Wraz z początkiem roku wszyscy lubimy sięgać po lżejsze przepisy. Dużo świeżych warzyw i owoców, mniej smażonych i tłustych potraw. Jeśli wiecie o czym mówię, mam dla Was propozycje na łososia w mandarynkach, który z pewnością nasyci Wasze kubki smakowe i zapewni porcje zdrowia.

Skład:

ok. 400 g świeżego łososia

2-3 łodygi świeżego selera

1 czerwona cebula

garść świeżych liści szpinaku

1 awokado

1/2 cukini

sos do marynaty:

2-3 łyżki sosu sojowego

sok z 1/2 cytryny

sok z 1 mandarynki

*  opcjonalnie można dodać świeżą kolendrę do posypania na wierzch

A oto jak to zrobić:  
1. Oczyszczonego łososia obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Marynujemy w wyciśniętym soku z cytryny, mandarynki i sosie sojowym. Odstawiamy na minimum godzinę.
2. W szerokim naczyniu łączymy posiekaną w kostkę cebulę, umyte liście szpinaku, pokrojony seler naciowy, cukinię i awokado. Na górę wykładamy zamarynowanego łososia wraz z marynatą. Całość mieszamy i podajemy na zimno.