Skład:
ciasto:
250 g dobrej, gorzkiej czekolady
100 g masła
30 g brązowego cukru + 30 g cukru pudru
4 jajka
2 łyżki mąki
szczypta soli
krem: 300 ml mleka
3 żółtka
kawałek przekrojonej laski wanilii
60 g cukru pudru
4 łyżki mąki
100 g masła o temp. pokojowej+ 50 g cukru pudru
1-2 opakowania malin / jeżyn / borówek amerykańskich
A oto jak to zrobić:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą (lub wykładamy papierem do pieczenia).
2. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z ognia i dodajemy brązowy cukier, żółtka oraz mąkę. Mieszamy. Białka z szczyptą soli ubijamy na puszystą masę, pod koniec ubijania stopniowo dosypujemy cukier puder i ubijamy, aż piana będzie sztywna i gładka. Następnie ubitą pianę powoli przekładamy do masy czekoladowej i mieszamy do momentu, aż masa stanie się jednolita. Gotową masę wlewamy do tortownicy, wygładzamy wierzch i pieczemy ok. 40 minut, aż ciasto w środku stanie się lekko sztywne. Czekamy aż wystygnie.
3. Aby zrobić krem, gotujemy mleko z kawałkiem laski wanilii w garnku o grubym dnie. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na ok. 8 minut, aż mleko nasyci się aromatem wanilii. Żółtka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy mąkę i mieszamy. Mleko ponownie zagotowujemy i małym strumieniem dodajemy do masy jajecznej. Przelewamy wszystko z powrotem do garnka i podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając, żeby masa nie przywarła do dna. W trakcie podgrzewania, masa powinna zgęstnieć. Pozostawiamy do schłodzenia. W między czasie w oddzielnym naczyniu ubijamy masło z cukrem pudrem, a następnie dodajemy po łyżeczce schłodzony krem, aż masa zrobi się lekka i biała. Na końcu dorzucamy do kremu garść malin.
4. Upieczone ciasto kroimy na pół i przekładamy na zmianę kremem i owocami, posypując cukrem pudrem. Wstawiamy do lodówki na pare godzin.
Komentarze