Jedna z moich ulubionych potraw wielkanocnych. Co roku na Wielkanoc obiecuję sobie, że będę ją również przygotowywała w dni powszednie. Nic z tego! Zawsze przypominam sobie o niej, na kilka dni przed śniadaniem wielkanocnym. Pomysł ten zaczerpnęłam od mojej Cioci, która również jest psychologiem :)
Skład:
3-4 ugotowane jajka
garść posiekanej pietruszki
1 mała, czerowna cebula
sól i pieprz
masło do smażenia
3-4 łyżki bułki tartej
A oto jak to zrobić:
1. Ugotowane jajka na twardo, zdecydowanym ruchem przecinam za pomocą ostrego noża na dwie połówki. Ostrożnie wyjmuję miąższ, tak by nie uszkodzić skorupek i rozgniatam widelcem. Cebule kroję w bardzo drobną kosteczkę, dodaję do rozgnieconych jajek i dorzucam posiekaną pietruszkę. Mieszam i przyprawiam solą i pieprzem.
2. Farsz z jajek, cebuli i pietruszki wkładam do skorupek, zanurzam w bułce tartej i układam na rozgrzaną patelnię z masłem. Smażę ok. 3 minuty, aż bułka tarta zbrązowieje.
Ugotowane jajka rozgniatam widelcem.
Do farszu dorzucam drobno pokrojoną cebulę i pietruszkę.
Skorupki od jajek, wypełniam przygotowanym farszem z jajek, pietruszki i cebuli.
Zanurzam w bułce tartej.
… i smażę na rozgrzanej patelni z masłem.
Efekt końcowy!
Komentarz: Do farszu możemy również dodać mieloną, czerwoną paprykę lub pietruszkę zastąpić koperkiem.
..a przy okazjii, przypominam wszystkim o zasianiu rzeżuchy! Wystarczą 3- 4 dni i kiełki są gotowe.
Komentarz: Nasiona rzeżuchy trzeba co 3-4 godziny spryskiwać wodą. Po 4-5 dniach są gotowe do jedzenia.
… kiełki rzeżuchy używam jako element dekoracji półmisków z szynkami, czy też do pasztetu wielkanocnego. Nadają się także do pieczywa i twarogów. Mieszając zmiksowane lub drobno posiekane kiełki rzeżuchy z masłem, otrzymamy aromatyczną pastę kanapkową.
Na pozostałe przepisy wielkanocne, zapraszam na moją stronę makecookingeasier.pl lub odsyłam pod zakładkę Gotowanie. Smacznego!
Komentarze