* * *
Przepis z dedykacją dla wszystkich którzy tak jak ja uwielbiają ryby! Nie za trudny i nie za drogi, bo kilogram świeżych fląder prosto z kutra kosztuje około 6 złotych!
Skład:
(przepis dla 3-4 osób)
1 kg świeżych fląder
4 ząbki czosnku
1 duży pęczek pietruszki
4-5 łyżek bułki tartej
1 limonka lub cytryna
oliwa z oliwek
sól i pieprz
sos: 200 ml śmietany kwaśnej 12%
1 łyżeczka musztardy Dijon
kilka kropel soku z cytryny
2 łyżki posiekanego koperku
A oto jak to zrobić:
1. Frądry dokładnie myjemy, oczyszczamy i usuwamy głowy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Każdą rybę obtaczamy w bułce tartej i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Dodajemy posiekany czosnek, pietruszkę i kilka plasterków limonki lub cytryny (nie za dużo, żeby ryba nie nabrała goryczki). Całość skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 30 minut.
2. Wszystkie składniki do sosu mieszamy i podajemy z upieczoną rybą.
Komentarze