Skład:

ok. 1,5 kg świeżej dyni

1 duża cebula

1-2 łyżki masła

1 łyżka miodu

1.5 l bulionu (własnej produkcji)

1 gałązka świeżego rozmarynu 

2 duże gruszki

150 ml jogurtu greckiego 

1-2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

sól morska

do podania: gęsta śmietana + ocet balsamiczny + świeże listki rozmarynu

A oto jak to zrobić:

1. W dużym garnku, na łyżce masła podsmażamy posiekaną cebulę do momentu, aż się zarumieni. Następnie dodajemy pokrojony miąższ dyni, gałązkę rozmarynu oraz pokrojone w ćwiartki gruszki.Całość zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut (do momentu, aż dynia zmięknie).

2. Z garnka usuwamy gałązkę rozmarynu i za pomocą blendera partiami miksujemy zupę. Dodajemy jogurt i miód. Mieszamy. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Podajemy z łyżką śmietany, listkami rozmarynu i łyżką octu balsamicznego.