Skład (dla 2 osób):
pęczek zieonych szparagów
2 małe bagietki
2 jajka
sos:
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka majonezu
szczyppta soli
świeżo zmielony kolorowy pieprz
kilka kropel soku z cytryny
A oto jak to zrobić:
1. Szparagi należy dokładnie opłukać i odłamać zdrewniałe końce – powinny się same ułamać w odpowiednim miejscu ( ja dodatkowo obieram ze skórki, ale nie jest to wymagane przy zielonych szparagach). Następnie umieszczamy w gorącej osolonej wodzie, dodajemy 1 łyżkę cykru i gotujemy ok. 4-5 minut. Wyjmujemy, odcedzamy i przekładamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Podsmażamy z każdej strony ok. 1 min.
2. Aby przygotować sos: do małego naczynia nalewamy oliwę z oliwek, dodajemy majonez, musztardę i dokładnie mieszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym sosem smarujemy podgrzaną bagietkę, dodajemy podsmażone szparagi i nakładamy jajko w koszulce (jak przyrządzić jajko w koszulce?). Całość posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Komentarze