* * *
Każda okazja do przygotowania czegoś słodkiego jest dobra! A tak się składa, że 30 lipca był Międzynarodowym Dniem Sernika. Co zatem powiecie na delikatny sernik na zimno, bez cukru, jajek i pieczenia? Za to z białą czekoladą, lemon curd i zieloną galaretką. Myślę, że na letnie weekendy w sam raz!
Skład:
(forma o średnicy 18 cm)
(przepis na 6-8 osób)
200 g białej czekolady
1 kg twarogu 3 – krotnie zmielonego (tzw. z pudełka)
150 ml śmietanki kremówki 36 %
5 łyżek lemon curd
2 łyżki żelatyny + odrobinę wrzątku
1 opakowanie galaretki (np. agrestowa)
spód: 200 g herbatników zbożowych
garść orzeszków solnych
50 g masła
A oto jak to zrobić:
1. Kruche herbatniki wraz z orzeszkami kruszymy (najlepiej w malakserze). Dodajemy masło i mieszamy do otrzymania miękkiej masy. Całość przekładamy na dno formy i wygładzamy. Formę z kruchym spodem umieszczamy w zamrażalniku na 20 minut. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy i łączymy z twarogiem. Dodajemy lemon curd, ubitą śmietankę i dokładnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku. Przestudzoną żelatynę stopniowo łączymy z masą serową – do żelatyny dodajemy łyżkę masy i dokładnie mieszamy. Następnie łączymy z resztą masy.
2. Wymieszaną masę twarogową przekładamy na schłodzony spód, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce. Galaretkę przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu (zawsze lepiej trochę mniej wody dodać – będzie bardziej gęsta). Schładzamy, a następnie przelewamy na wierzch sernika. Całość ponownie przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce, najlepiej na całą noc.
Komentarze