Skład:
400 g mąki
1 jajko
4 łyżki cukru
1 łyżeczka suszonych drożdży
3 łyżki oleju roślinnego
125 ml ciepłego mleka
125 ml ciepłej wody
farsz:
150 g cukru ciemnobrązowego Muscovado
80 g masła
1 łyżka mielonego cynamonu + 1 łyżeczka mielonego kardamonu (Kotanyi)
garść rodzynek sułtańskich
garść orzechów brazylijskich (mogą być włoskie, laskowe lub migdały)
4-5 łyżek dżemu pomarańczowego
A oto ja to zrobić:
1. W średnim naczyniu ubijamy jajko, mleko i wodę aż składniki dokładnie się połączą. W oddzielnej misce, przesiewamy makę, cukier i drożdże w proszku. Mieszamy i dodajemy olej. Na końcu dolewamy mieszaninę z jajkiem i mieszamy, aż powstanie miękkie ciasto.
2. Ciasto przekładamy na stolnicę (oprószoną mąką) i wyrabiamy przez 6-8 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Dużą miskę smarujemy olejem, umieszczamy w niej ciasto i obtaczamy, aby na powierzchni nie utworzyła się skorupa. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
3. Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy pierwszą część na kształt prostokąta. Smarujemy masłem, dżemem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i kardamonem. Następnie nakładamy na ciasto wszystkie bakalie. Zawijamy ciasto zaczynając od jednego brzegu. Płynnym ruchem kroimy na kawałki o grubości 2 cm, które przekładamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Ponawiamy tę czynność z drugą połową ciasta. Przykrywamy ciasteczka ściereczką i zostawiamy w cieple na 40 minut. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 18 minut (do momentu, aż osiągną złoty kolor). Wyjmujemy i studzimy na drucianej podstawce.
Komentarze