* * *
Upały, upały, upały! A na taką pogodę nie ma nic lepszego jak orzeźwiająca lemoniada z arbuza. Przy tym przepisie szczególnie polecam Wam formę jej podania w wydrążonym arbuzie – wypróbowałam przy ostatniej imprezie i goście byli zachwyceni! Taki mały drobiazg, który angażuje zaproszonych a nam ułatwia w innych czynnościach, które wiążą się z podejmowaniem gości. A co powiecie na wersję z alkoholem?
Skład:
1 dojrzały arbuz (różowy i żółty)
1 dojrzały melon
1 cytryna
1 limonka
2 szklanki kruszonego lodu
2-3 łyżki brązowego cukru
A oto jak to zrobić:
1. Arbuza i melona przecinamy w połowie i wyjmujemy miąższ. Usuwamy pestki a masę przekładamy do blendera. Dodajemy kruszony lód, brązowy cukier, sok z limonki i cytryny. Całość miksujemy na gładką masę i przelewamy do wydrążonego arbuza. Dodajemy plastry cytryny. Tak przygotowaną lemoniadę podajemy mocno słochodzoną.
Komentarz: Polecam również wersję z alkoholem – Martini Bianco, Malibu lub z Tequilą.
* * *
Wskazówki jak rozpoznać dojrzałego arbuza?
– warto przyłożyć ucho do arbuza i spróbować pobębnić w niego dłonią – jeżeli usłyszycie tzw. dudniący dźwięc, to znak że jest dojrzały,
– warto unikać małych arbuzów – jest większe prawdopodobieństwo, że arbuz o większych rozmiarach będzie lepszy,
– dojrzały arbuz ma jednolity zielony kolor skórki, a paski nie wyróżniają się.
* * *
Jeżeli jeszcze znacie jakieś sposoby, śmiało piszcie w komentarzach!
Komentarze