* * *
Kiedy myślę o moich ulubionych deserach, to okazuje się, że na pierwszym miejscu są lody, kruche tarty przekładane kremem i owocami oraz beza. Dobry deser nie musi być słodki i przesadnie udekorowany – wystarczy, że zadbamy o odpowiednie proporcje składników i delikatny akcent w postaci świeżych kwiatów lub ziół. Krem maślany, którego użyłam do przełożenia bezy jest dość sztywny i może również posłużyć do przekładania tradycyjnych tortów. Piszę o tym, gdyż od paru dni przygotowujemy się do uroczystości komunijnych i temat tortu w naszym domu jest bardzo żywy – oczekiwania wobec mamy blogerki są spore. Niemniej jednak powracając do wspomnianego kremu, dla niektórych to połączenie, może być za słodkie, więc polecam zastąpić bitą śmietaną wymieszaną z mascarpone i odrobiną cukru pudru. W sprawie dzisiejszego przepisu nie mam już więcej do powiedzenia. Pierwsza łyżeczka sprawi, że Wy też zaniemówicie z wrażenia. Pytanie tylko, czy zaczynamy od lodów, czy od bezy?!
Skład:
wieniec bezowy (średnica 26 lub 29 cm)
6 białek
300 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
krem
200 g masła
250 g serka mascarpone
4 żółtka
5 łyżek cukru pudru
2-3 łyżki likieru typu: limoncello
otarta skórka z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
do dekoracji: sezonowe owoce, np. maliny, borówki, truskawki, jeżyny lub porzeczki oraz jadalne kwiaty lub zioła
A oto jak to zrobić:
1. Aby upiec bezę: piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni C (opcja: termoobieg *). W szerokiej misce umieszczamy białka. Ustawiamy obroty miksera na niskie i rozpoczynamy ubijanie białek. Gdy otrzymamy lekko sztywną pianę, obroty miksera ustawiamy na najwyższe i rozpoczynamy dodawanie cukru – łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Proces ubijania bezy chwilę trwa. Gdy piana nabierze błyszczącego koloru i będzie sztywna, dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ubijamy ostatni raz, a następnie przekładamy masę na papier do pieczenia. Rozkładamy równomiernie, do uzyskania wieńca (polecam narysować na papierze do pieczenia okrąg o średnicy ok. 26 cm). Blachę z bezą wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 100 stopni C i pieczemy przez 3 godziny. Upieczoną bezę ostrożnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce cukierniczej.
2. Aby przygotować krem: żółtka z cukrem ubijamy mikserem na puszystą masę (na tzw. kogel-mogel). W oddzielnym szerokim naczyniu ubijamy mikserem masło, aby się napowietrzyło. Gdy maślana masa zwiększy swoją objętość, dodajemy kogiel-mogiel, łyżka po łyżce. Staramy się wykonywać tę czynność partiami, by uniknąć zważenia się masy. Następnie dodajemy mascarpone – gdy masy się połączą dolewamy sok z cytryny, limoncello i otartą skórkę cytrynową. Mieszamy. Krem przed nałożeniem warto schłodzić w zamrażarce, min. 20 minut.
3. Upieczoną bezę rozkładamy na paterze lub tacy. Schłodzony krem nakładamy na bezę i dekorujemy owocami. Możemy dorzucić listki świeżej mięty lub melisy. Deser podajemy z lodami.
* można upiec również z opcją: góra-dół
komentarzy 27
Zosiu, czemu masz krzywy wyciąg?
dodany przez Anonim @ 26 maja 2022 o 23:11. #
Też zwróciłam na to uwagę :D
A beza wygląda wspaniale. Przepiękne zdjęcia – jak zawsze <3
dodany przez Mary @ 27 maja 2022 o 14:42. #
Ponieważ nie jest prosty… :D
dodany przez Anonim @ 27 maja 2022 o 15:00. #
Co to jest wyciąg i czy to istotne?
dodany przez Katarzyna @ 27 maja 2022 o 23:18. #
Krzywy wyciąg?? 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
dodany przez Anna @ 29 maja 2022 o 12:30. #
Wooow wygląda fenomenalnie! Mysle,ze wykorzystam ten przepis na 30 urodziny:))
dodany przez Żaneta @ 27 maja 2022 o 08:02. #
Oho, zaraz się zacznie. Że za dużo cukru, że za kaloryczne, że u Zosi to tylko mąka i cukier. Tak jakby jadła tylko to, co prezentuje na blogu :D
dodany przez bebe @ 27 maja 2022 o 10:45. #
Ja tam jestem zachwycona. I zamierza zaczerpnąć inspirację i zrobić to cudo 😄
dodany przez Anonim @ 27 maja 2022 o 11:55. #
Cała prawda. Cudów nie ma. Gdyby Zosia jadła wszystko co prezentuje – w 90% potrawy mączne z dużą zawartością cukru, również tego ukrytego – to nawet z przyspieszonym metabolizmem byłaby osobą z wyraźną nadwagą, nawet wręcz z otyłością.
dodany przez Anonim @ 27 maja 2022 o 13:19. #
Faktem jest, ze Zofia przeczy sama sobie. Pisze „dobry deser nie musi byc slodki”, po czym, bach! Pokazuje… beze. No nieee, beza przeciez nie jest ani troche slodka! :D A krem maslany, nawet z dodatkiem cytryny zawsze bedzie mdlawy. Czyli mamy kolejny deserek, po ktorym az sie niedobrze robi…
dodany przez Agata @ 31 maja 2022 o 18:16. #
a jak zrobić, żeby beza nie zmiękła pod wpływem kremu?
dodany przez ona @ 27 maja 2022 o 12:43. #
Bezę przekładamy kremem przed zjedzeniem. Jeśli postoi zawsze zmięknie
dodany przez Anonim @ 27 maja 2022 o 16:04. #
Przełożyć kremem przed podaniem i szybko zjeść;) choć ten krem maślany nie powinien „zaszkodzić „ bezie
dodany przez Ewa @ 27 maja 2022 o 16:12. #
Beza zmieknie nawet bez kremu, jesli zostawi sie ja na jakis czas. To jest deser, ktory nalezy zjesc zaraz po przygotowaniu.
dodany przez Agata @ 31 maja 2022 o 18:17. #
Od samego patrzenia aż mdli :-)
Wolę zjeść wiadereczko borówek za 9.99 z biedry :-D
dodany przez Mdłoo @ 27 maja 2022 o 13:21. #
Co kto woli. Uważaj tylko na te z Peru i Maroko … mało kto wie a one potrafią nam solidnie zaszkodzić .
dodany przez Kasia @ 28 maja 2022 o 12:11. #
Jak Cię mdli od patrzenia to po jaką……. tutaj wchodzisz?! No.., brak słów!
dodany przez Sylwia @ 28 maja 2022 o 14:48. #
I jaka oszczędność czasu i zdrowia :-)
dodany przez Weronika @ 29 maja 2022 o 20:48. #
Zosia moim zdaniem jest podobna do Magdaleny Lamparskiej.
dodany przez Katarzyna @ 27 maja 2022 o 17:52. #
Pycha❤️super ten przepis, uwielbiam bezę. Krem godny wypróbowania. Chodzi za mną taka beza z kremem kawowym jak dawniej ale niestety jakoś w żadnej cukierni nie widzę😕 Czy masz Zosiu jakąś wypróbowaną recepturę na taki krem (kawowy)?
Zosiu, skąd ta patera?
Piękne ujęcia, bardzo kojąco słodki wpis. Pozdrawiam serdeczne z zachodniopomorskiego ☕ 🙂 🌞
dodany przez CappuccinoPL @ 27 maja 2022 o 19:44. #
Ooooo za słodko zdecydowanie.
dodany przez Anonim @ 28 maja 2022 o 10:56. #
Zosiu wspaniały przepis! Taki wakacyjny, od razu mam ochotę na bezę. I cudownie wyglądasz :)
dodany przez Milena @ 28 maja 2022 o 16:32. #
Beza, tlusty krem z masla i jeszcze lody do tego? Serio?
dodany przez Anonim @ 28 maja 2022 o 18:14. #
Dokładnie tak 😏😏😏 uwielbiam ten przepis 🥰🥰🥰
na co dzień prowadzę 100% dietę wegańską i 0 słodyczy, ale 1 raz w miesiącu bez żadnych wyrzutów sumienia pozwalam sobie na mega słodycz 🥧🍰🧁🍦🍨🎂
Przepis Zosi musze wykorzystać 😊😊😊😊😊😊
dodany przez Julia @ 29 maja 2022 o 17:44. #
W6nika to z faktu, ze Zosia kompletnie nie potrafi rozróżniać smaków, a tym samym gotować. Smak słodki jest prosty – wystarczy cukier. Zarobek być musi na reklamach, więc siłą rzeczy Zosię bezustannie piecze ciasta, wyrabia desery, budynie etc. To jest oszukiwanie czytelniczek – a nie lifestyle.
dodany przez Anonim @ 29 maja 2022 o 23:07. #
OMG super delicious!!
Miki x
https://www.littletasteofbeauty.com/
dodany przez mikio @ 30 maja 2022 o 16:30. #
Kasiu,
skąd jest ten trencz na zdjęciu z kafejki?
https://makelifeeasier.pl/img/image/2022/05/image00055-1.jpeg
Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedz. Pozdrawiam serdecznie
Dominika
dodany przez Dominika @ 7 czerwca 2022 o 22:27. #