Skład:
(przepis dla 2 osób)
10-12 świeżych krewetek w pancerzach (mogą być mrożone)
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego chili
50 g masła
garść świeżej bazyli / pietruszki
guacamole:
2 dojrzałe awokado
3-4 małe pomidorki
2 szalotki
garść świeżej kolendry
sok z 1/2 limonki
sól morska / świeżo zmielony pieprz ziołowy
oliwa z oliwek
A oto jak to zrobić:
1. Krewetki dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i delikatnie podsmażamy czosnek z chili. Patelnię odstawiamy z ognia, dorzucając posiekane liście bazyli i pietruszki. Osuszone krewetki przekładamy na patelnię i zamaczamy w mieszaninie czosnkowo – maślanej. Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na ok. 45 minut, aż krewetki nasiąkną smakiem. Po upływie czasu smażymy po 1 minucie z każdej strony. Podajemy od razu z bagietką i świeżym guacamole.
2. Przygotowanie guacamole: Widelcem ugniatamy obrane awokado i skrapiamy sokiem z limonki. Pomidorki kroimy w ćwiartki, a szalotkę siekamy na drobno. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy kilka kropel oliwy, mieszamy i posypujemy kolendrą. Komentarz: Czosnku nie należy długo smażyć, gdyż krewetki mogą nabrać gorzkiego smaku. Do guacamole nie musimy dodawać pomidorów.
Komentarze