jars. Such a delicacy was dedicated for the Sunday dinners – most often in the autumn-winter season when we were eating more meals based on meat. Returning back to soups – I usually try to prepare it with an addition of pears, ginger, and orange (zest and juice separately). I avoid additional vegetables, but I always add fresh herbs – fried up rosemary with pear and honey enriches the taste. Orange juice and orange zest are ideal with coconut milk, and apples with lots of thyme. I'm curious whether you have a similar opinion and whether you've got your method for breaking the bland taste?
* * *
Zupa z dyni stosunkowo niedawno stała się popularna w naszym domu – z dzieciństwa, dynię bardziej pamiętam w postaci pokrojonych kawałków zalanych octem i zamkniętych w słoikach. Taki przysmak dedykowany był niedzielnym obiadom – najczęściej w porze jesienno-zimowej, kiedy jadło się więcej mięsnych potraw. Powracając jednak do zup – zazwyczaj staram się ją przyrządzać z dodatkiem gruszek, imbiru lub pomarańczy (oddzielnie sok i otarta skórka). Unikam dodatkowych warzyw, a zawsze ratuję się świeżymi ziołami – podsmażony rozmaryn z gruszką i miodem wzbogaca smak. Sok z pomarańczy i skórka doskonale współgrają z mleczkiem kokosowym, a jabłka z dużą ilością tymianku. Ciekawa jestem, czy podzielacie moje zdanie i czy macie swoją metodę, na przełamanie mdłego smaku?
Ingredients:
(recipe for 4-5 persons)
1 pumpkin, that is approx. 800-900 g (I use butternut squash that is an elongated pumpkin with thin peel with sweet nutty taste)
2 apples + 1 thyme sprig (it's best to get lemon thyme)
800 ml of waterapprox. a 3-centimetre piece of fresh ginger
2-3 tablespoons of butter1 red onion
pinch of sea salt
a handful of roasted walnuts + sour cream or Greek yoghurt
* * *
Skład:
(przepis na 4-5 osób)
1 dynia, czyli ok. 800-900 g (użyłam dyni piżmowej, czyli podłużnej z dość cienką skórką, o słodkim smaku orzechowym)
2 jabłka + 1 gałązka świeżego tymianku (najlepiej odmiana cytrynowego)
800 ml wody
ok. 3 cm kawałek świeżego imbiru
2-3 łyżki masła
1 czerwona cebula
szczypta soli morskiej
do posypania: garść prażonych orzechów włoskich + kwaśna śmietana lub jogurt grecki
Directions:
- Dice the washed pumpkin – remove the pulp. Melt butter in an iron-cast pot with thick bottom, and delicately fry chopped onion, thyme, and fresh ginger. Afterwards, add pumpkin pieces and apple. Fry everything on low heat for around 8-10 minutes stirring so that the mixture doesn't stick to the bottom. Leave it covered on low heat for approx. 25 minutes.
- Take it off the heat and wait until it cools. Then, blend it until smooth. Season everything with sea salt. Add with roasted walnuts and a spoonful of sour cream and yoghurt.
* * *
A oto jak to zrobić:
- Umyta dynię kroimy w kostkę – miąższ dyni usuwamy. W żeliwnym garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło i delikatnie podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, tymianek i świeży imbir. Następie dodajemy kawałki dyni i jabłko. Całość smażymy na małym ogniu przez 8-10 minut, mieszając żeby konsystencja nie przywarła do dna. Zalewamy wodą i pozostawiamy pod przykryciem przez ok. 25 minut.
- Odstawiamy z ognia, czekamy aż ostygnie, a następnie partiami blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą morską. Podajemy z prażonymi orzechami i łyżką kwaśnej śmietany lub jogurtu.
46 komentarzy
Czy Ty masz jack russella?? super! Ja tez!
dodany przez Monika @ 6 października 2018 o 14:20. #
Żeby nie była mdła w smaku, a nie żeby nie była w smaku mdła.
Naprawdę tak trudno skonstruować prosty tytuł?
Obrońcy Kasi i miłośniczki teorii o zazdrości 3…2…1… start!
dodany przez o. @ 6 października 2018 o 14:28. #
Ten wpis wykonała Zosia.Hi,hi,hi
dodany przez Anna @ 6 października 2018 o 17:43. #
Jak już tak czytasz dokładnie to zobacz kogo to wpis bo nie Kasi a Zosi
dodany przez Muszka @ 6 października 2018 o 18:00. #
Przyłączam się do Ciebie. Tytuł słaby..
dodany przez Anonim @ 7 października 2018 o 00:58. #
O tej godzinie to słabo się kontaktuje , prawda?
dodany przez Beata @ 7 października 2018 o 19:24. #
Aż mam smaka na zupę dyniową! :)
http://www.evdaily.blogspot.com
dodany przez Ewa Macherowska @ 6 października 2018 o 15:04. #
Przygotowując zupę dyniową z dyni Hokkaido dodaję czerwoną cebulę i 1-2 czerwone papryki (wszystko podsamżam razem z dynią), a po wlaniu wody/buliony wsypuję pół szklanki czerwonej soczewicy. Przyprawiam odrobiną imbiru, kurkumy i curry :)
dodany przez Bianka @ 6 października 2018 o 15:31. #
Currry jest świetna do dyniowej!!! – odrobina zaostrza smak. Trzeba tylko dodawać z umiarem, żeby nie wyszła potrawka z curry zamiast zupy. Ja dodaję jeszcze pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulkę :-)
dodany przez Joanna @ 7 października 2018 o 08:32. #
Mój sposób na na przełamanie mdłego smaku? Do zrobienia zupy używam dyni hokkaido, ma jednak wyraźniejszy smak i piękny kolor. Poza tym dodaję sok z pomarańczy lub cytryny (musi być odrobinę kwaśna) i koniecznie pieprz kajeński (dla podbicia smaku czymś ostrzejszym) i na koniec, jogurt, olej z pestek dyni i same pestki dyni słonecznika, pinii lub inne. Orzechów raczej nie, gdyż orzechy nie są ani kwaśne ani ostre. I koniecznie na jogurt jeszcze posiekana pietruszka!
Dodam jeszcze, że moja zupa jest gęsta ale nie aż tak gęsta jak ta na zdjęciach, choć ta wygląda również bardzo apetycznie:-)
dodany przez Anonim @ 6 października 2018 o 15:38. #
Moja kombinacja smaków to imbir, czosnek i świeże chili. No i dynia oczywiście ; -) A potem do smaku sos rybny, albo sojowy, a czasem worcestershire.
dodany przez Ewa @ 6 października 2018 o 16:08. #
Moja zupa dyniowa nie jest mdła i ma ładniejszy kolor ;) Do bulionu warzywnego dodaję dzwonka upieczonej z ziołami dyni hokkaido i podsmażoną cebulkę. Doprawiam solą morską, kurkumą (piękny kolor!), kuminem, pieprzem czosnkowym, wędzoną papryką, mielonym kardamonem i imbirem. Wszystko razem miksuję ale nie na aż tak gęsty krem, raczej gęstą zupę. A na końcu doprawiam jeszcze sokiem wyciśniętym z limonki (próbując kiedy już ;) Zupa ma piękny żółtopomarańczowy kolor, jest pachnąca i ma pikantno-kwaskowy rozgrzewający smak.
dodany przez Aldona @ 6 października 2018 o 16:39. #
kolor , to głównie kwestia odmiany dyni. Inny będzie od hokkaido, a inny od dyni białej :)
dodany przez wiktoria dobrowolska @ 7 października 2018 o 13:12. #
Gdzie można kupić taką piękną tacę?
Super przepis – chętnie wypróbuję :)
dodany przez Marta @ 6 października 2018 o 16:39. #
Gdzie można kupić taką piękną tacę?
Przepis z wielką chęcią wypróbuję :)
dodany przez Marta @ 6 października 2018 o 16:41. #
I has been so long ago that I cooked pumpkin soup! Thanks for the inspiration!
xx from Bavaria/Germany, Rena
http://www.dressedwithsoul.com
dodany przez Rena @ 6 października 2018 o 16:57. #
Ja jeszcze szczyptę cynamonu daję i posmażony na maśle przeciśnięty czosnek :)
dodany przez Muszka @ 6 października 2018 o 18:02. #
Ja dodaję tabasco, gałkę muszkatołową, a na koniec słodką śmietanę z parmezanem. Fajnie rozgrzewa :)
dodany przez Natalia @ 6 października 2018 o 18:55. #
u mnie zawsze tylko sześć składników: oliwa, dynia hokkaido, starty świeży imbir, posiekane papryczki chilli, woda i sól :)
dodany przez Magda @ 6 października 2018 o 19:00. #
Sos sojowy, pasuje też do zupy cebulowej ?
dodany przez Ola @ 6 października 2018 o 19:16. #
U mnie czosnek, serek philadelfia, pomarańcza, imbir, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa i koniecznie ESTRAGON!
dodany przez Joanna @ 6 października 2018 o 19:20. #
Podsmażam cebulkę, 2 ziemniaki, odrobine rozmarynu, chili i dynie. Kiedy odparuje nadmiar wody, zalewam szklanką rosołu i gotuje do miękkości, a następnie blenduję. Do tego odrobina kwaśnej śmietany i grzanki.
dodany przez Agata @ 6 października 2018 o 19:23. #
Podobno sól morska wcale nie jest lepsza od kamiennej bo niestety zawiera drobne czasteczki plastiku :(
dodany przez Paula @ 6 października 2018 o 20:10. #
Piekny bukiet :)
dodany przez Monika @ 6 października 2018 o 20:34. #
Ciekawie, na słodko!
Tez używam hokaido i robię na wytrawnie :)
Gotuje z marchewka, cebula, czasem papryka i czerwona soczewica. A przyprawiam czosnkiem, tymiankiem i czubryca (oregano, tymianek, cząber, czosnek..)
dodany przez Kasia @ 6 października 2018 o 20:41. #
Wypróbuję przepis :) My serwujemy krem z dyni z podsmażoną cebulką, chili, czosnkiem i krewetkami <3
dodany przez Paulina @ 6 października 2018 o 20:41. #
Wspaniale, muszę wypróbować twoich sposobów! Ja robię tak-Moja zupa dyniowa jest bardzo wyrazista i pikantna, czasem lubię gdy jest wręcz ostra. Podsmażam na maśle curry, kurkumę,ostra paprykę. Dodaję cebulę i czosnek, jak będą szkliste wrzucam dynię,marchewke i ziemniaka i duszę z niewielką ilością wody. Gdy są miękkie zalewam wszystko mlekiem kokosowym, doprawiam solą i pieprzem. Blenduję i podaję z grzankami posypanymi serem a gdy mam mniej czasu po prostu groszkiem ptysiowym lub lżej samymi pestkami dyni. Robi jesienią furorę w moim domu :) pozdrawiam serdecznie i cieszę się, że na Waszym blogu da się odnaleźć miłość do jesieni bo to cudowna pora roku i tylko wtedy zupa dyniowa smakuje tak wspaniale :)
dodany przez Maja @ 6 października 2018 o 22:33. #
Łał,zapisuję Twój przepis bo myślę że zupa wyjdzie naprawdę aromatyczna.
dodany przez Beata @ 7 października 2018 o 19:29. #
Ja do zupki dodaje pieprz cayene i galke muszkatołową lubie na ostro i posypuje prażonymi pestkami dyni lub grzankami.
dodany przez Magdalena @ 6 października 2018 o 23:41. #
Mleko kokosowe?? Przed blendowaniem odlewam sporo wywaru i dolewam 500ml mleka kokosowego. Pyszne polecam!
dodany przez Angela @ 7 października 2018 o 04:00. #
Ja ostatnio upiekłam dynię z jabłkami, cebulą i kilkoma ząbkami czosnku, a to wszystko po upieczeniu zblendowałam z bulionem. Oczywiście oddzieliłam skórkę i pestki od miąższu dyni i jabłek :) Do podania ziarna granatu (dodają odrobinę kwaśnego smaku), poszatkowana pietruszka i jakieś ziarenka – dyniowe się suszyły, więc dałam słonecznik i zjedliśmy z kromką świeżego chleba. Bardzo sycące i rozgrzewające, tylko żałowałam, że akurat nie mam pieprzu cayenne, żeby jeszcze dodać odrobinę ostrości :)
dodany przez Martyna @ 7 października 2018 o 08:43. #
Ja moja robie z upieczonego Hokkaido ze skorka (z roznymi upieczonymi warzywami). mozna piec w kawalkach posmarowane oliwa, albo w naczyniu zaroorpornym bez smarowania. Z tego robie puree, dolewam bulion warzywny (na oko, jak komu pasuje), a pozniej to juz co kto lubi. Moja ulubiona dyniowa jest korzenna, z upieczonym jablkiem i ze zmielonymi gozdzikami, galka muszkatolowa,cynamonem, pieprzem, ale mozna tez z ostra papryka, chipotle, sokiem pomaranczowym, mlekiem kokosowym, sherry, a nawet z usmazonym boczkiem. to bardzo wdzeczna zupa, da sie z nia zrobic naprawde duzo.
dodany przez Malgosia @ 7 października 2018 o 10:29. #
O, bardzo pomocne rady, również w komentarzach. Moja zupa dyniowa 2 razy wyszła mdła, dlatego już więcej jej nie robiłam, ale być może spróbuję raz jeszcze. Pozdrawiam!
dodany przez BLOG MODOWY: MODA I ODZIEŻ DAMSKA @ 7 października 2018 o 12:00. #
U mnie tez hokaido na słono :)
z cebula, marchwią, czerw. soczewica.
Doprawiam masłem, solą, czosnkiem, tymiankiem i czubryca (tymianek, oregano, czosnek, cząber).
Spróbuje na słodko. Pozdrawiam!
dodany przez Katarzyna @ 7 października 2018 o 12:27. #
Zosiu, kilka dni temu też robiłam krem z dyni. Dodałam do niego kilka marchewek, cebulę. Doprawiłam najzwyczajniej na świecie – gruboziarnistą solą i świeżo mielonym pieprzem. w trakcie gotowania się zupy, dodałam kilka gałązek rozmarynu – uwielbiam ten leśny aromat. Całość zwieńczyło pieczone jabłko z miodem i masłem. Aaaa, no i mleczko kokosowe oczywiście! To mój najprostszy sposób! Polecam każdemu! :)
dodany przez Sonia @ 7 października 2018 o 12:39. #
Mleko kokosowe, imbir, czosnek i sok z pomarańczy.
dodany przez Ola @ 7 października 2018 o 13:21. #
Ananasa :)
dodany przez Ala @ 7 października 2018 o 13:26. #
Odkąd mieszkamy z mężem sami, nie wyobrażamy sobie jesieni bez smaku zupy krem z dyni – świetny sposób na rozgrzanie się i wczucie w tej nostalgiczny klimat. :)
dodany przez Paulina z simplistic.pl @ 7 października 2018 o 17:25. #
czemu nie wchodza komentarze ???
dodany przez Magdalena @ 7 października 2018 o 18:07. #
Raz jeszcze moze sie uda. U mnie pieprz cayene i galka muszkatolowa bo lubiebpikantne smaczki. Posypuje pestkami dyni lub grzankami.
dodany przez Magdalena @ 7 października 2018 o 18:10. #
Ja dodaję świeży, posiekany koperek. Natomiast do zupy, oprócz dyni, dodaję liść selera naciowego, małą cebulkę 2 ząbki czosnku, małą marchewkę, małą pietruszkę, kawałek pora – to wszystko dusze na oliwie, potem gotuję do miękkości i miksuję na krem. Przed podaniem posypuję koperkiem. Jako dodatek stosuję grzaneczki, albo groszek ptysiowy, albo nasiona – takie jak do sałatek (słonecznik, dynia, jakieś orzeszki).
dodany przez Małgorzata @ 7 października 2018 o 18:26. #
Ile inspiracji w komentarzach. Ja dodam, że lubię dyniową za prostotę bo wyrafinowany smak można uzyskać najzwyczajniej -dodając upieczony czosnek. Ja zawsze robię z hokkaido, bo sama w sobie jest ciekawa w smaku.
dodany przez ewka @ 7 października 2018 o 18:44. #
ja dodaję imbir+ gałka muszkatołowa
dodany przez Ewa @ 7 października 2018 o 19:05. #
Ja dodaje na koniec biale miso (tylko nie wolno juz wtedy gotawac) – i zupa smaczniejsza i zdrowsza :)
dodany przez Iza @ 7 października 2018 o 21:35. #
Czy mogę wiedzieć czym zostały zrobione te zdjęcia? Świetna jakość!
dodany przez BASIA @ 8 października 2018 o 21:45. #
czosnek, chilii, suszone grzybki, masło, imbir, marchewka.ja mam takie dodatki
dodany przez asia @ 9 października 2018 o 00:36. #