Skład:
400 g mąki
1 jajko
4 łyżki cukru
1 łyżeczka suszonych drożdży
3 łyżki oleju roślinnego
125 ml ciepłego mleka
125 ml ciepłej wody
farsz:
150 g cukru ciemnobrązowego Muscovado
80 g masła
1 łyżka mielonego cynamonu + 1 łyżeczka mielonego kardamonu (Kotanyi)
garść rodzynek sułtańskich
garść orzechów brazylijskich (mogą być włoskie, laskowe lub migdały)
4-5 łyżek dżemu pomarańczowego
A oto ja to zrobić:
1. W średnim naczyniu ubijamy jajko, mleko i wodę aż składniki dokładnie się połączą. W oddzielnej misce, przesiewamy makę, cukier i drożdże w proszku. Mieszamy i dodajemy olej. Na końcu dolewamy mieszaninę z jajkiem i mieszamy, aż powstanie miękkie ciasto.
2. Ciasto przekładamy na stolnicę (oprószoną mąką) i wyrabiamy przez 6-8 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Dużą miskę smarujemy olejem, umieszczamy w niej ciasto i obtaczamy, aby na powierzchni nie utworzyła się skorupa. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
3. Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy pierwszą część na kształt prostokąta. Smarujemy masłem, dżemem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i kardamonem. Następnie nakładamy na ciasto wszystkie bakalie. Zawijamy ciasto zaczynając od jednego brzegu. Płynnym ruchem kroimy na kawałki o grubości 2 cm, które przekładamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Ponawiamy tę czynność z drugą połową ciasta. Przykrywamy ciasteczka ściereczką i zostawiamy w cieple na 40 minut. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 18 minut (do momentu, aż osiągną złoty kolor). Wyjmujemy i studzimy na drucianej podstawce.
36 komentarzy
I love Cinnamon and I´m sure this cakes are a try worth :)
xx from Bavaria/Germany, Rena
International giveaway for your good figure
http://www.dressedwithsoul.blogspot.de
dodany przez Rena @ 28 grudnia 2013 o 10:35. #
ja też kocham cynamon :D i ten specyficzny zapach
http://www.magadish.blogspot.com
dodany przez magadish @ 28 grudnia 2013 o 10:50. #
Mmmm pychota :)
http://www.angliaoczamipolki.com
dodany przez Kasia @ 28 grudnia 2013 o 11:25. #
Uwielbiam cynamon :))
smakowicie wygląda :)
http://newlookstyleblog.blogspot.com
dodany przez http://newlookstyleblog.blogspot.com @ 28 grudnia 2013 o 11:25. #
Cynamon bardzo lubię, ale u nas na poświąteczne śniadanie są świąteczne ciasta, bo tyle ich napiekła mama Pana M. ;)
dodany przez Asia bloguje o prezentach @ 28 grudnia 2013 o 11:39. #
Wyglądają niesamowicie i na pewno są smaczne, ale ja już mam chyba przesyt słodkościami po świątecznym obżarstwie!
Pozdrawiam
Marta
:)
dodany przez zabic-garsonke.blogspot.com @ 28 grudnia 2013 o 11:48. #
ślicznie wyglądają! zapewne muszą też bardzo dobrze smakować :)
Mrs Vain
dodany przez Mrs Vain @ 28 grudnia 2013 o 21:05. #
Przepyszne!:D
dodany przez Kasia @ 28 grudnia 2013 o 10:40. #
Sporo czasu to zajmuje ok 4 godziny łącznie a to ma być śniadanie? Komu by się tak chcialo…
dodany przez Anonim @ 28 grudnia 2013 o 10:43. #
Wstajemy o 4.00 i już:)
dodany przez Ania @ 28 grudnia 2013 o 12:17. #
wyglądają pysznie
http://www.magadish.blogspot.com
dodany przez magadish @ 28 grudnia 2013 o 10:44. #
Wspaniałe ! Pozdrawiam Zosiu:)
Ania
dodany przez Ania @ 28 grudnia 2013 o 10:46. #
Mam pytanie, a czy suszone drozdze mozna zastapic swiezymi? Jesli tak: ile nalezy ich dac na 400g maki? Pozdrawiam serdecznie :-)
dodany przez Malina @ 28 grudnia 2013 o 10:51. #
uwielbiam takie bułeczki, ja robię takie z żurawiną!
zapraszam do siebie na kreacje sylwestrową:
http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/2013/12/duga-czarna.html
dodany przez http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/ @ 28 grudnia 2013 o 10:54. #
Uwielbiam takie śniadanka!!! :))
http://mademoisellejuliet.blogspot.com/
http://mademoisellejuliet.blogspot.com/
http://mademoisellejuliet.blogspot.com/
dodany przez JULIA @ 28 grudnia 2013 o 11:14. #
Wyglądają przepysznie :)
dodany przez Dominika @ 28 grudnia 2013 o 11:18. #
muszą być pyszne! :)
dodany przez madame-pattinka @ 28 grudnia 2013 o 11:26. #
szkoda, że takie czasochłonne :) nie każdy ma rano tyle czasu…
dodany przez http://crazy-about-heels.blogspot.com @ 28 grudnia 2013 o 11:28. #
Zawsze można je przygotować dzień wcześniej ;)
dodany przez Catalina @ 28 grudnia 2013 o 11:45. #
Bułeczki cynamonowe przypominają mi jeden z najlepszych okresów mojego życia . Także uwielbiam ♥
dodany przez CauseLoveIt @ 28 grudnia 2013 o 11:49. #
Zosiu, mam do Ciebie pytanie. Czy można zamiast dżemu/cynamonu itd dodać po prostu masę makową i rodzynki? Wyszłyby małe “makowce” które uwielbiam i chętnie zrobiłabym je u siebie w domu.
Proszę o odpowiedź i pozdrawiam serdecznie ze słonecznych kurpiów/kurpi sama nie wiem :))
dodany przez Kornella @ 28 grudnia 2013 o 11:55. #
Kasiu może porada o dobrej pozycji książkowej Dawno nic nie było A wieczorki sprzyjają :) czytaniu
dodany przez Aniołek @ 28 grudnia 2013 o 12:01. #
Mam trochę przesyt słodkości po świętach, ale takie bułeczki są świetną opcją na śniadanie :) Wyglądają przepysznie :)
dodany przez Olfaktoria @ 28 grudnia 2013 o 12:56. #
świetne!
http://mamasaidbecool.blogspot.com/
dodany przez be cool @ 28 grudnia 2013 o 13:06. #
pyszne są!
dodany przez Jeans Please @ 28 grudnia 2013 o 13:19. #
Wprawdzie na razie nie skorzystam, bo świąteczne ciasto wciąż wychodzą mi uszami i obiecałam sobie nie zbliżać się do słodyczy jeszcze przez jakiś czas ;)) ale wyglądają przesmakowicie!
Pozdrawiam
Lena Magda Spot
dodany przez LenaMagdaSpot @ 28 grudnia 2013 o 14:04. #
Po obżarstwie świątecznych chce się takich ;;normalnych” pyszności :) Chyba jutro też zakręcę kilka ślimaczków…
A dziś na obiad tarta szpinakowa. Dietetyczna, bez grama masła :) Detoks poświąteczny !
Zapraszam:
http://pani-mucha.blogspot.com/
dodany przez Mucha @ 28 grudnia 2013 o 14:07. #
O rany, ale narobiłam sobie ochoty :)
dodany przez piękniejestżyć @ 28 grudnia 2013 o 14:39. #
mmmm yami, oczy jedzą!
M.
dodany przez Save the magic moments @ 28 grudnia 2013 o 15:02. #
pomysl na przepis – wiadomo, ze wiekszosc z nas jada na sniadania kanapki, wiec moze jakas alternatywa dla nich, ale rownie sycąca i z węglowodanami, np. jakies tortille sniadaniowe lub inne cuda. pozdrawiam
dodany przez ff @ 28 grudnia 2013 o 15:28. #
taki poświąteczny zapychacz postowy. tego typu bułki szybko czerstwieją.
_
dodany przez anonimka @ 28 grudnia 2013 o 18:21. #
Pycha :)
dodany przez Vivien @ 28 grudnia 2013 o 18:25. #
Mnie się nie udaly… :(
Uwielbiam takie buleczki..znam inny przepis, bez dzemu i bakali. Nie trzeba tyle czekac z wyrosnieciem a sa mega duze i pyszne… te na zdjeciach wygladaja pysznie..
Ech
Pozd
dodany przez j.c @ 29 grudnia 2013 o 15:27. #
Zosiu zrobilam! Pyszne! Ale zamiast normalnego masla uzylam brandy butter. Musisz sprobowac!:) pozdrawiam,ola:)
dodany przez ola @ 30 grudnia 2013 o 21:53. #
Wyglądają pysznie:)
dodany przez Magda @ 1 stycznia 2014 o 14:45. #
Planuję “atak” na ten przepis. ت Czy drożdże suszone mogę zastąpić zwykłymi? W jakich proporcjach? Było pytanie ale bez odpowiedzi :-( Dziękuję z góry i pozdrawiam.
dodany przez Mari @ 4 stycznia 2014 o 02:20. #