Skład:
ok. 1 kg truskawek
2 jajka
1 łyżka cukru wanilinowego
150 g mąki pszennej
100 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g brązowego cukru
1/4 szklanki mleka
starta skórka z limonki
cukier puder do posypania
A oto jak to zrobić:
1. Truskawki obieramy, kroimy w ćwiartki i przekładamy do żaroodpornego naczynia.
2. Jajka ucieramy z brązowym cukrem na puszystą masę. Dolewamy wcześniej roztopione masło, mleko, cukier wanilinowy i starannie mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie dosypujemy do masy jajecznej. Wymieszane ciasto ostrożnie przekładamy na owoce. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 25-30 minut. Po wyjęciu posypujemy startą skórką z limonki oraz cukrem pudrem. Podajemy na gorąco.
Komentarze