Skład:
1 pęczek świeżego szpinaku
2 jajka
1 opakowanie sera ricotta (ok. 250 g)
1/2 szklanki mleka
4 łyżki mąki
3 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka świeżo zmieloengo pieprzu ziołowego
do smażenia: olej roślinny
do podania: wymieszany jogurt grecki z sokiem z cytryny
A oto jak to zrobić:
1. Liście szpinaku odcinamy, dokładnie myjemy i blanszujemy. Żółtka mieszamy z serem ricottą, mąką i mlekiem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy posiekany szpinak i czosnek. Całość mieszamy i dodajemy ubite białka. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z łyżką oleju, na małym ogniu pod przykryciem.
Komentarz: Blanszowanie szpinaku polega na tym, że liście zalewamy wrzątkiem po czym oblewamy je zimną wodą – stosujemy więc zarówno bardzo wysoką, jak i bardzo niską temperaturę. Do placuszków podaję wymieszany jogurt grecki z cytryną.
Komentarze