A jaki deser Wasze Mamy lubią?
Skład:
Ciasto:
2 pomarańcze
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g cukru
180 g mąki
szczypta soli
Krem:
2 tabliczki białej czekolady
350 ml śmietanki kremówki (36%)
2 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki masła
A oto jak to zrobić:
1. Pomarańcze dokładnie myjemy, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 20 minut, lub do momentu aż całkowicie zmiękną. Po ugotowaniu owoce dobrze odsączamy, usuwamy pestki i miksujemy całość blenderem na puree.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Jajka ucieramy z cukrem do białości, następnie dodajemy po łyżeczce pomarańczowe puree. Mieszamy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Uzyskane ciasto ostrożnie przelewamy do natłuszczonej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut, aż dobrze wyrośnie. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Do momentu ostygnięcia, nie wyjmujemy ciasta z formy.
3. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając masło. Odstawiamy do ostudzenia. Ubitą śmietanę z cukrem pudrem, łączymy z ostudzoną białą czekoladą. Tak powstały krem umieszczamy na parę minut w lodówce.
4. Ciasto wyjmujemy ostrożnie z formy i przecinamy w połowie lub na 3 części (w zależności od grubości ciasta). Pierwszy spód przekładamy na paterę i smarujemy sporą ilością kremu. Następnie nakładamy kolejne płaty ciasta i rozprowadzamy pozostałą część kremu. Ozdabiamy majowymi kwiatami!
Komentarz: Tort najlepiej smakuje na drugi dzień, przechowany w lodówce.
komentarze 2
Jakiej średnicy jest foremka?
dodany przez Sylwia @ 21 grudnia 2023 o 12:06. #
Sylwio, forma ma 25 cm średnicy ;)
dodany przez Katarzyna @ 21 grudnia 2023 o 12:28. #