* * *
Upały, upały, upały! A na taką pogodę nie ma nic lepszego jak orzeźwiająca lemoniada z arbuza. Przy tym przepisie szczególnie polecam Wam formę jej podania w wydrążonym arbuzie – wypróbowałam przy ostatniej imprezie i goście byli zachwyceni! Taki mały drobiazg, który angażuje zaproszonych a nam ułatwia w innych czynnościach, które wiążą się z podejmowaniem gości. A co powiecie na wersję z alkoholem?
Skład:
1 dojrzały arbuz (różowy i żółty)
1 dojrzały melon
1 cytryna
1 limonka
2 szklanki kruszonego lodu
2-3 łyżki brązowego cukru
A oto jak to zrobić:
1. Arbuza i melona przecinamy w połowie i wyjmujemy miąższ. Usuwamy pestki a masę przekładamy do blendera. Dodajemy kruszony lód, brązowy cukier, sok z limonki i cytryny. Całość miksujemy na gładką masę i przelewamy do wydrążonego arbuza. Dodajemy plastry cytryny. Tak przygotowaną lemoniadę podajemy mocno słochodzoną.
Komentarz: Polecam również wersję z alkoholem – Martini Bianco, Malibu lub z Tequilą.
* * *
Wskazówki jak rozpoznać dojrzałego arbuza?
– warto przyłożyć ucho do arbuza i spróbować pobębnić w niego dłonią – jeżeli usłyszycie tzw. dudniący dźwięc, to znak że jest dojrzały,
– warto unikać małych arbuzów – jest większe prawdopodobieństwo, że arbuz o większych rozmiarach będzie lepszy,
– dojrzały arbuz ma jednolity zielony kolor skórki, a paski nie wyróżniają się.
* * *
Jeżeli jeszcze znacie jakieś sposoby, śmiało piszcie w komentarzach!
42 komentarze
Idealny przepis na taką pogodę:)
http://www.kosmetycznieimodnie.blogspot.com
dodany przez Marta @ 7 sierpnia 2015 o 13:04. #
DOkładnie, a z Martini jeszcze lepsze :)
dodany przez www.modaitakietam.blogspot.com @ 7 sierpnia 2015 o 17:21. #
Ślicznie i apetycznie wyglądają te kuleczki z owoców
http://www.agnezja.wordpress.com
dodany przez Agnieszka @ 7 sierpnia 2015 o 20:52. #
Dzięki za radę! Do tej pory nie wiedziałam jak wybrać, liczyłam na szczęście :-) Najbardziej uwielbiam wcinać ćwiartki arbuza, a największy ubaw mam kiedy ręce i buzia lepią się od soku. Jedno z najlepszych letnich wspomnień z dzieciństwa…
dodany przez Polenka @ 7 sierpnia 2015 o 13:06. #
Pyszna, orzeźwiająca i bez chemii! Na upały idealna :)
Pozdrawiam i zapraszam na http://domnaobcasach.com
dodany przez Agnieszka, Dom na obcasach @ 7 sierpnia 2015 o 13:08. #
Thank you for your tips as I’m always not sure if a melon is really ripe :) And your recipe looks so yummy that I must triy it!
xx from Bavaria/Germany, Rena
http://www.dressedwithsoul.com
dodany przez Rena @ 7 sierpnia 2015 o 13:14. #
Nie slyszalam nigdy o lemoniadzie z arbuza, ale wyglada to rewelacyjnie! Idealny, orzezwiajacy i robiacy duze wrazenie napoj na letnie, upalne dni :)
http://www.messbyus.com
dodany przez Angelika - Mess by us @ 7 sierpnia 2015 o 13:20. #
uwielbiam lemoniady <3 ciekawy sposób podania :D
dodany przez Ola&Emilka @ 7 sierpnia 2015 o 13:39. #
This looks absolutely amazing and perfect for summer!
x Sarah
http://www.bohochiccafe.com
dodany przez Sarah @ 7 sierpnia 2015 o 13:48. #
Nie obejdzie się bez czegoś orzeźwiającego w te upalne dni. U mnie na blogu nowy wpis – tam też trochę na ten temat – dieta w upalne dni – http://www.nellyyx.blogspot.com Serdecznie zapraszam! :)
dodany przez Kornelia @ 7 sierpnia 2015 o 13:56. #
Może głupie pytanie ale gdzie kupić żółtego arbuza?
ja takiego nie widziałam
dodany przez Katarzyna @ 7 sierpnia 2015 o 14:44. #
widziałam w TESCO
dodany przez Iwona @ 7 sierpnia 2015 o 18:20. #
Kocham arbuzy! Nie znam sie niestety na tym jak rozpooznac czy sa dojrzale (czasem sie nacielam :) ale za to melony cantaloupe rozpoznaje sie po zapachu. Jesli maja lekko nieprzyjemny zapach, tak jakby byly przejrzale- to oznacza, ze so gotowe do jedzenia :) Jesli nie maja zapachu nalezy je polozyc na blacie w kuchni (nie w lodowce) i poczekac pare dni :)
Ana
http://www.champagnegirlsabouttown.co.uk
dodany przez [email protected] @ 7 sierpnia 2015 o 14:51. #
oj, dzisiaj nic, tylko się chłodzić takimi rzeczami :)
dodany przez ELFIE @ 7 sierpnia 2015 o 15:15. #
Super przepis. Jak skończę pracę, to od razu powędruję na bazarek i zakupie olbrzymiego, dorodnego arbuza! Będzie idealny na jutrzejsze przyjęcie, które wyprawiam z okazji swoim imienin. Myślę, że wszyscy będą zachwyceni!!! :)
dodany przez Ania z dietmap.pl @ 7 sierpnia 2015 o 15:45. #
looks so delicious — perfect summer drink
http://hashtagliz.com
dodany przez Liz @ 7 sierpnia 2015 o 16:18. #
‘– dojrzały arbuz ma jednolity zielony kolor skórki, a paski nie wyróżniają się”.
Na Twoim zdjęciu jest arbuz w ewidentnie widocznymi jasnymi paskami. Jest niedojrzały..?
dodany przez zmiana nicka @ 7 sierpnia 2015 o 17:11. #
Idealne na upał!
dodany przez GoodForYou blog @ 7 sierpnia 2015 o 18:07. #
Ja miksuję arbuza razem z kiwi. Też pychotka.
dodany przez Blogabella @ 7 sierpnia 2015 o 19:32. #
Pychotka, arbuz wyciągnięty z lodówki smakuje cudnie w takie upały.
Pozdrawiam i zapraszam:
http://allegro.pl/terranova-spodenki-kamizelka-komplet-krata-s-i5580223852.html
dodany przez just_ins @ 7 sierpnia 2015 o 19:46. #
ostatnio piłam lemoniadę z arbuza w restauracji – pychota! bardzo orzeźwiająca. ale myślę, że zrobienie jej w domu nie jest trudne. :D dziękuję za wskazówki! w takim arbuzie napój wygląda genialnie. :D
dodany przez Sara @ 7 sierpnia 2015 o 19:59. #
Super orzeźwienie w upalne dni. Podoba mi się pomysł z wyżłobieniem kuleczek w arbuzie i melonie :).
Ja zapraszam do siebie na bloga Singapur i Tokio :)))
http://www.travelekspert.com/2015/08/throwback-friday-singapore-city.html
dodany przez Pati @ 7 sierpnia 2015 o 21:21. #
Droga Kasiu mam dylemat odnośnie lakieru do paznokci jakiej firmy lakier byś polecała chodzi mi o kolor ciemno niebieski lub granatowy.
Z góry dziękujue za odpowiedz.:)
dodany przez Alice @ 7 sierpnia 2015 o 22:24. #
Zosiu Mega klasa! Przepiękny post a lemoniada wygląda super yummmmmmmie! Kocham takie smaki. Idealne na lato
http://www.simplethingsbyjok.com/
dodany przez JOK @ 7 sierpnia 2015 o 22:33. #
Wygląda wspaniale :)
http://www.zoykahome.pl/2015/08/gagalu-konkurs-moi-drodzy-czas-ruszyc-z.html
dodany przez Kaja @ 7 sierpnia 2015 o 22:42. #
Świetny pomysł i goście zachwyceni bo oryginalnie i orzeźwiająco :)
dodany przez Zoyka Home @ 7 sierpnia 2015 o 23:23. #
Idealna na upaly, ja sie orzezwiam lemoniada w kalifornijskie upaly.
dodany przez Kasia w Kalifornii @ 8 sierpnia 2015 o 00:17. #
Specjalistki od arbuzów się znalazły :D Akurat tak się składa, że wszystkie porady tu przedstawione pokazują nie to jak kupić dojrzałego arbuza, ale jak kupić pseudoarbuza, tzn jego krzyżówkę z dynią.
Tu macie informacje jak poznać arbuza
http://wkrajuktorynieistnieje.blogspot.de/2014/05/arbuzowy-problem.html?m=1&read
dodany przez sebek @ 8 sierpnia 2015 o 00:52. #
Bardzo fajny pomysł z formą arbuza (kuleczki).
Ja na swoim blogu Natalie Forever polecam koktajl warzywny lub owocowy z nasionami chia : http://natalie-forever.blogspot.com/2015/07/nasiona-chia.html
Zapraszam :)
dodany przez Natalia @ 8 sierpnia 2015 o 06:47. #
fajny pomysł Zosiu :)
dodany przez ell @ 8 sierpnia 2015 o 10:08. #
Ale super to wygląda ! Ja też bardzo lubię i polecam koktajl z arbuza i zielonej herbaty :) http://majlaa.pl/orzezwiajacy-koktajl-arbuzowy-z-zielona-herbata/
dodany przez Roksana @ 8 sierpnia 2015 o 11:23. #
proste ale genialne!!
dodany przez Sorelka @ 8 sierpnia 2015 o 12:32. #
Bardzo ciekawy post. Pozdrawiam, Seba
http://fashionseba.blogspot.com
dodany przez Sebastian @ 8 sierpnia 2015 o 19:35. #
Ależ to fantastycznie wygląda!! :-)
dodany przez Zosia @ 8 sierpnia 2015 o 20:07. #
Natomiast dojrzałego melona poznajemy po tym, że pachnie, gdy powąchamy skórkę :)
dodany przez Marta @ 9 sierpnia 2015 o 00:41. #
Super pomysł na wakacyjne spotkanie ze znajomymi, czy grilla.
Pozdrawiam i zapraszam
http://ms-open-minded.blogspot.com/
dodany przez ms open minded @ 9 sierpnia 2015 o 17:08. #
Ja rozumiem, że higiena jest bardzo ważna, ale po co te rękawiczki? jakoś dziwnie wyglądają. Anyway super przepis :-)
dodany przez WomanSexLife @ 9 sierpnia 2015 o 22:18. #
Zrobiliśmy w sobotę i wyszło pyyyycha! Dziękujemy za przepis :)
dodany przez Jaaa @ 10 sierpnia 2015 o 09:07. #
Uwielbiam arbuza! Wyglądają pysznie!
dodany przez Świnka @ 10 sierpnia 2015 o 13:18. #
W taki upał znakomicie nawadniają również melony – osobiście bardziej je lubię niż arbuzy. Polecam również pyszny koktajl z melona i sałaty!
Pozdrawiam,
Ania, http://www.spinkiiszpilki.blogspot.com
dodany przez Spinki i Szpilki @ 10 sierpnia 2015 o 18:05. #
Zosiu a co myślisz o napojach z aloesu które są dostępne w sklepach?warto kupować?zdrowe?
dodany przez julia @ 13 sierpnia 2015 o 12:48. #
Kasiu, Twój przepis na lemoniadę arbuzową jest po prostu ZAJEBISTYYYYYYY !!!! Nic nie orzeźwia bardziej w pełnym słońcu podczas lata na plazy we Władysławowie jak Twoja lemoniada. Super! Pozdrawiam :))))))))))))
dodany przez Michał @ 22 lipca 2018 o 15:32. #