Witajcie! Jeżeli nie macie pomysłu na przystawkę – oto ona! Poniżej dwa sprawdzone przepisy, których przygotowanie zajmuje jedynie chwilę. Pierwszy przepis, to połączenie awokado ze smażonymi krewetkami, a drugi z kolei to moja osobista recepturka na pastę z awokado – tzw. Guacamole. Zapraszam!
Skład:
(przepis na 2 porcje)
2 dojrzałe awokado
6 krewetek królewskich
2 ząbki czosnku
kilka listków swieżej bazylii
5 łyżek oliwy z oliwek
szczypta papryki czerwonej
3 krople cytryny
pieprz i sól
A oto jak to zrobić:
1. Dojrzałe awokado kroimy na 2 połówki i usuwamy pestkę.
2. Do małego naczynia przelewamy oliwę, dodajemy starty czosnek, paprykę, szczyptę soli i pieprzu oraz poszarpane liście bazylii.
3.Krewetki obieramy z ogonków, myjemy i zanurzamy w naszym sosie. Smażymy na rozgrzanej patelni ok. 5 sekund i ostrożnie układamy na połówki awokado. Przed podaniem skraplamy cytryną i pozostałym sosem z oliwy. Możemy przybrać listkami bazylii.
Przed wrzucem krewetek, koniecznie sprawdźmy czy patelnia jest dobrze rozgrzana.
.. zanurzone krewetki w marynacie, smażymy na rozgrzanej patelni. (max. 5 sekund na każdej stronie).
Usmażone krewetki układamy na połówkach awokado.
.. przed podaniem warto skroplić cytryną i polać pozostałą marynatą.
Przepis na Guacamole
Skład:
1 dojrzałe awokado
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mała czerwona cebula
szczypta soli
3 krople limonki
małe grzanki lub inne pieczywo
A oto jak to zrobić:
1. Obieramy awokado, usuwamy pestkę i rozcieramy widelcem na gładką masę. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i dorzucamy do masy z awokado. Dodajemy oliwę, szczyptę soli, a na końcu skraplamy limonką (sok z limonki zapobiega zmianie koloru startego owocu). Mieszamy i nakładamy na świeże pieczywo.
Komentarz: Jeżeli nie mam pod ręką limonki, dodaję w zastępstwie łyżeczkę octu balsamicznego (niestety zmienia to kolor pasty). Jeżeli chcę uzyskać trochę ostrzejszy smak, dodaję pokrojoną, czerwoną papryczkę.
Komentarze