* * *
Wracamy z krótkiego urlopu z Kaszub. Buzie wyspane i wypoczęte. Włosy nie do końca nadają się do jakichś wyjściowych fryzur. Wieczorem w domu będziemy próbować je okiełznać. Doskonale pamiętam ten sam ból, gdy po całym dniu spędzonym w wodzie (albo na zmianę na rowerze wodnym lub w kajaku) największą bolączką na koniec dnia, było rozczesywanie włosów. Idzie nam gładko – w końcu po tylu latach, każdy dochodzi do wprawy. Wracamy późnym popołudniem. Łąki skąpane w ciepłym świetle, maki i chabry torują nam drogę do domu. Niezapowiedziany przystanek po kobiałkę truskawek. Sprzedawczyni zapewnia, że to już prawie ostatnie w tym roku truskawki kaszubskie. Są małe, nieregularne ale bardzo słodkie. Dla mnie to znakomity pretekst, aby na drugi dzień wspólnymi siłami upiec razem ciasto. Ciasto, które małe rączki podkradną w mgnieniu oka.
Skład:
200 g mąki pszennej
4 jajka
120 g masła
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
duża garść świeżych truskawek lub dowolnych owoców (nie mrożonych)
kruszonka:
50 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
30 g schłodzonego masła
A oto jak to zrobić:
1. W szerokiej misce ubijamy mikserem jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (zajmie to kilka minut). Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Na końcu dodajemy szczyptę soli oraz roztopione (uwaga: nie gorące!) masło. Całość mieszamy szpatułką i przelewamy do formy wyłożonej papierem. Na wierzch ciasta rozkładamy pokrojone kawałki truskawek i ścieramy na tarce schłodzone ciasto na kruszonkę. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C (opcja: góra-dół) przez 35-40 minut lub to tzw. suchego patyczka.
2. Aby zrobić kruszonkę: wszystkie składniki dokładnie zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w zamrażarce na minimum 30 minut.
komentarze 22
Truskawki na koniec lipca? Tak troche nie ten tego ;)
dodany przez Anonim @ 29 lipca 2022 o 19:13. #
Ano truskawki…. Więc ten tego… Z tego powodu że są różne odmiany. Ja mam wczesne które pod koniec maja juz owocują oraz późne które mam zawsze koniec lipca, początek sierpnia. Więc swoje potrafię mieć do połowy sierpnia,a czasem i ciut dłużej.
dodany przez Monika @ 30 lipca 2022 o 17:38. #
Nawet truskawki nie uratują tego przepisu – to jest czyste marnotrastwo owoców. Truskawka po ugotowaniu, upieczeniu etc traci całkowicie wartość odżywczą. Pozostaje jedynie fruktoza czyli cukier. A sam przepis zawiera już 250g czystego cukru.
dodany przez Anonim @ 31 lipca 2022 o 22:30. #
Nie do końca rozumiem sens liczenia cukru w cieście. Jeśli masz problemy ze spożywaniem cukru, raczej nie inspirujesz się przepisami z blogów, tylko ewentualnie sięgasz po takie, w których ktoś celowo ogranicza użycie cukru , lub stosuje jego zamienniki. Przepisy publikowane na mle to typowe „umilacze” życia i ciężko oczekiwać, żeby były zdrowe i pełne wartości odżywczych. Oczywiście, nikt nie każe (ani nie powinien raczej) jeść ich codziennie, ale naprawdę, dajcie żyć.
dodany przez elo @ 2 sierpnia 2022 o 13:28. #
Na lifestylowym blogu można oczekiwać ze prezentowane umilacze nie powodują lub sprzyją powstawaniu wielu chorób – tak jak cukier.
Cukier nie tylko tuczy, ale sprzyja rozwojowi chorób serca, cukrzycy typu 2, powstawaniu nowotworów. ale również depresji, próchnicy zębów, trądzika etc.
Cukier dodawany jest do wszystkich przetworzonych produktów spożywczych, jogurtów, zup w proszku, mieszanek przypraw, konserw, słodyczy, ciast, batonów, cukierków, sezamków, naleśników, pierogów, pizzy, słonych paluszków, krakersów, chipsów, ketchupów, sosów sałatkowych, majonezów, musztard, dressingów, chrzanów,
napoi gazowanych, soków owocowych, nektarów, wód smakowych, mleka roślinnego, deserów mlecznych, twarożków, serków do smarowania, serków owocowych, serków homogenizowanych, dżemów, konfitur, syropów, miodów, owoców w puszkach, płatków śniadaniowych, musli, granoli, produktów typu light i fit,
kandyzowanych owoców, wędlin, przetworów mięsnych, kiełbas, parówek, pieczywa, także do ciemnego i pełnoziarnistego, fast foodów etc.
Przeciętny Polak spożywa rocznie ponad 50kg cukru!
dodany przez Anonim @ 2 sierpnia 2022 o 22:28. #
Anonimie, na blgach „lifestylowych” kazdy autor pokazuje swoj wlasny styl zycia. Jesli Zosia lubi normalne ciasta z cukrem, tluszczem i jajkami, nie wiem dlaczego ma na sile wymyslac desery ze szpinaku i pietruszki. To nie jest blog doradcy – dietetyka. Nie chcesz, to nikt nie zmusza Cie do upieczenia tego ciasta. Ja np. go nie upieke, ale dlatego ze, wbrew tytulowi, moje dzieci nie znosza owocow zapieczonych w ciescie.
dodany przez Agata @ 3 sierpnia 2022 o 16:30. #
Nicku Agata, chyba jesteś bardzo naiwną osobą – na „lifestylowych” blogach, blogerki bynajmniej nie pokazują własnego stylu życia, lecz prezentują towary i usługi. Prezentacje przygotowują na potrzeby reklamodawców – jak reklama noży to tatar, a jak kosz piknikowy i naczynie żaroodporne to liguryjskie pieczywo.
Jednak każda publikacja wiąże się z odpowiedzialnością, a dzieci lubią to co im się oferuje. Posagiem na zdrowie jest wyrobienie zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci i nie jest to bynajmniej trudne.
dodany przez Anonim @ 4 sierpnia 2022 o 08:08. #
Komentarz Anonima z 4.08 o 8.08 jest bardzo trafny. Teraz blog MLE jest dla mnie tylko jedną wielką reklamą czegoś…Wpisy są pisane właśnie pod reklamodawców, ciągłe kody rabatowe zachęcają do robienia zakupów, a artykuł tu na blogu swego czasu by uważać, aby nie popaśc w konsumpcjonizm jest jak jakiś żart. Niezmiernie podziwiam osoby prowadzące bloga bez reklam/współprac, a są jeszcze takie osoby i maja grono odbiorców. Ja od wielu lat „nie kupuję” prezentowanych tu treści, bo nie przekonują mnie tłumaczenia, że reklamuje sie tylko to, co się sprawdza. I cieszę się, że jest tu choc jedna osoba, która widzi związek reklamowanego produktu z treścią wpisu:) To budujące.
dodany przez Zyta @ 4 sierpnia 2022 o 14:37. #
Hahah, jakie dzieci. Jeszcze nie spróbowałam, a sama jestem po uszy zakochana w tym przepisie. Mnaim!
dodany przez Karolina Nowak @ 29 lipca 2022 o 20:10. #
Poezja! Pyszne ciasto do kawki, z ulubionymi ludźmi wokół.
dodany przez Beata @ 30 lipca 2022 o 09:33. #
Zosiu, dziękuję za ten przepis. Myślałam co tu prostego upiec na weekend, zastanawiałam się nad ciastem jogurtowym, ale ostatnio wychodziły mi z niego zakalce. A tu proszę, przepis idealny! :)
Ciasto jest przepyszne, puszyste. Kruszonka trochę się zapadła przy pieczeniu, ale to nic nie szkodzi, i tak jest palce lizać;)
dodany przez Róża @ 30 lipca 2022 o 18:45. #
Zosiu, dzięki za przepis właśnie o poranku zastanawiałam się co upiec na niedzielny podwieczorek, a tu taki prosty i szybki przepis. U mnie będzie z borówkami :) Radosnej niedzieli dla Ciebie i rodzinki 🍰
dodany przez Aldona @ 31 lipca 2022 o 09:05. #
Wydawać by się mogło, ze „małe rączki” szczególnie na lifestylowym blogu mogłyby zostać nauczone racjonalnego i zdrowego odżywiania, a nie dokarmiania ciastem.
dodany przez Anonim @ 31 lipca 2022 o 17:42. #
Chyba masz problem z ocenianiem rzeczywistości. Ten komentarz piszesz tylko dlatego żeby się do czegoś doczepić.
Widać że jesteś fanką jadu. Jeśli dbasz o zdrowie życie to zadbaj też o zdrową mentalność.
dodany przez Anna @ 3 sierpnia 2022 o 14:17. #
To ty Anna – masz problemy z ocenianiem rzeczywistości – która jest taka – cukier powoduje lub sprzyją powstawaniu wielu chorób – chorób serca, cukrzycy typu 2, powstawaniu nowotworów. ale również depresji, próchnicy zębów, trądzika, nadwadze i otyłości etc.
Troska o zdrowie „małych rączek” potwierdza moją zdrową mentalność, wiec widać że to ty Anno – jesteś fanką jadu. Zadbaj lepiej o uzdrowienie własnej mentalności.
dodany przez Anonim @ 3 sierpnia 2022 o 16:54. #
Czego Jaś się nie nauczy tego Jan nie będzie umiał. Dzieci przyzwyczajone, a w międzyczasie uzależnione od cukru – rzucają się na wszystko co słodkie. Racjonalniej i zdrowiej byłoby gdyby zjadły jedynie świeże truskawki – bez dodatku cukru i śmietany, gdyż i tak zawierają duże ilości cukru w postaci fruktozy. Jednak świeże truskawki zawierają składniki odżywcze jak witaminę c, potas, magnez, fosfor etc.
O szkodliwości spożywania mąki pszennej – czytelniczki już niejednokrotnie wspominały w komentarzach. Mąka pszenna, cukier -250 g czystego cukru + fruktoza z truskawek, masło – 180g, wszystko razem jest nie tylko wysoko kaloryczne, ale wyjątkowo niezdrowe.
dodany przez Anonim @ 1 sierpnia 2022 o 00:13. #
Ćwierć kilo cukru.Rzeczywiście zapewne posmakuje dzieciom.
dodany przez Gosc @ 1 sierpnia 2022 o 03:18. #
U Zochy jak zwykle cukier, mąka pszenna i tłuszcz. Pyszności 🤪
dodany przez Zołza @ 4 sierpnia 2022 o 22:36. #
It seems so delicious !!
Miki x
https://www.littletasteofbeauty.com/
dodany przez miki @ 2 sierpnia 2022 o 12:26. #
Jaki model okapu pod taką zabudowę? Byłabym wdzęczna za odpowedź, jestem w trakcie planowania zabudowy kuchennej
dodany przez Dorota @ 4 sierpnia 2022 o 11:48. #
ano tak! Bo przecież dla dorosłych to się nawet nie opłaca piec….
dodany przez Ela @ 11 września 2022 o 09:51. #
Ciasto wyszło bardzo smaczne. Dziękuję za przepis. Teraz to będzie mój sztandarowy przepis na placek z truskawkami. Cukier zredukowałam do 100 g.
dodany przez Joanna @ 28 maja 2023 o 06:44. #